Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Νοέμβριος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ

Ο Νοέμ­βριος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός Νοέμ­βριος που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ στην κόσμο, με απο­τέ­λε­σμα το έτος 2020 να πλη­σιά­ζει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο το ρεκόρ του 2016, σύμ­φω­να με την ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία Copernicus για την κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

Η περί­ο­δος των 12 μηνών από τον Δεκέμ­βριο 2019 έως τον Νοέμ­βριο 2020 βρί­σκε­ται στον 1,28 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από τις θερ­μο­κρα­σί­ες της προ­βιο­μη­χα­νι­κής επο­χής, εξη­γεί η Copernicus στον μηνιαίο κλι­μα­τι­κό απο­λο­γι­σμό της, τον οποίο έδω­σε σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα. Ενώ οι χρο­νιές από το 2015 έως το 2020 είναι οι έξι πιο ζεστές που έχουν κατα­γρα­φεί ποτέ, ο αριθ­μός αυτός φέρ­νει τον πλα­νή­τη επι­κίν­δυ­να κοντά στο πρώ­το ανώ­τα­το όριο της Συμ­φω­νί­ας του Παρι­σιού, που γιορ­τά­ζει αυτή την εβδο­μά­δα τα πέντε χρό­νια της.

Η Συμ­φω­νία του Παρι­σιού, η οποία συνή­φθη το 2015 από σχε­δόν 200 κρά­τη, τα οποία δεσμεύ­θη­καν να μειώ­σουν τις εκπο­μπές αερί­ων που προ­κα­λούν το φαι­νό­με­νο του θερ­μο­κη­πί­ου, έχει στό­χο να συγκρα­τή­σει την άνο­δο της θερ­μο­κρα­σί­ας στον πλα­νή­τη σαφώς κάτω από τους +2 βαθ­μούς Κελ­σί­ου και, αν είναι δυνα­τόν, στον +1,5 βαθ­μό Κελ­σί­ου, ώστε να περιο­ρι­σθεί ο κατα­στρο­φι­κός αντί­κτυ­πος των καται­γί­δων, των ξηρα­σιών και των καυ­σώ­νων που σημειώ­νο­νται ήδη.

Όμως η θερ­μο­κρα­σία στον πλα­νή­τη αυξά­νε­ται κατά μέσο όρο 0,2% ανά δεκα­ε­τία μετά το τέλος των ετών του 1970, επι­μέ­νει η Copernicus.

Η άνο­δος της θερ­μο­κρα­σί­ας φθά­νει ήδη περί­που τον 1,2 βαθ­μό Κελ­σί­ου και το 2020 δεν προ­βλέ­πε­ται να ανα­τρέ­ψει την τάση.

Έτσι ο Παγκό­σμιος Μετε­ω­ρο­λο­γι­κός Οργα­νι­σμός ανα­κοί­νω­σε την Τετάρ­τη πως το 2020 θα βρε­θεί στο βάθρο των πιο ζεστών ετών. Τα προ­σω­ρι­νά δεδο­μέ­να τοπο­θε­τουν το έτος αυτό προς το παρόν στη δεύ­τε­ρη θέση πίσω από το 2016, όμως καθώς η δια­φο­ρά είναι μικρή, η κατά­τα­ξη μπο­ρεί να αλλάξει.

Αν προ­σθέ­σει κάποιος τα νέα δεδο­μέ­να για τον Νοέμ­βριο, «το 2020 βρί­σκε­ται πλέ­ον ακό­μη πιο κοντά στο ρεκόρ του 2016», ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η Copernicus, εκτι­μώ­ντας πως μπο­ρεί στο τέλος να βρε­θεί στην πρώ­τη θέση, μαζί με το 2016 ή και μόνο του, αν δεν προ­κύ­ψει κάποια αλλα­γή στην τάση, κάτι που εξα­κο­λου­θεί να είναι δυνατό.

Όσον αφο­ρά τον Νοέμ­βριο, σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, η θερ­μο­κρα­σία ξεπέ­ρα­σε σαφώς (κατά 0,13 βαθ­μό Κελ­σί­ου) το προη­γού­με­νο ρεκόρ που κατεί­χαν μαζί ο Νοέμ­βριος 2016 και ο Νοέμ­βριος 2019, για να φθά­σει στον +0,77 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από τη μέση θερ­μο­κρα­σία της περιό­δου 1981–2010.

«Τα ρεκόρ αυτά συμ­βα­δί­ζουν με τη μακρο­πρό­θε­σμη τάση της ανό­δου της θερ­μο­κρα­σί­ας στον πλα­νή­τη», σχο­λί­α­σε ο Κάρ­λο Μπουο­ντέ­μπο, διευ­θυ­ντής της ευρω­παϊ­κής υπη­ρε­σί­ας Copernicus για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή. Κάλε­σε τους ηγέ­τες «να δουν αυτά τα ρεκόρ σαν καμπα­νά­κια κιν­δύ­νου και να ανα­ζη­τή­σουν τους καλύ­τε­ρους τρό­πους για να τηρή­σουν τις δεσμεύ­σεις της συμ­φω­νί­ας του Παρισιού».

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο