Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μπολσονάρου διέταξε τον εορτασμό της 55ης επετείου του πραξικοπήματος του 1964

Ο ακρο­δε­ξιός πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας, Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, διέ­τα­ξε χθες να διε­ξα­χθούν στους στρα­τώ­νες όλης της χώρας «οι προ­σή­κου­σες εκδη­λώ­σεις μνή­μης» για την 55η επέ­τειο του στρα­τιω­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος της 31ης Μαρ­τί­ου 1964, το οποίο διήρ­κε­σε 21 χρό­νια. «Ο πρό­ε­δρός μας απο­φά­σι­σε πως το υπουρ­γείο Αμύ­νης θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τις προ­σή­κου­σες εκδη­λώ­σεις μνή­μης, που σχε­τί­ζο­νται με την 31η Μαρ­τί­ου 1964, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης και της ανά­γνω­σης ημε­ρή­σιας δια­τα­γής συντε­ταγ­μέ­νη με ευθύ­νη του ίδιου του υπουρ­γεί­ου Αμύ­νης και η οποία ήδη ενε­κρί­θη από τον πρό­ε­δρό μας», τόνι­σε ο εκπρό­σω­πος της κυβέρ­νη­σης, Οτά­βιου Ρέγκου Μπάρους.

Χωρίς να προ­σθέ­σει άλλες λεπτο­μέ­ρειες, ο Ρέγκου Μπά­ρους δήλω­σε πως οι εορ­τα­στι­κές εκδη­λώ­σεις θα πρέ­πει να διε­ξα­χθούν «σύμ­φω­να με όσα κρί­νουν ανα­γκαία οι διοι­κη­τές μέσα στα στρα­τό­πε­δα και εντός του πλαι­σί­ου που μπο­ρούν να πραγ­μα­τω­θούν αυτές». «Ο πρό­ε­δρος δεν θεω­ρεί πως η 31η Μαρ­τί­ου 1964 ήταν ένα στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα. Θεω­ρεί πως η κοι­νω­νία ενω­μέ­νη κι αντι­λαμ­βα­νό­με­νη τον κίν­δυ­νο που διέ­τρε­χε η χώρα», κατόρ­θω­σε εκεί­νη την ημέ­ρα, συγκορ­μί­ζο­ντας «στρα­τιω­τι­κούς και πολί­τες, να επα­να­φέ­ρει τη χώρα στον ορθό δρό­μο» και πως «εάν αυτό δεν συνέ­βαι­νε, σήμε­ρα θα είχα­με μία μορ­φή κυβέρ­νη­σης που δεν θα ήταν καλή για κανέ­ναν», πρό­σθε­σε ο ίδιος εκπρόσωπος

Υμνη­τής της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας της Βρα­ζι­λί­ας, ο Μπολ­σο­νά­ρου έχει επί­σης επαι­νέ­σει, αφό­του ανέ­λα­βε τα καθή­κο­ντά του την 1η Ιανουα­ρί­ου, αρκε­τές άλλες λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κες στρα­τιω­τι­κές χού­ντες περα­σμέ­νων δεκα­ε­τιών, όπως αυτές του παρα­γουα­νού Αλφρέ­δο Στρέσ­νερ (1954–1989), ή του χιλια­νού Αου­γκού­στο Πινο­τσέτ (1973–1990).

Τον Ιού­νιο του 2016, ο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου είχε δηλώ­σει στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό Jovem Pan πως θεω­ρεί ότι «το λάθος της δικτα­το­ρί­ας ήταν πως βασά­νι­ζε χωρίς να σκοτώνει».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο