Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μακρόν αποφάσισε τη σύλληψη 10 πρώην μελών των Ερυθρών Ταξιαρχιών έπειτα από αίτημα της Ιταλίας

Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν απο­φά­σι­σε να διευ­θε­τή­σει μια παλιά αντι­δι­κία με τη Ρώμη ανα­φο­ρι­κά με πρώ­ην μέλη των Ερυ­θρών Ταξιαρ­χιών που είχαν ανα­ζη­τή­σει κατα­φύ­γιο στη Γαλ­λία ανα­κοι­νώ­νο­ντας τη σύλ­λη­ψη δέκα εξ αυτών σήμε­ρα, από τους οποί­ους οι επτά έχουν τεθεί υπό κρά­τη­ση και άλλοι τρεις κατα­ζη­τού­νται. Όλοι τους είχαν κατα­δι­κα­στεί στην Ιτα­λία για τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες τις δεκα­ε­τί­ες ‘70 και ‘80.

Η από­φα­ση να προ­σα­χθούν στη δικαιο­σύ­νη αυτοί οι δέκα, “ έπει­τα από αιτή­μα­τα της Ιτα­λί­ας τα οποία αφο­ρού­σαν 200 άτο­μα”, “ ελή­φθη από τον πρό­ε­δρο και εντάσ­σε­ται απο­λύ­τως στο ‘δόγ­μα Μιτε­ράν’” (του σοσια­λι­στή πρώ­ην προ­έ­δρου της Γαλ­λί­ας Φραν­σουά Μιτε­ράν, 1981 ‑995) που χρο­νο­λο­γεί­ται από το 1985 και το οποίο προ­βλέ­πει την παρο­χή ασύ­λου σε πρώ­ην μέλη των Ερυ­θρών Ταξιαρ­χιών, με εξαί­ρε­ση όσους έχουν δια­πρά­ξει εγκλή­μα­τα αίμα­τος, διευ­κρί­νι­σε η γαλ­λι­κή προεδρία.

Η κατάρ­τι­ση αυτού του κατα­λό­γου με δέκα ονό­μα­τα απο­τε­λεί καρ­πό “σημα­ντι­κής, διμε­ρούς προ­πα­ρα­σκευα­στι­κής δου­λειάς, πολ­λών μηνών, η οποία οδή­γη­σε σε αυτούς που είχαν δια­πρά­ξει τα πιο σοβα­ρά εγκλή­μα­τα. Ο πρό­ε­δρος επι­θυ­μεί να διευ­θε­τή­σει το θέμα, όπως ζητά η Ιτα­λία εδώ και χρό­νια”, πρό­σθε­σε το Μέγα­ρο των Ηλυσίων.

Ο Ιτα­λός υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Κάρ­λο Σιμπί­λια χαι­ρέ­τι­σε στο Twitter “ ένα ιστο­ρι­κό αποτέλεσμα”.

Η έκδο­ση των ακρο­α­ρι­στε­ρών μαχη­τών που είχαν ανα­ζη­τή­σει κατα­φύ­γιο στη Γαλ­λία μετά τα “μολυ­βέ­νια χρό­νια” στην Ιτα­λία, μια περί­ο­δο που σημα­δεύ­τη­κε από τις επι­θέ­σεις και τη βία των Ερυ­θρών Ταξιαρ­χιών, κυρί­ως από το 1968 έως το 1982, απο­τε­λεί αίτη­μα της Ιτα­λί­ας εδώ και χρό­νια, στο οποίο η Γαλ­λία δεν είχε υπο­χω­ρή­σει παρά εν μέρει.

Από το 1982 το Παρί­σι έχει υπο­γρά­ψει δύο εντάλ­μα­τα έκδο­σης υπό την προ­ε­δρία του Ζακ Σιράκ: αυτό του Πάο­λο Περ­σι­τσέ­τι το 1995, που εκδό­θη­κε στην Ιτα­λία το 2002, και αυτό του Τσε­ζά­ρε Μπα­τί­στι το 2004, του πλέ­ον κατα­ζη­τού­με­νου ακρο­α­ρι­στε­ρού μαχη­τή ο οποί­ος ζού­σε στη Γαλ­λία από το 1990. Το 2004 κατέ­φυ­γε στο εξω­τε­ρι­κό και τελι­κά συνε­λή­φθη στη Βολιβία.

“ Να μην μείνουν ατιμώρητα τα εγκλήματα”

Το 2008 ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Νικο­λά Σαρ­κο­ζί απο­φά­σι­σε να μην εκδώ­σει το πρώ­ην μέλος των Ερυ­θρών Ταξιαρ­χιών Μαρί­να Πετρέ­λα, η οποία έχει κατα­δι­κα­στεί σε ισό­βια στην Ιτα­λία, λόγω της κατά­στα­σης της υγεί­ας της. Η Πετρέ­λα είναι μία από τους ακτι­βι­στές που συνε­λή­φθη­σαν σήμε­ρα το πρωί, σύμ­φω­να με την ιτα­λι­κή αστυνομία.

Η Ιτα­λί­δα υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης Μάρ­τα Καρ­τά­μπια είχε απο­στεί­λει επι­σή­μως στις 8 Απρι­λί­ου στον Γάλ­λο ομό­λο­γό της Ερίκ Ντι­πόν- Μορε­τί “ το έκτα­κτο αίτη­μα των ιτα­λι­κών αρχών να μην μεί­νουν ατι­μώ­ρη­τες οι επι­θέ­σεις των Ερυ­θρών Ταξιαρ­χιών”. Σύμ­φω­να με τον ιτα­λι­κό Τύπο, τα εγκλή­μα­τα κάποιων μελών της οργά­νω­σης κιν­δυ­νεύ­ουν να παραγραφούν.

Όπως ανέ­φε­ραν πολ­λά ιτα­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, ο Μακρόν συνο­μί­λη­σε τηλε­φω­νι­κά με τον Ιτα­λό πρω­θυ­πουρ­γό Μάριο Ντρά­γκι, ο οποί­ος του τόνι­σε τη σημα­σία της υπό­θε­σης για τη Ρώμη.

Τώρα η δικαιο­σύ­νη θα απο­φα­σί­σει για την έκδο­σή τους στην Ιτα­λία ανά περίπτωση.

Τα πρώ­ην μέλη των Ερυ­θρών Ταξιαρ­χιών θα πρέ­πει να παρου­σια­στούν ενώ­πιον δικα­στη­ρί­ου στο Παρί­σι ώστε να απο­φα­σι­στεί αν θα παρα­μεί­νουν υπό κρά­τη­ση ή θα αφε­θούν ελεύ­θε­ροι υπό όρους μέχρι να εξε­τα­στεί το ένταλ­μα για την έκδο­σή τους στην Ιτα­λία, όπως έγι­νε γνω­στό από δικα­στι­κή πηγή.

“Προδοσία”

Η υπό­θε­ση αυτή ήρθε ξανά στη δημο­σιό­τη­τα το 2019 όταν επέ­στρε­ψε στην Ιτα­λία ο Τσε­ζά­ρε Μπα­τί­στι, ο οποί­ος συνε­λή­φθη στη Βολι­βία, έπει­τα από 40 χρό­νια που κρυ­βό­ταν στη Γαλ­λία και στη συνέ­χεια στη Βραζιλία.

Ο τότε υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Ιτα­λί­ας Ματέο Σαλ­βί­νι είχε δηλώ­σει ότι η Γαλ­λία προ­σφέ­ρει κατα­φύ­γιο επί δεκα­ε­τί­ες “σε δολο­φό­νους που σκό­τω­σαν αθώ­ους” και ζήτη­σε να επι­στρέ­ψουν στην Ιτα­λία “καμία 15αριά Ιτα­λοί τρο­μο­κρά­τες που έχουν κατα­δι­κα­στεί αλλά ζουν ωραία ζωή στη Γαλλία”.

Οι άλλοι συλ­λη­φθέ­ντες είναι ο Τζόρ­τζιο Πιε­τρο­στέ­φα­νι, ο Ναρ­τσί­ζο Μανέ­ντι, η Ρομπέρ­τα Καπέ­λι, ο Έντσο Καλ­βί­τι, ο Τζο­βά­νι Αλι­μό­ντι και ο Σέρ­τζιο Τορ­νά­γκι. Οι τρεις που κατα­ζη­τού­νται ακό­μη είναι οι Μαου­ρί­τσιο Ντι Μάρ­τσιο, Λουί­τζι Μπερ­γκα­μίν και Ραφα­έ­λε Βεντούρα.

“Πρό­κει­ται για μια ανεί­πω­τη προ­δο­σία από τη Γαλ­λία. Είμαι αγα­να­κτι­σμέ­νη και δεν έχω λόγια για να περι­γρά­ψω αυτή την επι­χεί­ρη­ση”, κατήγ­γει­λε η Ιρέν Τερέλ δικη­γό­ρος πέντε από τους επτά συλληφθέντες.

“ Από τη δεκα­ε­τία του 1980 οι άνθρω­ποι αυτοί βρί­σκο­νται υπό την προ­στα­σία της Γαλ­λί­ας, ξανά­φτια­ξαν τη ζωή τους εδώ πριν από 30 χρό­νια και εγκα­τα­στά­θη­καν υπό τα βλέμ­μα­τα όλων με τα παι­διά τους, τα εγγό­νια τους (…) και τα ξημε­ρώ­μα­τα ήρθαν να τους ανα­ζη­τή­σουν, 40 χρό­νια μετά τα γεγο­νό­τα; Είναι ανεί­πω­το και απα­ρά­δε­κτο νομι­κά”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο