Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ο Νέος της Μαντίνειας» στο Αθέατο Μουσείο

Το Αθέ­α­το Μου­σείο είναι δρά­ση του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου που προ­βάλ­λει επι­λεγ­μέ­νες αρχαιό­τη­τες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από 16 θαυ­μά­σια αντι­κεί­με­να που παρου­σιά­στη­καν έως τώρα, το Αθέ­α­το Μου­σείο υπο­δέ­χε­ται τον Νέο της Μαντί­νειας. Πρό­κει­ται για ένα αρι­στουρ­γη­μα­τι­κό άγαλ­μα νέου, που συν­δυά­ζει την ηρω­ι­κή γυμνό­τη­τα των εφή­βων με τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του Αντί­νο­ου, ευνο­ού­με­νου του αυτο­κρά­το­ρα Αδριανού.

Ο Νέος της Μαντί­νειας εντο­πί­στη­κε το 1886 στα περί­χω­ρα της ομώ­νυ­μης αρχαί­ας πόλης και μετα­φέρ­θη­κε στις απο­θή­κες του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου. Το έργο ανα­δύ­θη­κε για πρώ­τη φορά την Δευ­τέ­ρα 16 Απρί­λη στην «αίθου­σα του βωμού» (αιθ. 34) για να παρα­μεί­νει εκεί ως την Κυρια­κή 22 Ιού­λη 2018. Η έκθε­σή του στο Αθέ­α­το Μου­σείο πλαι­σιώ­νει την περιο­δι­κή έκθε­ση του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου, «Αδρια­νός και Αθή­να. Συνο­μι­λώ­ντας με έναν ιδε­α­τό κόσμο», που εγκαι­νιά­στη­κε στις 28 Νοέμ­βρη 2017 και θα διαρ­κέ­σει για ένα έτος.

Από τον Μάη ως τον Ιού­λη του 2018, οι αρχαιο­λό­γοι του Μου­σεί­ου υπο­δέ­χο­νται τους επι­σκέ­πτες και κάνουν μαζί τους έναν μαγι­κό περί­πα­το στον κόσμο του Αδρια­νού και του Αντί­νο­ου, από την Αθή­να ως τη Μαντί­νεια της Αρκα­δί­ας, ξεδι­πλώ­νο­ντας την πνευ­μα­τι­κή ανα­γέν­νη­ση της ελλη­νι­κής παι­δεί­ας και τη δημιουρ­γι­κή νοσταλ­γία του παρελ­θό­ντος, στα χρό­νια του φιλέλ­λη­να αυτοκράτορα.

Ημε­ρο­μη­νί­ες παρουσιάσεων:

4 και 25 Μάη, 8 Ιού­νη και 6 Ιού­λη ημέ­ρα Παρα­σκευή και

3 και 10 Ιού­νη, 15 και 22 Ιού­λη ημέ­ρα Κυριακή.

Ώρα έναρ­ξης: 13.00.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο