Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μάιος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ

«Ο Μάιος του 2020 ήταν κατά 0,63 βαθ­μό Κελ­σί­ου θερ­μό­τε­ρος από τον μέσο όρο του μήνα την περί­ο­δο 1981–2010, αυτό τον καθι­στά τον πιο ζεστό Μάιο που έχου­με κατα­γρά­ψει από τότε που δια­τη­ρού­νται αρχεία», μπρο­στά και από τον Μάιο του 2016 και τον Μάιο του 2017, επε­σή­μα­νε ο Κοπέρ­νι­κος σε ανα­κοί­νω­σή του σήμερα.

Θερ­μο­κρα­σί­ες πολύ πάνω από τις κανο­νι­κές κατα­γρά­φη­καν στη Σιβη­ρία, με τη θερ­μο­κρα­σία να είναι σχε­δόν 10 βαθ­μούς Κελ­σί­ου πάνω από το συνη­θι­σμέ­νο. Στο βορειο­δυ­τι­κό τμή­μα της Σιβη­ρί­ας το λιώ­σι­μο των πάγων στους ποτα­μούς Ομπ και Γιε­νι­σέι δεν έχει αρχί­σει ποτέ τόσο νωρίς, διευ­κρί­νι­σε η ευρω­παϊ­κή υπηρεσία.

Επί­σης η άνοι­ξη ήταν ιδιαί­τε­ρα ζεστή σε μεγά­λο μέρος της Αρκτι­κής, κυρί­ως στη δυτι­κή Αλά­σκα, αλλά και στην Ανταρκτική.

Σε παγκό­σμιο επί­πε­δο η Κοπέρ­νι­κος υπο­γράμ­μι­σε ότι οι δώδε­κα μήνες από τον Ιού­νιο του 2019 ως τον Μάιο του 2020 ήταν εξί­σου ζεστοί με την πιο ζεστή χρο­νιά που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ ‑από τον Οκτώ­βριο του 2015 ως τον Σεπτέμ­βριο του 2016– με τη θερ­μο­κρα­σία να είναι 0,7 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από το κανονικό.

Εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής που προ­κα­λούν οι εκλύ­σεις αερί­ων του θερ­μο­κη­πί­ου η θερ­μο­κρα­σία της Γης έχει ήδη αυξη­θεί κατά έναν βαθ­μό Κελ­σί­ου σε σχέ­ση με την προ­βιο­μη­χα­νι­κή περί­ο­δο προ­κα­λώ­ντας ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να, όπως ξηρα­σία, καύ­σω­νες και πλημμύρες.

Το 2019 ήταν ήδη η δεύ­τε­ρη πιο ζεστή χρο­νιά που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ, μετά το 2016, και οι ειδι­κοί ανα­μέ­νουν ότι η παγκό­σμια μέση θερ­μο­κρα­σία θα σπά­σει νέο ρεκόρ την επό­με­νη πεντα­ε­τία (2020–2024).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο