Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ντ. Τραμπ αναστέλλει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­κοί­νω­σε χθες Τρί­τη ότι έδω­σε εντο­λή να ανα­στα­λεί μέχρι νεο­τέ­ρας η συμ­βο­λή των ΗΠΑ στη χρη­μα­το­δό­τη­ση του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ), εξαι­τί­ας της «κακής» δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού που του προσάπτει.

«Σήμε­ρα, δια­τάσ­σω την ανα­στο­λή της χρη­μα­το­δό­τη­σης του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας για όσο θα γίνε­ται μελέ­τη για να εξε­τα­στεί ο ρόλος του ΠΟΫ στην κακή δια­χεί­ρι­ση και στη συγκά­λυ­ψη της εξά­πλω­σης του κορο­νοϊ­ού», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρ­κεια της καθη­με­ρι­νής συνέ­ντευ­ξης Τύπου που παρα­χω­ρεί στον Λευ­κό Οίκο μαζί με το κλι­μά­κιο που έχει συστή­σει για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης της πανδημίας.

«Ο κόσμος έλα­βε πολ­λές ψευ­δείς πλη­ρο­φο­ρί­ες για τη μετά­δο­ση και τη θνη­τό­τη­τα» της ασθέ­νειας COVID-19, που προ­κα­λεί ο κορο­νο­ϊ­ός, πρό­σθε­σε ο Τραμπ, κατα­φε­ρό­με­νος επί μακρόν ενα­ντί­ον αυτής της υπη­ρε­σί­ας του ΟΗΕ.

Κατά τον Τραμπ, ο ΠΟΥ παρέ­βη «το βασι­κό του καθή­κον» και «πρέ­πει να λογο­δο­τή­σει». Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος κατη­γό­ρη­σε τον Οργα­νι­σμό ότι διέ­σπει­ρε την «παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση» της Κίνας για την παν­δη­μία, χει­ρο­τε­ρεύ­ο­ντας έτσι την παγκό­σμια κρί­ση δημό­σιας υγείας.

Υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι οι ΗΠΑ συνει­σφέ­ρουν «400 ως 500 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια τον χρό­νο» στον ΠΟΫ, ένα­ντι περί­που 40 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων και «ακό­μη λιγό­τε­ρων» χρη­μά­των που του δια­θέ­τει η Κίνα, ο Ντό­ναλντ Τραμπ έκρι­νε πως είναι «καθή­κον» του να απαι­τή­σει λογοδοσία.

Η ανα­κοί­νω­ση του μεγι­στά­να κατα­γρά­φη­κε καθώς υπε­ρα­σπί­ζε­ται με ολο­έ­να πιο επι­θε­τι­κό τόνο τους χει­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σής του ως προς την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ επι­κρί­νε­ται διό­τι αρχι­κά υπο­βάθ­μι­σε την απει­λή, ενώ του επιρ­ρί­πτο­νται επί­σης ευθύ­νες για τις μεγά­λες καθυ­στε­ρή­σεις στην έναρ­ξη δια­γνω­στι­κών εξε­τά­σε­ων και τη διεύ­ρυν­σή τους.

Την 24η Φεβρουα­ρί­ου, ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος δια­βε­βαί­ω­νε μέσω Twitter ότι η παν­δη­μία ήταν «υπό έλεγ­χο» στις ΗΠΑ.

«Αν ο ΠΟΥ είχε κάνει τη δου­λειά του και είχε στεί­λει ειδι­κούς στην Κίνα για να μελε­τή­σουν αντι­κει­με­νι­κά την κατά­στα­ση επί του πεδί­ου, η επι­δη­μία θα μπο­ρού­σε να είχε περιο­ρι­στεί στην πηγή της με πολύ λίγους νεκρούς», υπο­στή­ρι­ξε χθες ο αμε­ρι­κα­νός πρόεδρος.

Εδώ και αρκε­τές ημέ­ρες, η κυβέρ­νη­ση του Τραμπ επι­κρί­νει με σφο­δρό­τη­τα την υπη­ρε­σία αυτή του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη, καταγ­γέλ­λο­ντας ειδι­κά το ότι υιο­θε­τεί θέσεις πολύ ευνοϊ­κές, κατ’ αυτήν, ένα­ντι του Πεκίνου.

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος στη­λι­τεύ­ει το ότι τα μέτρα που ανα­κοί­νω­σε για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης, όπως το κλεί­σι­μο των συνό­ρων, συνά­ντη­σαν «σθε­να­ρή αντί­στα­ση» από πλευ­ράς ΠΟΥ, τη στιγ­μή που «συνέ­χι­ζε να επαι­νεί τους κινέ­ζους ηγέ­τες για την ‘προ­θυ­μία τους να μοι­ρα­στούν πληροφορίες’».

Ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Μάικ Πομπέο διε­μή­νυ­σε εξάλ­λου χθες ότι οι ΗΠΑ θα πιέ­σουν για να προ­ω­θη­θεί «ριζο­σπα­στι­κή αλλα­γή» στη λει­τουρ­γία του διε­θνούς οργανισμού.

«Στο παρελ­θόν, ο ΠΟΥ έκα­νε τη δου­λειά του. Δυστυ­χώς, αυτή τη φορά, δεν έκα­νε το καλύ­τε­ρο που μπο­ρού­σε, και (…) θα ασκή­σου­με πίε­ση για να αλλά­ξει ριζο­σπα­στι­κά», είπε.

Αντόνιο Γκουτέρες: «Ώρα για ενότητα», όχι για μείωση των πόρων του ΠΟΥ

Ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες τόνι­σε πως «δεν είναι η ώρα» να συρ­ρι­κνώ­νο­νται οι πόροι που έχει στη διά­θε­σή του ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας, αντι­δρώ­ντας στην ανα­κοί­νω­ση του προ­έ­δρου των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ ότι ανα­στέλ­λει τη συνει­σφο­ρά της χώρας του στη χρη­μα­το­δό­τη­ση του διε­θνούς οργα­νι­σμού με έδρα τη Γενεύη εξαι­τί­ας της «κακής» δια­χεί­ρι­σης που του προ­σά­πτει στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Ο Γκου­τέ­ρες επι­σή­μα­νε, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση που διέ­νει­μαν οι υπη­ρε­σί­ες του, πως «δεν είναι η ώα να μειώ­νο­νται οι πόροι που δια­θέ­τει για τις επι­χει­ρή­σεις του ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ή οποια­δή­πο­τε άλλη ανθρω­πι­στι­κή οργά­νω­ση που συμ­με­τέ­χει στον αγώ­να» ενα­ντί­ον της πανδημίας.

«Είναι ώρα για ενό­τη­τα», είναι ώρα «η διε­θνής κοι­νό­τη­τα να εργα­στεί μαζί, με αλλη­λεγ­γύη, για να στα­μα­τή­σει αυτόν τον ιό και τις κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειές του», πρόσθεσε.

«Είναι πεποί­θη­σή μου ότι ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας πρέ­πει να υπο­στη­ρι­χθεί διό­τι είναι από­λυ­τα απα­ραί­τη­τος στις προ­σπά­θειες όλου του κόσμου να κερ­δί­σει τον πόλε­μο ενα­ντί­ον της (ασθέ­νειας) COVID-19», υπο­γράμ­μι­σε ο Γκου­τέ­ρες, σύμ­φω­να με την ανακοίνωση.

Έκρι­νε ότι θα δοθεί μελ­λο­ντι­κά η ευκαι­ρία να εξε­τα­στεί «ο τρό­πος που αντέ­δρα­σαν» όλοι όσοι «ενε­πλά­κη­σαν στην κρί­ση» που συνεχίζεταιι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο