Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μπολσονάρου υιοθετεί την άποψη Τραμπ περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές

Ο πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐχ Μπο­λο­σο­νά­ρου υπο­στή­ρι­ξε σήμε­ρα ότι η θεσμι­κή κρί­ση στις ΗΠΑ προ­κλή­θη­κε από την «έλλει­ψη εμπι­στο­σύ­νης» των Αμε­ρι­κα­νών στις εκλο­γές, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας τους ισχυ­ρι­σμούς περί «νοθεί­ας» του συμ­μά­χου του, Ντό­ναλντ Τραμπ.

«Οι επι­στο­λι­κές ψήφοι πολ­λα­πλα­σιά­στη­καν λόγω της παν­δη­μί­ας, υπάρ­χουν άνθρω­ποι που ψήφι­σαν τρεις, τέσ­σε­ρις φορές. Έγι­νε πανη­γύ­ρι εκεί πέρα, κανείς δεν μπο­ρεί να το αρνη­θεί», είπε ο ακρο­δε­ξιός ηγέ­της, σε συνο­μι­λία που είχε με υπο­στη­ρι­κτές του, έξω από το προ­ε­δρι­κό μέγα­ρο Αλβο­ρά­ντα, στην Μπρα­ζί­λια. «Η έλλει­ψη εμπι­στο­σύ­νης ήταν αυτή που προ­κά­λε­σε όλα τα προ­βλή­μα­τα που παρα­κο­λου­θού­με εκεί», συνό­ψι­σε, χωρίς να ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μέ­να τις ταρα­χές στο Καπιτώλιο.

Το βρά­δυ της Τετάρ­της, ο Μπολ­σο­νά­ρου είχε αρνη­θεί να σχο­λιά­σει τα τεκται­νό­με­να στην Ουά­σινγ­κτον. «Τα παρα­κο­λού­θη­σα όλα. Ξέρε­τε ότι συν­δέ­ο­μαι με τον Τραμπ, επο­μέ­νως γνω­ρί­ζε­τε την απά­ντη­σή μου. Υπάρ­χουν πολ­λές καταγ­γε­λί­ες για νοθεία», είπε.

Σήμε­ρα, ο Βρα­ζι­λιά­νος πρό­ε­δρος εκτί­μη­σε ότι η χώρα του θα αντι­με­τω­πί­σει «χει­ρό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα» από τις ΗΠΑ αν συνε­χί­σει να χρη­σι­μο­ποιεί το σύστη­μα ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές του 2022. «Η απά­τη υπάρ­χει», επέ­μει­νε, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι, όπως πιστεύ­ει, θα είχε εκλε­γεί από τον πρώ­το γύρο το 2018 αν δεν είχαν γίνει παρα­τυ­πί­ες, για τις οποί­ες ωστό­σο δεν παρου­σί­α­σε ποτέ καμία απόδειξη.

Πολ­λοί ανα­λυ­τές φοβού­νται ότι ο Μπολ­σο­νά­ρου θα ακο­λου­θή­σει το παρά­δειγ­μα του Αμε­ρι­κα­νού ομο­λό­γου του και θα αμφι­σβη­τή­σει μέχρι τέλους τη νομι­μό­τη­τα των εκλο­γών, εάν δεν κατα­φέ­ρει να επα­νε­κλε­γεί το 2022.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο