Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μακρόν προειδοποιεί τους Γάλλους για «το τέλος της αφθονίας»

Ο πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα τους Γάλ­λους για «τη μεγά­λη ανα­τρο­πή» που σημα­το­δο­τεί τη φετι­νή επι­στρο­φή από τις θερι­νές δια­κο­πές, με «το τέλος της αφθο­νί­ας», «των βεβαιο­τή­των» και «της ανεμελιάς».

«Βιώ­νου­με μια μεγά­λη ανα­τρο­πή», υπο­γράμ­μι­σε ο αρχη­γός του κρά­τους ως προ­οί­μιο στο πρώ­το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο μετά τις θερι­νές δια­κο­πές που πραγ­μα­το­ποιεί­ται σήμε­ρα στο προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο, επι­κα­λού­με­νος την πρό­σφα­τη «σει­ρά σοβα­ρών κρί­σε­ων», από την Ουκρα­νία μέχρι την ξηρασία.

«Η στιγ­μή που ζού­με μπο­ρεί να μοιά­ζει διαρ­θρω­μέ­νη από μια σει­ρά σοβα­ρών κρί­σε­ων (…) και θα μπο­ρού­σαν μερι­κοί να θεω­ρή­σουν ότι η μοί­ρα μας είναι να δια­χει­ρι­ζό­μα­στε αιω­νί­ως κρί­σεις ή κατα­στά­σεις έκτα­κτης ανά­γκης. Πιστεύω από την πλευ­ρά μου πως αυτό που ζού­με είναι μάλ­λον της τάξης μιας μεγά­λης ανα­τρο­πής ή μιας μεγά­λης ανα­στά­τω­σης», δήλω­σε ο Εμα­νου­έλ Μακρόν στη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του ενώ­πιον των υπουρ­γών, η οποία κατ’ εξαί­ρε­ση ανα­με­τα­δό­θη­κε από τα μέσα ενημέρωσης.

Την στιγ­μή που, αντι­μέ­τω­ποι μ’ αυτή την κατά­στα­ση, «οι συμπα­τριώ­τες μας μπο­ρεί να αντι­δρούν με πολ­λή ανη­συ­χία», ο Μακρόν κάλε­σε τα μέλη της κυβέρ­νη­σης «να λένε τα πράγ­μα­τα», να τα «κατο­νο­μά­ζουν με πολ­λή σαφή­νεια και χωρίς καταστροφολογίες».

«Περι­μέ­νω από την κυβέρ­νη­ση να σεβα­στεί το λόγο που έχει δοθεί και τις δεσμεύ­σεις που έχου­με ανα­λά­βει ένα­ντι του έθνους», πρόσθεσε.

«Αυτό που επι­θυ­μώ να μπο­ρέ­σου­με να κάνου­με μέσα στις επό­με­νες εβδο­μά­δες και τους επό­με­νους μήνες, είναι να επα­να­βε­βαιώ­σου­με μια πολύ ισχυ­ρή ενό­τη­τα της κυβέρ­νη­σης, των δυνά­με­ων της πλειο­ψη­φί­ας» γύρω «από μια πορεία που θα μας επι­τρέ­ψει να στα­θε­ρο­ποι­ή­σου­με την κυριαρ­χία μας, τη γαλ­λι­κή και την ευρω­παϊ­κή ανε­ξαρ­τη­σία μας», πρόσθεσε.

Μπρο­στά «στην άνο­δο ανε­λεύ­θε­ρων καθε­στώ­των» και «την ενί­σχυ­ση των αυταρ­χι­κών καθε­στώ­των», ο πρό­ε­δρος κάλε­σε τους υπουρ­γούς του να επι­δει­κνύ­ουν «σοβα­ρό­τη­τα», «αξιο­πι­στία» και να μην υπο­κύ­πτουν στον πει­ρα­σμό της «δημα­γω­γί­ας».

«Είναι εύκο­λο να υπο­σχό­μα­στε τα πάντα, μερι­κές φορές να λέμε τα πάντα και ό,τι τύχει. Ας μην υπο­κύ­πτου­με σ’ αυτούς τους πει­ρα­σμούς, είναι ο πει­ρα­σμος της δημα­γω­γί­ας. Ανθούν σήμε­ρα σε όλες τις δημο­κρα­τί­ες, σε ένα περί­πλο­κο κόσμο που φοβί­ζει. Μπο­ρεί να εξα­κο­λου­θεί να φαί­νε­ται γοη­τευ­τι­κό να λέει κάποιος αυτό που οι άνθρω­ποι θέλουν να ακού­σουν (…), όμως πρέ­πει πρώ­τα να σκε­φτό­μα­στε και να θέτου­με το ερώ­τη­μα αν είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κό και χρή­σι­μο», πρό­σθε­σε ο Μακρόν χωρίς να ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μέ­να πράγματα.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο