Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΟΗΕ επαινεί τις προσπάθειες της Κούβας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η έκθε­ση παρα­κο­λού­θη­σης της παγκό­σμιας εκπαί­δευ­σης του ΟΗΕ (UN-GEM) επαι­νεί την πρό­ο­δο της Κού­βας όσον αφο­ρά την έντα­ξη και την ειδι­κή εκπαί­δευ­ση των παι­διών με ειδι­κές ανάγκες.

«Στην Κού­βα, τα παι­διά με ανα­πη­ρί­ες και ειδι­κές ικα­νό­τη­τες συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται νωρίς στα ανα­πτυ­ξια­κά προ­γράμ­μα­τα. Παρέ­χε­ται υπο­στή­ρι­ξη σε όλα τα παι­διά, ακό­μη και σε αγρο­τι­κές περιοχές.

Εν μέρει αυτό γίνε­ται στα πλαί­σια του προ­γράμ­μα­τος “Εκπαι­δεύ­στε το παι­δί σας”, το οποίο προ­σεγ­γί­ζει περισ­σό­τε­ρα από 5.000 παι­διά με λει­τουρ­γι­κές προ­σαρ­μο­γές “, ανα­φέ­ρει ο ΟΗΕ.

Το UN-GEM 2020 αξιο­λό­γη­σε την πρό­ο­δο των δια­φό­ρων χωρών στην εκπαί­δευ­ση σε σχέ­ση με την ατζέ­ντα αει­φό­ρου ανά­πτυ­ξης για το 2030.

Όσον αφο­ρά τον τέταρ­το στό­χο του, η ατζέ­ντα επι­διώ­κει τις ίδιες ευκαι­ρί­ες για εκπαί­δευ­ση, ανε­ξάρ­τη­τα από το φύλο, την ανα­πη­ρία ή τη γεω­γρα­φι­κή θέση, ως τρό­πο εγγύ­η­σης της κοι­νω­νι­κής, προ­σω­πι­κής και επαγ­γελ­μα­τι­κής ανάπτυξης.

Η έκθε­ση αξιο­λο­γεί την παρα­κο­λού­θη­ση της προ­πτυ­χια­κής εκπαί­δευ­σης σε ανα­πτυσ­σό­με­νες χώρες όπως η Νιγη­ρία και το Τζι­μπου­τί, όπου λιγό­τε­ρο από το 70% των παι­διών πηγαί­νουν στο  σχο­λείο. Αντι­θέ­τως, η Κού­βα και το Βιετ­νάμ παρέ­χουν πλή­ρη εκπαι­δευ­τι­κή κάλυψη.

” Επι­πρό­σθε­τα το πρό­γραμ­μα εκπαί­δευ­σης σεξουα­λι­κό­τη­τας της Κού­βας στο­χεύ­ει στην ενί­σχυ­ση του ρόλου των εκπαι­δευ­τι­κών στην εκπαί­δευ­ση σεξουα­λι­κό­τη­τας και στην πρό­λη­ψη της εξά­πλω­σης του HIV και άλλων σεξουα­λι­κά μετα­δι­δό­με­νων λοιμώξεων.

Αυτό γίνε­ται από την άπο­ψη του φύλου και των σεξουα­λι­κών δικαιω­μά­των στο βασι­κό πρό­γραμ­μα σπου­δών, στις προ­αι­ρε­τι­κές σπου­δές και στην τρι­το­βάθ­μια εκπαί­δευ­ση», ανα­φέ­ρει η έκθεση.

Σύμ­φω­να με την UN-GEM, τα επι­τεύγ­μα­τα της Κού­βας στην εκπαί­δευ­ση εξαρ­τώ­νται από κυβερ­νη­τι­κές πολι­τι­κές που εγγυώ­νται την εκπαί­δευ­ση ως θεμε­λιώ­δες ανθρώ­πι­νο δικαί­ω­μα, παρά τον απο­κλει­σμό των ΗΠΑ στο νησί της Καραϊβικής.

Η έκθε­ση υπο­γραμ­μί­ζει τις προ­σπά­θειες της Κού­βας να παρέ­χει μια συνε­κτι­κή πρω­το­βάθ­μια, δευ­τε­ρο­βάθ­μια και πανε­πι­στη­μια­κή εκπαί­δευ­ση κατά τη διάρ­κεια της πανδημίας.

Αυτό ακό­μη και σε μια κατά­στα­ση που θέτει την εκπαί­δευ­ση σε κίν­δυ­νο σε όλο τον κόσμο.

Πηγή Σου­η­δο­κου­βα­νι­κός Σύλλογος.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο