Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο «λωποδύτης φιλάνθρωπος» Ανδρέας Συγγρός

Γρά­φει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Σαν σήμε­ρα, 13 Φεβρουα­ρί­ου 1899 πέθα­νε ο Ανδρέ­ας Στγγρός.

Κλα­σι­κή περί­πτω­ση εθνι­κού ευερ­γέ­τη του 19ου αιώ­να ο Ανδρέ­ας Συγ­γρός ο οποί­ος ξεκί­νη­σε ως υπάλ­λη­λος στην Ερμού­πο­λη, έγι­νε δανει­στής δανει­στής και χρη­μα­τι­στής της οθω­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης και οδή­γη­σε σε χρε­ο­κο­πία το ελλη­νι­κό κρά­τος. Ο Κορ­δά­τος τον χαρα­κτή­ρι­σε «μηχα­νορ­ρά­φο» και «επι­δέ­ξιο πολι­τι­κά­ντη». Άλλοι τον έλε­γαν «λωπο­δύ­τη φιλάν­θρω­πο», ο κόσμος τον απο­κά­λε­σε «Λαυ­ριο­φά­γο» ενώ ο Τύπος της επο­χής τον ονό­μα­ζε «χρυ­σο­κάν­θα­ρο».

Ο Συγ­γρός , ανέ­πτυ­ξε επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη. Δανει­στής της Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας, είχε πολύ καλές σχέ­σεις με το Σουλ­τά­νο, ο οποί­ος τον είχε τιμή­σει δύο φορές.

«Επαι­ζε» στο χρη­μα­τι­στή­ριο. Με τη δια­φο­ρά ότι αυτός δια­μόρ­φω­νε κατά το δοκούν τις τιμές και θησαύ­ρι­ζε σε βάρος του οθω­μα­νι­κού δημο­σί­ου από τη μια και των μικρο­ε­πεν­δυ­τών από την άλλη.

Από τα 1872 επι­στρέ­φει στην Αθή­να πιστός στη ρήση «Άμα μυρι­σθώ επι­κερ­δή επι­χεί­ρη­σιν δεν αντέ­χω». Συμ­με­τέ­χει σε όλα τα δημό­σια έργα και σε πολ­λά επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχήματα.

Ένα χρό­νο αργό­τε­ρα «στή­νει» τα Λαυ­ρε­ω­τι­κά, όπου θησαύ­ρι­σε που­λώ­ντας άχρη­στες μετο­χές των μεταλ­λεί­ων, ληστεύ­ο­ντας έτσι όλες τις μικρο­οι­κο­νο­μί­ες των μεσαί­ων και ακό­μη χει­ρό­τε­ρα των χαμη­λών οικο­νο­μι­κών στρω­μά­των του πλη­θυ­σμού. Οδή­γη­σε στη χρε­ο­κο­πία και την κατα­στρο­φή χιλιά­δες Έλλη­νες, και σε μαζι­κές αυτοκτονίες;

Το 1893, προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σει νέα τρα­πε­ζι­κά προ­νό­μια και πρό­σβα­ση στην Εθνι­κή Τρά­πε­ζα απο­τέ­λε­σε έναν από τους παρά­γο­ντες για να οδη­γη­θεί η χώρα στη χρεοκοπία.

_________________________________________________________________________________________________________

Ηρακλής Κακαβάνης —  Δημοσιογράφος — Συγγραφέας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Από το 1991 έως το 2013 εργάστηκε στον Ριζοσπάστη. Από το 2013 αρθρογραφεί σε διαδικτυακά Μέσα. Από το 2010 συνεργάτης του περιοδικού «Θέματα Παιδείας».
Facebook
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο