Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Νικολάς Μαδούρο δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί με τον Χουάν Γκουαϊδό — Το τσιράκι των ΗΠΑ αρνείται

O πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο χτες έτοι­μος να συνα­ντη­θεί με τον Χουάν Γκουαϊ­δό, τον πρό­ε­δρο του κοι­νο­βου­λί­ου της Βενε­ζου­έ­λας, που αυτο­α­να­κη­ρύ­χθη­κε προ­σω­ρι­νός «πρό­ε­δρος» της χώρας.

«Δεσμεύ­ο­μαι υπέρ ενός εθνι­κού δια­λό­γου. Σήμε­ρα, αύριο, πάντα (…), θα είμαι έτοι­μος να πάω όπου θα πρέ­πει να πάω. Προ­σω­πι­κά, εάν πρέ­πει να πάω να δω αυτό το αγό­ρι (…) θα πάω εκεί» είπε ο Νικο­λάς Μαδού­ρο, κατά τη διάρ­κεια μιας συνέ­ντευ­ξης τύπου.

Από την πλευ­ρά του ο πρό­ε­δρος του κοι­νο­βου­λί­ου της Βενε­ζου­έ­λας Χουάν Γκουαϊ­δό απά­ντη­σε ότι δεν θα συμ­με­τά­σχει σε έναν «ψεύ­τι­κο διά­λο­γο» με την κυβέρ­νη­ση Μαδούρο.

«Η κατα­στο­λή, όταν δεν φέρει απο­τε­λέ­σμα­τα, μετα­μορ­φώ­νε­ται σε ψεύ­τι­κο διά­λο­γο (…) θέλω να πω ξεκά­θα­ρα στον κόσμο και σε αυτό το καθε­στώς: εδώ κανείς δεν θα συναι­νέ­σει σε έναν ψεύ­τι­κο διά­λο­γο» σημεί­ω­σε ο Γκουαϊ­δό, στην πρώ­τη δημό­σια εμφά­νι­σή του από την αυτο-ανα­κή­ρυ­ξή του.

Ο ίδιος απηύ­θυ­νε κάλε­σμα για μια «μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση» την επό­με­νη εβδο­μά­δα, ώστε να αξιω­θεί η απο­χώ­ρη­ση του επι­κε­φα­λής του κρά­τους της Βενεζουέλας.

Επι­πλέ­ον, ο Χουάν Γκουαϊ­δό ζήτη­σε από τον στρα­τό της Βενε­ζου­έ­λας να στα­θεί στο πλευ­ρό του ενα­ντί­ον του Νικο­λάς Μαδού­ρο, να διώ­ξει τους Κου­βα­νούς που βρί­σκο­νται στις τάξεις του και να επι­τρέ­ψει την είσο­δο ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη χώρα.

«Η ώρα έχει φθά­σει για να πάρε­τε το μέρος του συντάγ­μα­τος» είπε ο επι­κε­φα­λής της βου­λής της Βενεζουέλας.

Το Μεξικό προτείνει να φιλοξενήσει τους Μαδούρο και Γκουαϊδό για να μιλήσουν

Από την πλευ­ρά του, ο πρό­ε­δρος του Μεξι­κού Αντρές Μανου­έλ Λόπες Ομπρα­δόρ είπε σήμε­ρα ότι η χώρα του είναι έτοι­μη να υπο­δε­χθεί τον πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο και τον πρό­ε­δρο του κοι­νο­βου­λί­ου Χουάν Γκουαϊ­δό, προ­κει­μέ­νου να ξεκι­νή­σει ένας διά­λο­γος για την επί­λυ­ση της πολι­τι­κής κρί­σης, που συντα­ράσ­σει τη Βενεζουέλα.

«Σχε­τι­κά με το αν το Μεξι­κό μπο­ρεί να επι­τρέ­ψει στα εμπλε­κό­με­να μέρη στη σύρ­ρα­ξη στη Βενε­ζου­έ­λα να βασι­στούν στη δια­με­σο­λά­βη­ση του υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει ένας διά­λο­γος και μια ειρη­νι­κή διευ­θέ­τη­ση των αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων, το Σύνταγ­μά μας το καθο­ρί­ζει: ναι, μπο­ρού­με να το κάνου­με» δήλω­σε ο Λόπες Ομπρα­δόρ, κατά τη διάρ­κεια της τακτι­κής ενη­μέ­ρω­σης των δημοσιογράφων.

Όπως, ωστό­σο, επι­σή­μα­νε, ο πρό­ε­δρος του Μεξι­κού, η βιω­σι­μό­τη­τα αυτής της πρό­τα­σης επα­φί­ε­ται στη βού­λη­ση των Νικο­λάς Μαδού­ρο και Χουάν Γκουαϊδό.

«Εάν οι δύο πλευ­ρές το ζητή­σουν, είμα­στε εκεί­νοι στην καλύ­τε­ρη θέση για να τους βοη­θή­σου­με, ωστό­σο να διε­ξα­χθεί διά­λο­γος και, χωρίς προ­σφυ­γή στη βία, τα προ­βλή­μα­τα να επιλυθούν».

Σ. Λαβρόφ: Η θέση μας στο ΣΑ του ΟΗΕ για την Βενεζουέλα θα λέει ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι ανεπίτρεπτη

Η θέση της Ρωσί­ας σε περί­πτω­ση σύγκλι­σης του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για την κατά­στα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα, θα συνί­στα­ται στο ότι είναι ανε­πί­τρε­πτη η πολι­τι­κή των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, δήλω­σε ο Ρώσος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Σερ­γκέι Λαβρόφ, εν όψει του ενδε­χο­μέ­νου να συγκλη­θεί το ΣΑ σήμε­ρα Σάβ­βα­το, ύστε­ρα από αίτη­μα των ΗΠΑ.

«Γνω­ρί­ζου­με τη θέση των ΗΠΑ, γνω­ρί­ζου­με τη θέση εκεί­νων που ακο­λου­θούν την αμε­ρι­κα­νι­κή πολι­τι­κή. Το ότι αυτή η πολι­τι­κή σε σχέ­ση με τη Βενε­ζου­έ­λα, όσο και σε σχέ­ση με μια σει­ρά άλλες χώρες είναι κατα­στρο­φι­κή, δεν χρειά­ζε­ται ούτε και να το απο­δεί­ξει κάποιος. Οι απευ­θεί­ας εκκλή­σεις για πρα­ξι­κό­πη­μα είναι ορα­τές σε όλους» δήλω­σε ο Λαβρόφ.

«Θεω­ρού­με μια τέτοια συμπε­ρι­φο­ρά ανε­πί­τρε­πτη, που υπο­νο­μεύ­ει τις αρχές του κατα­στα­τι­κού Χάρ­τη του ΟΗΕ, τους κανό­νες της δια­κρα­τι­κής επι­κοι­νω­νί­ας και εμείς από αυτές τις θέσεις θα μιλή­σου­με στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, εάν ληφθεί από­φα­ση για την σύγκλι­ση του με θέμα την κατά­στα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα», πρό­σθε­σε ο Λαβρόφ.

Ο Μάικ Πομπέο σχεδιάζει να προτρέψει κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό στον ΟΗΕ

Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο επι­θυ­μεί να προ­τρέ­ψει κι άλλες χώρες να ανα­γνω­ρί­σουν τον Χουάν Γκουαϊ­δό ως προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ αύριο Σάβ­βα­το, έγι­νε γνω­στό από το γρα­φείο του σε μια ανακοίνωση.

Η Ουά­σιγ­κτον ζήτη­σε να συγκλη­θεί εκτά­κτως το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας για να συζη­τη­θεί η κρί­ση στη χώρα, ωστό­σο προς το παρόν δεν έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί κάποια συνεδρίαση.

Το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ εξέ­δω­σε μια ανα­κοί­νω­ση με την οποία ανα­κοί­νω­νε το ταξί­δι του Πομπέο στη Νέα Υόρκη.

«Ο υπουρ­γός Πομπέο θα προ­τρέ­ψει τα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας και τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να δια­τη­ρή­σουν τη διε­θνή ειρή­νη και ασφά­λεια ανα­γνω­ρί­ζο­ντας τον Χουάν Γκουαϊ­δό ως προ­σω­ρι­νό πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας» σημειώ­νει ο εκπρό­σω­πος τύπου του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ Ρόμπερτ Παλα­ντί­νο, σε μια ανακοίνωση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο