Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΟΗΕ ενέκρινε την αποστολή μιας διεθνούς ερευνητικής επιτροπής στη Γάζα

Το Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιώ­μα­των του ΟΗΕ ενέ­κρι­νε σήμε­ρα ένα ψήφι­σμα για την απο­στο­λή μιας διε­θνούς ομά­δας, ειδι­κευ­μέ­νης στα εγκλή­μα­τα πολέ­μου, προ­κει­μέ­νου να διε­ρευ­νή­σει τα γεγο­νό­τα που σημειώ­θη­καν στη Λωρί­δα της Γάζας τους τελευ­ταί­ους δύο μήνες.

Με 29 ψήφους υπέρ, δύο κατά και 14 απο­χές, το Συμ­βού­λιο ενέ­κρι­νε το ψήφι­σμα που ζητά “την κατε­πεί­γου­σα απο­στο­λή μιας ανε­ξάρ­τη­της διε­θνούς επι­τρο­πής”. Στό­χος θα είναι να ερευ­νη­θούν οι παρα­βιά­σεις και η κακο­με­τα­χεί­ρι­ση των πολι­τών “στο πλαί­σιο των στρα­τιω­τι­κών επι­θέ­σε­ων κατά τη διάρ­κεια των μεγά­λων πολι­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων που ξεκί­νη­σαν στις 30 Μαρ­τί­ου 2018”, όπως ανα­φέ­ρε­ται στο κείμενο.

Το Ισρα­ήλ απέρ­ρι­ψε αμέ­σως την από­φα­ση αυτή.

“Το Ισρα­ήλ απορ­ρί­πτει πλή­ρως την από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των που απο­δει­κνύ­ει για άλλη μία φορά ότι πρό­κει­ται για ένα αντι­ισ­ραη­λι­νό όργα­νο, στην πλειο­ψη­φία του, όπου δεσπό­ζουν η υπο­κρι­σία και ο παρα­λο­γι­σμός”, τονί­ζε­ται στην ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της χώρας.

“Εντελώς δυσανάλογη” η απάντηση του Ισραήλ στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στη Γάζα

Η απά­ντη­ση του Ισρα­ήλ στις παλαι­στι­νια­κές δια­δη­λώ­σεις στη Γάζα ήταν «εντε­λώς δυσα­νά­λο­γη», δήλω­σε ο Ύπα­τος Αρμο­στής του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χου­σέιν, ο οποί­ος υπο­στη­ρί­ζει τη διε­ξα­γω­γή διε­θνούς ανε­ξάρ­τη­της έρευνας.

«Η μεγά­λη δια­φο­ρά στον αριθ­μό των θυμά­των των δύο πλευ­ρών υπο­νο­εί πως η απά­ντη­ση (του Ισρα­ήλ) ήταν εντε­λώς δυσα­νά­λο­γη», δήλω­σε ο Ύπα­τος Αρμο­στής κατά την έναρ­ξη μιας έκτα­κτης συνό­δου την οποία απο­φά­σι­σε να διορ­γα­νώ­σει το Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του ΟΗΕ για την κατά­στα­ση στα «κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδάφη».

Είπε πως «οι θάνα­τοι είναι απο­τέ­λε­σμα μιας παρά­νο­μης χρή­σης δύνα­μης» και υπο­στή­ρι­ξε «τις εκκλή­σεις πολ­λών χωρών και παρα­τη­ρη­τών για τη διε­ξα­γω­γή έρευ­νας που θα είναι διε­θνής, ανε­ξάρ­τη­τη και αμερόληπτη».

Σύμ­φω­να με τον Ζέιντ Ράαντ αλ Χου­σέιν, οι ενέρ­γειες των Παλαι­στι­νί­ων στη διάρ­κεια των πρό­σφα­των δια­δη­λώ­σε­ων δεν φαί­νε­ται να «απο­τε­λού­σαν άμε­ση απει­λή θανά­του ή θανά­σι­μου τραυ­μα­τι­σμού η οποία να μπο­ρεί να δικαιο­λο­γή­σει τη χρή­ση φονι­κής δύναμης».

Ο Ύπα­τος Αρμο­στής σημεί­ω­σε επί­σης πως οι Παλαι­στί­νιοι έχουν τα ίδια δικαιώ­μα­τα με τους Ισραη­λι­νούς αλλά πως «στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, κρα­τού­νται φυλα­κι­σμέ­νοι σε μια παρα­γκού­πο­λη από τη γέν­νη­ση μέχρι τον θάνα­τό τους».

«Η κατο­χή πρέ­πει να στα­μα­τή­σει, ώστε οι Παλαι­στί­νιοι να μπο­ρέ­σουν να απε­λευ­θε­ρω­θούν αλλά και ο λαός του Ισρα­ήλ να απε­λευ­θε­ρω­θεί. Τερ­μα­τί­στε την κατο­χή, και η βία και η ανα­σφά­λεια θα μειω­θούν σε μεγά­λο βαθμό».

Μιλώ­ντας κατά την έκτα­κτη αυτή σύνο­δο, η Αβί­βα Ραζ Σέχτερ, η μόνι­μη αντι­πρό­σω­πος του Ισρα­ήλ στο Μέγα­ρο των Εθνών, έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, εξέ­φρα­σε λύπη που «για μία ακό­μη φορά» το Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των ρέπει προς «μια αντι-ισραη­λι­νή εμμο­νή» και αφή­νε­ται να εξα­πα­τη­θεί από «την κυνι­κή χρη­σι­μο­ποί­η­ση από τη Χαμάς του ίδιου του λαού της».

«Δυστυ­χώς, αυτό που κατά­φε­ρε ήδη να κάνει αυτή η έκτα­κτη σύνο­δος, είναι να αντα­μεί­ψει τη στρα­τη­γι­κή τρό­μου της Χαμάς και τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση αμά­χων σαν ανθρώ­πι­νες ασπί­δες προ­κει­μέ­νου να προ­ω­θή­σει τις τρο­μο­κρα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τές της που έχουν στό­χο τους πολί­τες του Ισρα­ήλ», δήλωσε.

«Είναι λυπη­ρό που αυτό το Συμ­βού­λιο, που δια­τεί­νε­ται ότι ενδια­φέ­ρε­ται για την αλή­θεια, κλεί­νει τα μάτια στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα επί του πεδί­ου και κατα­δι­κά­ζει αδι­καιο­λό­γη­τα το Ισρα­ήλ ενώ αυτό το μόνο που κάνει είναι να προ­στα­τεύ­ει τον πλη­θυ­σμό του», επέ­μει­νε η Ραζ Σέχτερ. Ο αντι­πρό­σω­πος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, Τεο­ντόρ Αλέ­γκα, εξέ­φρα­σε την υπο­στή­ρι­ξή του στο Ισρα­ήλ, λέγο­ντας πως το Συμ­βού­λιο, με τη σύνο­δό του αυτή, «έλα­βε τυφλά θέση».

«Είναι σαφές πως η Χαμάς είναι υπεύ­θυ­νη για την έξαρ­ση της βίας», εκτί­μη­σε, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «υπο­κρι­τι­κή» την από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου να συγκα­λέ­σει τη σύνο­δο αυτή, σπα­τα­λώ­ντας «άσκο­πα χρό­νο και χρή­μα» ενώ άλλες επεί­γου­σες κατα­στά­σεις θα έπρε­πε να τρα­βή­ξουν την προ­σο­χή του.

Σύμ­φω­να με τον Αμε­ρι­κα­νό αντι­πρό­σω­πο, το Συμ­βού­λιο κατα­δει­κνύ­ει με αυτό τον τρό­πο ότι είναι ένας «χαλα­σμέ­νος θεσμός».

Παράλ­λη­λα, τρεις ειδι­κοί του ΟΗΕ κάλε­σαν το Ισρα­ήλ να ανα­θε­ω­ρή­σει την από­φα­σή του να μην ανα­νε­ώ­σει την άδεια εργα­σί­ας του διευ­θυ­ντή της ΜΚΟ Human Rights Watch στο Ισρα­ήλ και στην Παλαι­στί­νη, Όμαρ Σακίρ.

Η από­φα­ση αυτή «φαί­νε­ται να οφεί­λε­ται μόνο στην εργα­σία του και στην προ­ά­σπι­σή του των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των», ανα­φέ­ρουν σε μια ανα­κοί­νω­ση ο Μάικλ Λινκ, ειδι­κός ειση­γη­τής του ΟΗΕ για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα στα Παλαι­στι­νια­κά Εδά­φη, ο Ντέι­βιντ Κέι, ειδι­κός ειση­γη­τής για την προ­ώ­θη­ση και την προ­στα­σία της ελευ­θε­ρί­ας της έκφρα­σης, και ο Μισέλ Φορστ, ειδι­κός ειση­γη­τής για την κατά­στα­ση των υπε­ρα­σπι­στών των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο