Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο μήνας Οκτώβριος ο θερμότερος παγκοσμίως

Ο Οκτώ­βριος του 2019 ήταν ο ζεστό­τε­ρος μήνας Οκτώ­βριος που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί στον πλα­νή­τη, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία Copernicus, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι πρό­κει­ται για τον πέμ­πτο συνε­χό­με­νο μήνα που καταρ­ρί­πτει ή προ­σεγ­γί­ζει ένα ρεκόρ.

Ο μήνας Οκτώ­βριος φέτος ήταν 0,63 βαθ­μούς Κελ­σί­ου πάνω από τη μέση θερ­μο­κρα­σία της περιό­δου ανα­φο­ράς 1981–2000, καταρ­ρί­πτο­ντας με πολύ μικρή δια­φο­ρά (0,01 βαθ­μό Κελ­σί­ου) το ρεκόρ του Οκτω­βρί­ου 2015, όμως κατά 1,2 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από τη θερ­μο­κρα­σία της προ­βιο­μη­χα­νι­κής περιόδου.

«Είναι ο πέμ­πτος κατά σει­ρά μήνας που κατα­γρά­φει ένα ρεκόρ ή προ­σεγ­γί­ζει κατά πολύ ένα ρεκόρ», υπο­γραμ­μί­ζει η ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή σε ένα δελ­τίο Τύπου.

Ο Ιού­νιος του 2019 ήταν ο θερ­μό­τε­ρος Ιού­νιος και ο Ιού­λιος κατέ­γρα­ψε το από­λυ­το ρεκόρ του θερ­μό­τε­ρου μήνα που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί. Ο Αύγου­στος του 2019 ήταν ο δεύ­τε­ρος θερ­μό­τε­ρος μήνας Αύγου­στος και ο Σεπτέμ­βριος ο ζεστό­τε­ρος παγκοσμίως.

Τα τέσ­σε­ρα τελευ­ταία χρό­νια ήταν τα θερ­μό­τε­ρα που έχουν ποτέ κατα­γρα­φεί στον πλα­νή­τη και τον Αύγου­στο, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Μετε­ω­ρο­λο­γί­ας δια­τύ­πω­σε την εκτί­μη­ση ότι το έτος 2019 θα βρε­θεί μετα­ξύ των 5 με τις υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σί­ες στις προ­βλέ­ψεις, σε συν­δυα­σμό με τις επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλαγής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο