Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μακρόν τίμησε συνεργάτη των ναζί

Η ανα­φο­ρά του γάλ­λου προ­έ­δρου στον επι­κε­φα­λής της φιλο­να­ζι­στι­κής κυβέρ­νη­σης της Γαλ­λί­ας, τον οποίο χαρα­κτή­ρι­σε κατα­πλη­κτι­κό στρα­τιω­τι­κό κατά τον Α’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, προ­κά­λε­σε αντι­δρά­σεις στη χώρα.

Η ομο­σπον­δία των γαλ­λι­κών εβραϊ­κών οργα­νώ­σε­ων CRIF επέ­κρι­νε έντο­να τον γάλ­λο πρό­ε­δρο Εμα­νου­έλ Μακρόν για τη θετι­κή του ανα­φο­ρά στον γάλ­λο στρα­τάρ­χη του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου Φιλίπ Πεταίν, ο οποί­ος στη συνέ­χεια συνερ­γά­στη­κε με τους Ναζί.

Ο πρό­ε­δρος του CRIF Φράν­σις Καλι­φάτ δήλω­σε σοκα­ρι­σμέ­νος από τη δήλω­ση του Μακρόν.

«Ο Πεταίν ήταν ο άνθρω­πος που επέ­τρε­ψε την απο­στο­λή 76.000 γάλ­λων εβραί­ων στα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης. Ο Πεταίν υπέ­γρα­ψε νόμο για το καθε­στώς των Εβραί­ων, το οποίο σήμαι­νε ότι οι Εβραί­οι απο­κλεί­ο­νταν από τη δημό­σια λει­τουρ­γία, την εκπαί­δευ­ση και υπο­χρε­ώ­νο­νταν να φέρουν το κίτρι­νο αστέ­ρι», συμπλή­ρω­σε ο Καλιφάτ.

Σε ανάρ­τη­σή της στο Twitter, η CRIF τόνι­σε ότι «το μόνο πράγ­μα που θα θυμό­μα­στε από τον Πεταίν είναι ότι στο όνο­μα του γαλ­λι­κού λαού, χαρα­κτη­ρί­στη­κε εθνι­κά ανα­ξιο­πρε­πής το Ιού­λιο του 1945».

Ο γάλ­λος πρό­ε­δρος, κατά τη διάρ­κεια των εορ­τα­σμών για την επέ­τειο των 100 χρό­νων από τη λήξη του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, δήλω­σε ότι ο Πεταίν ήταν κατα­πλη­κτι­κός στρα­τιω­τι­κός στον πόλε­μο αυτό, παρά το ότι έκα­νε «κατα­στρο­φι­κές επι­λο­γές στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλεμο».

«Ο ρόλος μου δεν είναι να κατα­λά­βω τι είναι σοκα­ρι­στι­κό για κάποιους. Ο ρόλος μου είναι να προ­σπα­θή­σω να εξη­γή­σω, να είμαι στα­θε­ρός στις πεποι­θή­σεις μου, να αντι­με­τω­πί­σω την ιστο­ρία μας», τόνι­σε ο Μακρόν.

Ο Πεταίν ήταν επι­κε­φα­λής της λεγό­με­νης Κυβέρ­νη­σης του Βισύ, δηλα­δή της κυβέρ­νη­σης που συνερ­γά­στη­κε με τους Ναζί κατά τη διάρ­κεια του Β’ ΠΠ. Η φιλο­να­ζι­στι­κή κυβέρ­νη­ση έπαι­ξε σημα­ντι­κό ρόλο στην απέ­λα­ση 13.000 Εβραί­ων το 1942, από τους οποί­ος το 1/3 ήταν παιδιά.

Αρνη­τι­κές αντι­δρά­σεις δέχτη­κε ο γάλ­λος πρό­ε­δρος και από χρή­στες των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

Βέβαια, είναι σύνη­θες στις μέρες μας να τιμού­νται συνερ­γά­τες των ναζί στις χώρες τις Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης. Και πριν, στην ίδια λογι­κή — παρά το ότι έκα­νε «κατα­στρο­φι­κές επι­λο­γές στον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο» — ναζί­έ­παι­ξαν πορω­τα­γω­νι­στι­κό ρόλο σε διε­θνείς οργα­νι­σμούς και στην πολι­τι­κή σκη­νή χωρών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο