Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μπαλάσκας, οι «άνθρωποι-σκουπίδια» και ο χρυσαυγιτισμός

Σε ένα κρε­σέ­ντο φασι­στι­κής ρητο­ρι­κής, μιλώ­ντας στον ΣΚΑΪ, ο αντι­πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Αστυ­νο­μι­κών Υπαλ­λή­λων Σταύ­ρος Μπα­λά­σκας απο­κά­λε­σε ανθρώ­πους ως «σκου­πί­δια» και «σκό­νη».

Μιλώ­ντας για την επι­χεί­ρη­ση-σκού­πα της αστυ­νο­μία στα Εξάρ­χεια (που είχε ως θύμα­τα πρό­σφυ­γες και μικρά παι­διά) ο Μπα­λά­σκας δήλω­σε: «Εκκί­νη­σε μια αθό­ρυ­βη νέας τεχνο­λο­γί­ας ηλε­κτρι­κή σκού­πα η οποία είναι η αστυ­νο­μία, η οποία σιγά σιγά θα ρου­φή­ξει όλα τα σκου­πί­δια από τα Εξάρ­χεια». Δεν δίστα­σε δε να χαρα­κτη­ρί­σει τους πρό­σφυ­γες ως… «σκό­νη ενο­χλη­τι­κού χαρακτήρα»!

Οι εύλο­γες αντι­δρά­σεις στις απα­ρά­δε­κτες, φασι­στι­κού τύπου δηλώ­σεις του αντι­προ­έ­δρου της ΠΟΑΣΥ ανά­γκα­σαν την ηγε­σία της αστυ­νο­μί­ας να ανα­κοι­νώ­σει τη διε­νέρ­γεια ΕΔΕ, ενώ ο ίδιος ο Μπα­λά­σκας επι­χεί­ρη­σε σε άλλη συνέ­ντευ­ξη του να ανα­σκευά­σει τα όσα είπε. Μικρή σημα­σία, όμως, έχουν αυτά.

Άλλω­στε, δεν είναι η πρώ­τη φορά που ο Στ. Μπα­λά­σκας προ­βαί­νει σε τέτοιες χυδαιό­τη­τες. Τον θυμό­μα­στε στην υπό­θε­ση της «ζαρ­τι­νιέ­ρας» το Νοέμ­βρη του 2006, όταν αστυ­νο­μι­κοί είχαν ξυλο­κο­πή­σει άγρια κύπριο φοι­τη­τή, να δικαιο­λο­γεί τις βαναυ­σό­τη­τες των ΜΑΤ και να επι­τί­θε­ται ενά­ντια στους «επαγ­γελ­μα­τί­ες δια­δη­λω­σά­κη­δες» (όπως χαρα­κτή­ρι­ζε τους απερ­γούς που διαδήλωναν).

Οι δηλώ­σεις Μπα­λά­σκα είναι ο καθρέ­φτης του χρυ­σαυ­γι­τι­σμού που παρα­μέ­νει ριζω­μέ­νος βαθιά στο αστυ­νο­μι­κό σώμα και τα κρα­τι­κά σώμα­τα κατα­στο­λής. Είναι ο ίδιος χρυ­σαυ­γι­τι­σμός που στο­χο­ποιεί τον πρό­σφυ­γα, το μετα­νά­στη, τον αδύ­να­μο, τον περι­θω­ριο­ποι­η­μέ­νο, ποντά­ρο­ντας στο δόγ­μα «νόμος και τάξη» προ­κει­μέ­νου να εξά­ψει τα πλέ­ον συντη­ρη­τι­κά αντα­να­κλα­στι­κά μικρο­α­στι­κών στρω­μά­των της κοινωνίας. 

Η ναζι­στι­κή, εγκλη­μα­τι­κή συμ­μο­ρία της Χρυ­σής Αυγής μπο­ρεί να είναι εκτός Βου­λής και να βρί­σκε­ται σε πορεία απο­σύν­θε­σης. Ο χρυ­σαυ­γι­τι­σμός όμως, η απε­χθής μπό­χα του ρατσι­σμού και του φασι­σμού, παρα­μέ­νει και επω­ά­ζε­ται συστη­μα­τι­κά από τους κατέ­χο­ντες την εξου­σία. Μόνο η οργα­νω­μέ­νη πάλη του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος, σε κάθε χώρο δου­λειάς, σε κάθε γει­το­νιά, είναι σε θέση να ξερι­ζώ­σει αυτά τα φαι­νό­με­να από την ελλη­νι­κή κοι­νω­νία και να τα στεί­λει στον σκου­πι­δο­τε­νε­κέ της Ιστορίας.

Υ.Γ. Με αφορ­μή τις δηλώ­σεις Μπα­λά­σκα, θυμη­θή­κα­με ενα συμ­βάν του 2008, όταν οι ίδιοι οι συνά­δελ­φοι του νυν αντι­προ­έ­δρου της ΠΟΑΣΥ του είχαν φερ­θεί σαν… «σκου­πί­δι».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο