Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Λιμός της Ουκρανίας: Θέμα διαχρονικής μαύρης προπαγάνδας ενάντια στην ΕΣΣΔ και τον Στάλιν (Μέρος V/VIIΙ): Ανάκαμψη

 Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η Δράση της Σοβιετικής εξουσίας φέρνει την Ανάκαμψη 

Είμα­στε πενή­ντα ή εκα­τό χρό­νια πίσω από τις προηγ­μέ­νες χώρες. Πρέ­πει να δια­νύ­σου­με αυτή την από­στα­ση σε δέκα χρό­νια. Ή θα το κάνου­με, ή αυτοί θα μας συντρίψουν…

– Ιωσήφ Στά­λιν, 1931 [12]

Η σει­ρά των αναρ­τή­σε­ων που βασί­ζο­νται σε ιστο­ρι­κές ανα­δρο­μές και έρευ­νες στοι­χεί­ων, φιλο­δο­ξούν να φωτί­σουν με λεπτο­μέ­ρεια την κατά­στα­ση που επι­κρα­τού­σε στην Σοβιε­τι­κή Ένω­ση εκεί­νη την επο­χή. Ιδιαί­τε­ρα στην οργά­νω­ση της αγρο­τι­κής παρα­γω­γής, τα στοι­χεία της φύσης και τους περι­βαλ­λο­ντι­κούς παρά­γο­ντες, τον ρόλο των κου­λά­κων, τον ρόλο της μαύ­ρης προ­πα­γάν­δας των φασι­στών και της ηγε­σί­ας των Ναζί καθώς και την μεγα­λειώ­δη προ­σπά­θεια της Σοβιε­τι­κής κυβέρ­νη­σης να σώσει την παρα­γω­γή και τους ανθρώ­πους μέσα από την κολ­λε­κτι­βο­ποί­η­ση και την εκβιομηχάνηση.

Η κυβέρ­νη­ση εισή­γα­γε τα πολι­τι­κά τμή­μα­τα Politotdely, σε κάθε περιο­χή, τα οποία δια­δρα­μά­τι­σαν έναν κρί­σι­μο ρόλο να ξεπε­ρά­σουν το λιμό και να βοη­θή­σουν τους αγρό­τες στην συγκο­μι­δή. Τα politotdely είχαν απευ­θεί­ας επα­φή με την πολι­τι­κή ηγε­σία του Υπουρ­γεί­ου και του ΠΓ και βοή­θη­σαν για την οργά­νω­ση των Σοβ­χόζ τον εφο­δια­σμό με τρα­κτέρ αλλά και απο­μά­κρυν­ση υπαλ­λή­λων για διά­πρα­ξη αδι­κη­μά­των δια­φθο­ράς, και αντι­κα­τά­στα­σή τους με προ­ώ­θη­ση χιλιά­δων αγροτών.

Τα politotdely, είχαν, στην διά­θε­σή τους τα μεγα­λύ­τε­ρα κον­δύ­λια ενι­σχύ­σε­ων τρο­φί­μων των σπό­ρων στην Σοβιε­τι­κή ιστο­ρία με 5,67 εκα­τομ­μύ­ρια τόνους και προ­μή­θειες ειδι­κής σπο­ράς που δια­τεί­θο­νταν σε κρί­σι­μες περιο­χές όπως η Ουκρα­νία, τα Ουρά­λια, τον Βόλ­γα και αλλού για να προ­ω­θή­σουν λύσεις περι­φε­ρεια­κού επι­πέ­δου οργά­νω­σης και προ­μή­θειες στα αγροκτήματα.

[Mark B. Tauger “Soviet Peasants and Collectivization, 1930–39”]

Μια έκθε­ση από την περι­φέ­ρεια της Κεντρι­κής Μαύ­ρης Γης, μία από τις περιο­χές που πλήτ­το­νται από τον λιμό, δεί­χνει το έργο του του politotdely με το Κολ­χόζ. Με την βοή­θεια του politotdely το κολ­χόζ ήταν σε θέση να κάνει σημα­ντι­κές βελ­τιώ­σεις. Έσπει­ραν 3,4 εκα­τομ­μύ­ρια εκτά­ρια αντί 2,85 εκα­τομ­μύ­ρια εκτά­ρια που είχαν το 1932 και τελεί­ω­σαν 15 ημέ­ρες νωρίτερα.

Χρη­σι­μο­ποί­η­σαν λίπα­σμα για πρώ­τη φορά και ταξι­νο­μη­μέ­νους σπόρους,ψέκασαν περισ­σό­τε­ρο σπό­ρο κατά των ασθε­νειών των φυτών,ξεβοτάνισαν καλ­λιέρ­γειες μερι­κές δύο και τρεις φορές, και πήραν μέτρα κατά των εντόμων. 

Ολο­κλή­ρω­σαν το μεγά­λω­μα των σιτη­ρών σε 65 ημέ­ρες, ένα­ντι 70 το 1932, και αλώ­νι­σαν τον Δεκέμ­βριο του 1933, μια δια­δι­κα­σία που το 1932 είχε διαρ­κέ­σει μέχρι τον Μάρ­τιο του 1933. 

Ολο­κλή­ρω­σαν τις προ­μή­θειες σιτη­ρών τον Νοέμ­βριο του 1933 (εκεί­νες του 1932 είχε διαρ­κέ­σει όπως και το αλώ­νι­σμα μέχρι την άνοι­ξη του 1933), κατα­βάλ­λο­ντας το σύνο­λο των δανεί­ων τους σε σπό­ρους για σπο­ρά, προ­γραμ­μά­τι­σαν τα απα­ραί­τη­τα εσω­τε­ρι­κά κεφά­λαια του Κολ­χόζ και ακό­μη κατα­φέ­ρει να δια­νεί­μουν στα μέλη του Κολ­χόζ πολύ περισ­σό­τε­ρη πλη­ρω­μή σε ημέ­ρες εργα­σί­ας από ό, τι το προη­γού­με­νο έτος, θέτο­ντας έτσι τέρ­μα του λιμού στην περιοχή.

[Mark B. Tauger “Soviet Peasants and Collectivization, 1930–39”]

Η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή διέ­θε­σε περισ­σό­τε­ρο από 500 τόνους δάνεια σπό­ρων στην Ουκρα­νία και το Βόρειο Καύ­κα­σο με διά­ταγ­μα στις 1 Φεβρουα­ρί­ου. Μέχρι τον Απρί­λιο του 1933, η ενί­σχυ­ση προς την Ουκρα­νία υπε­ρέ­βη τους 560.000 τόνους.

Λέγε­ται από τους υπε­ρα­σπι­στές του «holodomor» που το κρά­τος ήρθε για να πάρει σιτη­ρά από τους αγρό­τες για να τους λιμο­κτο­νή­σει. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα οι προ­μή­θειες σιτη­ρών ήταν στά­νταρ δια­δι­κα­σία προ­κει­μέ­νου ένα μέρος των σιτη­ρών να δια­τε­θεί για τη σίτι­ση των πόλεων.

Κατά τη διάρ­κεια μιας έλλει­ψης η από­κρυ­ψη των σιτη­ρών γίνε­ται ένα πρό­βλη­μα. Μερι­κοί χωρι­κοί κρύ­βουν σιτη­ρά που είτε τα πωλούν σε υψη­λό­τε­ρες τιμές φου­σκω­μέ­να, για να έχουν περισ­σό­τε­ρα τρό­φι­μα για τους εαυ­τούς τους ή για να λάβουν περισ­σό­τε­ρη βοή­θεια από την κυβέρνηση.

Πολ­λές φορές αυτή η από­κρυ­ψη γινό­ταν σε σιτη­ρά που είχαν κλα­πεί από τα συλ­λο­γι­κά αγρο­κτή­μα­τα συχνά από τα άτο­μα που εργά­στη­καν σε αυτά. Ως εκ τού­του, ήταν ανα­γκαίο για το κρά­τος να βρει και να κατά­σχει κρυμ­μέ­νο σιτά­ρι, για να βεβαιω­θεί­τε ότι αυτό έχει δια­νε­μη­θεί σε όσο περισ­σό­τε­ρους ανθρώ­πους ήταν δυνα­τόν και να βεβαιω­θεί ότι η ενί­σχυ­ση δια­νε­μή­θη­κε σε εκεί­νους που την χρειά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρο. Αυτό δεν ήταν μια νέα και μονα­δι­κή κατά­στα­ση κλο­πής, το ίδιο πράγ­μα συνέ­βη στην επο­χή του Τσά­ρου αρκε­τές φορές.

Η κυβέρ­νη­ση εργά­στη­κε σκλη­ρά για να δια­σφα­λί­σει ότι μόνο οι φτω­χό­τε­ροι αγρό­τες θα λάβουν ενί­σχυ­ση, αλλά και με την ανα­ζή­τη­ση των αγρο­τών, που ακό­μη από την επο­χή του λιμού του 1891, έκρυ­βαν τα σιτη­ρά για να τους απο­κλεί­σει από την ενίσχυση.

[Mark B. Tauger “Famine in Russian History”]

Οι στό­χοι προ­μή­θειας σιτη­ρών προς τις πόλεις μειώ­θη­καν πολ­λές φορές. Στην Ουκρα­νία οι ποσο­στώ­σεις προ­μη­θειών μειώ­θη­καν από 1,3 εκα­τομ­μύ­ρια τόνους τον Μαΐο του 1932 σε 656.000 τόνους τον Ιού­λιο του 1932, από 1,15 εκα­τομ­μύ­ρια τόνους τον Οκτώ­βριο του 1932 σε 459.000 τόνοι τον Ιανουά­ριο του 1933 σαν απά­ντη­ση στις εκκλή­σεις. Σε άλλες περιο­χές υπήρ­χαν αιτή­σεις για τη μεί­ω­ση των προ­μη­θειών που απο­ρί­φθη­καν ενώ εγκρί­θη­καν της Ουκρα­νί­ας. Οι προ­μή­θειες σιτη­ρών ήταν λιγό­τε­ρες το 1932 από ό, τι άλλες χρο­νιές στη δεκα­ε­τία του 1930.

Εξω­τε­ρι­κό εμπό­ριο και εμπάργκο 

Η Ρωσία ήταν μια αγρο­τι­κή χώρα, η οποία στη­ρι­ζό­ταν στην πώλη­ση πρώ­των υλών και γεωρ­γι­κών προ­ϊ­ό­ντων. Οι εξα­γω­γές των σιτη­ρών ήταν ένα σημα­ντι­κό μέρος της χρη­μα­το­δό­τη­σης του εκσυγ­χρο­νι­σμού της γεωρ­γί­ας και της εκβιο­μη­χά­νι­σης που θα τελεί­ω­νε αυτή την κατά­στα­ση. Οι Δυτι­κές χώρες είχαν εφαρ­μό­σει εμπάρ­γκο στην ΕΣΣΔ και περιο­ρι­σμό των εναλ­λα­κτι­κών εξα­γω­γών όπως σε χρυ­σό, εν τω μετα­ξύ οι τιμές σιτη­ρών μειώ­θη­καν στις παγκό­σμιες αγορές.

Τα συμ­φω­νη­τι­κά για τις εξα­γω­γές είχαν υπο­γρα­φεί εκ των προ­τέ­ρων. Οι Σοβιε­τι­κοί μεί­ω­σαν τις εξα­γω­γές σιτη­ρών από­το­μα όταν η κρί­ση είχε γίνει εμφα­νής. Οι εξα­γω­γές μειώ­θη­καν κατά πάνω από το 66% από 5,2 εκα­τομ­μύ­ρια το προη­γού­με­νο έτος στο 1,73 εκα­τομ­μύ­ρια το 1932, και είχαν μειω­θεί περαι­τέ­ρω το επό­με­νο έτος. Στο πρώ­το μισό του 1933 η ενί­σχυ­ση μόνο στην Ουκρα­νία ήταν 60% μεγα­λύ­τε­ρη από το ποσό που εξά­γε­ται από ολό­κλη­ρη την Σοβιε­τι­κή Ένωση.

Παρά όλες τις κατα­στρο­φές που προ­κλή­θη­καν, η χώρα ήταν σε θέση να ξεπε­ρά­σει την πεί­να και το 1933 παρή­γα­γε μια πολύ καλύ­τε­ρη συγκο­μι­δή. Οι λιμοί οι οποί­οι κατά και­ρούς μάστι­ζαν τα εδά­φη της Ρωσι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας θα γίνουν (με εξαί­ρε­ση εκεί­νες που μετά τη ναζι­στι­κή εισβο­λή) ένα γεγο­νός του παρελθόντος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο