Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ντ. Τραμπ έδωσε άδεια στον στρατό να κάνει χρήση «θανάσιμης βίας, εάν χρειαστεί εναντίον των μεταναστών

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ απεί­λη­σε εκ νέου σήμε­ρα να κλεί­σει τα σύνο­ρα ΗΠΑ- Μεξι­κού, ακό­μα και για τις εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές μετα­ξύ των δύο χωρών, εάν η κατά­στα­ση επι­δει­νω­θεί με την άφι­ξη χιλιά­δων μετα­να­στών από την Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή, ενώ επι­βε­βαί­ω­σε ότι έδω­σε άδεια στον στρα­τό να κάνει χρή­ση «θανά­σι­μης βίας, εάν χρεια­στεί».

«Εάν φθά­σου­με σε ένα σημείο όπου θα χάσου­με τον έλεγ­χο ή θα υπάρ­ξει βία, θα κλεί­σου­με προ­σω­ρι­νά την είσο­δο στη χώρα έως ότου η κατά­στα­ση να τεθεί υπό έλεγ­χο», σημεί­ω­σε και ανέ­φε­ρε ότι «θέλω να σημειώ­σω (ότι αυτό θα γίνει) σε όλα τα σύνο­ρα, το Μεξι­κό δεν θα μπο­ρεί πλέ­ον να που­λά­ει τα αυτο­κί­νη­τά του στις ΗΠΑ».

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ είχε ήδη απει­λή­σει στα μέσα Οκτω­βρί­ου, μεσού­σης της προ­ε­κλο­γι­κής εκστρα­τεί­ας για τις ενδιά­με­σες εκλο­γές, ότι θα έκλει­νε τα σύνο­ρα για να εμπο­δί­σει τους χιλιά­δες μετα­νά­στες να εισέλ­θουν στη χώρα του, εάν το Μεξι­κό δεν ήταν «ικα­νό» να «στα­μα­τή­σει αυτήν την επίθεση».

«Πολ­λοί από αυτούς είναι εγκλη­μα­τί­ες» υπο­στή­ρι­ξε ο επι­κε­φα­λής του αμε­ρι­κα­νι­κού κρά­τους, «είδα­τε τι συμ­βαί­νει στην Τιχουά­να», στη μεξι­κα­νι­κή πλευ­ρά των συνό­ρων, «άρχι­σαν να παλεύ­ουν με τα γυμνά τους χέρια στους δρόμους».

Πάνω από 4.000 μετανάστες έχουν φθάσει, στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ

Πάνω από 4.000 μετα­νά­στες, μέλη ενός «καρα­βα­νιού», έφθα­σαν στην Τιχουά­να, στο βορειο­δυ­τι­κό Μεξι­κό, ανέ­φε­ραν την Τετάρ­τη οι αρχές της παρα­με­θό­ριας πόλης, απέ­να­ντι στο Σαν Ντιέ­γκο, στην Καλι­φόρ­νια, με τα κέντρα υπο­δο­χής να έχουν πλέ­ον φθά­σει σε κορεσμό.

Εκα­το­ντά­δες κεντρο­α­με­ρι­κα­νοί μετα­νά­στες συνέ­χι­ζαν να φθά­νουν με λεω­φο­ρεία το πρωί της Τετάρ­της σε αυτή την πόλη, στην Μπά­χα Καλι­φόρ­νια, από το Μεξι­κά­λι, που απέ­χει περί­που 180 χιλιό­με­τρα, ενώ άλλοι έφθα­ναν με τα πόδια.

Οι νεο­α­φι­χθέ­ντες δεν βρί­σκουν πλέ­ον θέση στα κέντρα υπο­δο­χής, που έχουν φθά­σει σε κορε­σμό, και ορι­σμέ­νοι αυτο­σχέ­διοι καταυ­λι­σμοί έχουν αρχί­σει να κάνουν την εμφά­νι­σή τους γύρω από αυτά. Μετα­νά­στες σχη­μά­τι­σαν ουρά την Τετάρ­τη για να πάρουν τρό­φι­μα που διέ­νει­μαν ακτι­βι­στές και θρη­σκευ­τι­κές οργα­νώ­σεις, δια­πί­στω­σε το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Ανά­με­σα στους 4.000 μετα­νά­στες που έχουν φθά­σει στην πόλη πάνω από 400 είναι παι­διά, σύμ­φω­να με τις δημο­τι­κές αρχές.

Ένας 17χρονος από την Ονδού­ρα σκο­τώ­θη­κε το βρά­δυ της Τρί­της κατά μήκος του δρό­μου που οδη­γεί από το Μεξι­κά­λι στην Τιχουά­να αφού χτυ­πή­θη­κε από αυτο­κί­νη­το, ο οδη­γός του οποί­ου εγκα­τέ­λει­ψε τον τόπο του δυστυ­χή­μα­τος και τρά­πη­κε σε φυγή. Στις αρχές του Οκτω­βρί­ου, άλλος ένας μετα­νά­στης έχα­σε τη ζωή του όταν έπε­σε από ένα όχη­μα στο νότιο τμή­μα της χώρας.

Στην Πολι­τεία Τσιά­πας (νότια), περί­που 300 κεντρο­α­με­ρι­κα­νοί μετα­νά­στες συνε­λή­φθη­σαν την Τετάρ­τη από τις μεξι­κα­νι­κές δυνά­μεις επι­βο­λής της τάξης, αφού μπή­καν παρά­τυ­πα στη χώρα περ­νώ­ντας τον ποτα­μό Σου­τσιά­τε, ο οποί­ος χωρί­ζει τη Γουα­τε­μά­λα από το Μεξικό.

Οι μετα­νά­στες, που κυκλο­φο­ρού­σαν με σημαί­ες του Σαλ­βα­δόρ και της Ονδού­ρας, μετα­φέρ­θη­καν με λεω­φο­ρεία στην πόλη Ταπα­τσού­λα, όπου, σύμ­φω­να με τις αρχές, μπο­ρούν να υπο­βά­λουν αιτή­σεις για τη χορή­γη­ση ασύ­λου. Εάν δεν το επι­θυ­μούν, ενδέ­χε­ται να απελαθούν.

Στην Τιχουά­να, πολ­λοί μετα­νά­στες σκο­πεύ­ουν να υπο­βά­λουν αιτή­σεις για τη χορή­γη­ση ασύ­λου στις ΗΠΑ, αλλά η ανα­μο­νή για την επε­ξερ­γα­σία των αιτή­σε­ων και την έκδο­ση απο­φά­σε­ων μερι­κές φορές διαρ­κεί ακό­μη και πάνω από έναν χρόνο.

Καλι­φορ­νέ­ζος δικα­στής ανέ­στει­λε τη Δευ­τέ­ρα την ισχύ δια­τάγ­μα­τος του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ με το οποίο θεσπι­ζό­ταν η αυτό­μα­τη απόρ­ρι­ψη των αιτή­σε­ων για τη χορή­γη­ση ασύ­λου από μέρους των μετα­να­στών που περ­νούν παρά­τυ­πα τα σύνορα.

Ο Τραμπ χαρα­κτή­ρι­σε την Τρί­τη την από­φα­ση αυτή «ντρο­πή», καθώς βλέ­πει την άφι­ξη του καρα­βα­νιού ως από­πει­ρα «εισβο­λής», μιλά­ει για κίν­δυ­νο για την εθνι­κή ασφά­λεια της χώρας του κι έχει ανα­πτύ­ξει του­λά­χι­στον 6.000 στρα­τιω­τι­κούς κατά μήκος των νότιων συνό­ρων της.

Οι μετα­νά­στες ανα­χώ­ρη­σαν από την Ονδού­ρα τη 13η Οκτω­βρί­ου, για να σωθούν από την ενδη­μι­κή βία και τη φτώ­χεια, και διέ­νυ­σαν πάνω από 4.000 χιλιό­με­τρα, με τα πόδια και κάνο­ντας οτο­στόπ, για να φθά­σουν μέχρι τα σύνο­ρα των ΗΠΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο