Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μακρόν θέλει τις μπαλαρίνες να χορεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα — Πρωτότυπη διαμαρτυρία των χορευτριών

Μπα­λα­ρί­νες με λευ­κές φού­στες του­τού χόρε­ψαν σκη­νές από τη Λίμνη των Κύκνων στον προ­αύ­λιο χώρο της Όπε­ρας του Παρι­σιού για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν κατά των σχε­δί­ων του προ­έ­δρου της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν να καταρ­γή­σει το ειδι­κό καθε­στώς συντα­ξιο­δό­τη­σης, από το οποίο επωφελούνται.

Υπό τους ήχους της Συμ­φω­νι­κής Ορχή­στρας του Παρι­σιού, οι χορεύ­τριες έδω­σαν παρά­στα­ση για 20 λεπτά ενώ­πιον εκα­το­ντά­δων περα­στι­κών. Πίσω τους διέ­κρι­νε κανείς πανό με συν­θή­μα­τα όπως «ο Πολι­τι­σμός σε Κίνδυνο».

Οι χορευ­τές της Όπε­ρας του Παρι­σιού εντάσ­σο­νται σε ένα συντα­ξιο­δο­τι­κό πρό­γραμ­μα που χρο­νο­λο­γεί­ται από τον 17ο αιώ­να. Περι­λαμ­βά­νει, μετα­ξύ άλλων, το δικαί­ω­μα να βγουν στη σύντα­ξη στην ηλι­κία των 42 ετών, δύο δεκα­ε­τί­ες νωρί­τε­ρα από τον μέσο εργα­ζό­με­νο. Θα χάσουν τα προ­νό­μιά τους, εάν ο Μακρόν προ­χω­ρή­σει στα σχέ­διά του για τη μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστήματος.

«Ξεκι­νά­με τον κλα­σι­κό χορό στην ηλι­κία των 8 ετών. Έως το τέλος της εφη­βεί­ας μας, θα έχου­με υπο­στεί πολ­λα­πλούς τραυ­μα­τι­σμούς», είπε η μπα­λα­ρί­να Ελουάζ Γιοκεβιέλ.

«Μόλις φθά­σεις την ηλι­κία των 42, υπο­φέ­ρεις ήδη από αρθρί­τι­δα, κατάγ­μα­τα, κήλη και σε κάποιες περι­πτώ­σεις έχεις ήδη γοφούς από τιτά­νιο. Είναι δύσκο­λο να δια­τη­ρή­σεις ένα επί­πε­δο αρι­στεί­ας έως τα 42, στα 64 αυτό μοιά­ζει αδύ­να­το», συμπλήρωσε.

Οι χορευ­τές και χορεύ­τριες απερ­γούν μαζί με άλλους εργα­ζό­με­νους του δημο­σί­ου τομέα, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ερμη­νευ­τών της κρα­τι­κής Comedie Francaise, από την 5η Δεκεμ­βρί­ου. Δεκά­δες παρα­στά­σεις έχουν ακυ­ρω­θεί. «Είναι σημα­ντι­κό να υπε­ρα­σπι­στού­με την ποιό­τη­τα της Όπε­ρας του Παρι­σιού», δηλώ­νει ο Ζακ Πεν, πατέ­ρας μιας μπα­λα­ρί­νας. «Είναι προ­φα­νές ότι δεν μπο­ρούν να χορέ­ψουν πέραν της ηλι­κί­ας των 42».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο