Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ολυμπιακός του Γόδα και ο “Ολυμπιακός” του Τσουκαλά

Υπό φυσιο­λο­γι­κές συν­θή­κες, τα λεγό­με­να μιας γρα­φι­κής τηλε­ο­πτι­κής περ­σό­νας δεν θα άξι­ζαν κανε­νός σχο­λια­σμού. Ωστό­σο, η πρό­σφα­τη ρατσι­στι­κή ανα­φο­ρά του γνω­στού τηλε­ο­πα­δού Τσου­κα­λά ενά­ντια στον καλα­θο­σφαι­ρι­στή Θ. Αντε­το­κούν­μπο απο­τε­λεί ξεχω­ρι­στή περί­πτω­ση. Και αυτό για δύο βασι­κούς λόγους.

Ο πρώ­τος λόγος είναι το γεγο­νός ότι το συμ­βάν έδω­σε αφορ­μή για πολι­τι­κή σπέ­κου­λα και εκμε­τάλ­λευ­ση. Παί­ζο­ντας για άλλη μια φορά το παι­χνί­δι της εντυ­πω­σιο­θη­ρί­ας, ο πρω­θυ­πουρ­γός φόρε­σε τη φανέ­λα με το όνο­μα του Αντε­το­κούν­μπο ποζά­ρο­ντας ως «τιμη­τής» του αντι­ρα­τσι­σμού. Όσα επι­κοι­νω­νια­κά τερ­τί­πια κι’ αν σκαρ­φι­στούν στο κυβερ­νών κόμ­μα, όσο κάλ­πι­κο αντι­φα­σι­σμό κι’ αν που­λή­σουν εν’ όψει εκλο­γών, γεγο­νός αδιαμ­φι­σβή­τη­το παρα­μέ­νει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολι­τι­κοί του σύμ­μα­χοι φέρουν μεγά­λες ευθύ­νες για την ενί­σχυ­ση ακρο­δε­ξιών, φασι­στι­κών μορφωμάτων. 

Άλλω­στε, δεν έχει περά­σει πολύς και­ρός από τις κοι­νές επι­σκέ­ψεις βου­λευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ με ναζί χρυ­σαυ­γί­τες στο Καστε­λό­ρι­ζο ενώ είναι νωπές οι μνή­μες από τις δηλώ­σεις κορυ­φαί­ων υπουρ­γών της κυβέρ­νη­σης για… ενδε­χό­με­νη σύγκλι­ση με μια «αλλαγ­μέ­νη Χρυ­σή Αυγή». Άσφαι­ρος αντι­ρα­τσι­σμός και απύθ­με­νη υπο­κρι­σία, λοι­πόν, από εκεί­νους που με πρό­σχη­μα την προ­σφυ­γι­κή κρί­ση έφε­ραν τους φονιά­δες του ΝΑΤΟ να περι­πο­λούν στο Αιγαίο, που έχτι­σαν σύγ­χρο­να κολα­στή­ρια τύπου Μόριας στη Λέσβο, που συνα­γε­λά­ζο­νται στα διε­θνή φόρα με τον αρχι­ρα­τσι­στή- και «δια­βο­λι­κά καλό»- Τραμπ και το φασι­στι­κό καθε­στώς της Ουκρανίας. 

NIKOS GODAS

Υπάρ­χει ωστό­σο και μια δεύ­τε­ρη, πολύ σημα­ντι­κή, πλευ­ρά που ανα­δει­κνύ­ε­ται από το πρό­σφα­το ρατσι­στι­κό επει­σό­διο. Πρό­κει­ται για την ίδια την ιστο­ρία του Ολυ­μπια­κού ως κορυ­φαί­ου αθλη­τι­κού σωματείου.

Και αυτό διό­τι απέ­να­ντι στον «Ολυ­μπια­κό» των επαγ­γελ­μα­τιών τηλε­ο­πα­δών, της καφρί­λας, του ρατσι­σμού, του κου­τσα­βα­κι­σμού και της χυδαιό­τη­τας, υπάρ­χει ο Ολυ­μπια­κός της λεβε­ντιάς, του ηρω­ϊ­σμού, ο Ολυ­μπια­κός εκεί­νων για τους οποί­ους ο Πει­ραιάς- και η Ελλά­δα ολό­κλη­ρη- οφεί­λει να είναι περήφανη.

Όπως ο κομ­μου­νι­στής ποδο­σφαι­ρι­στής του Θρύ­λου- λοχα­γός του ΕΛΑΣ κατά την περί­ο­δο της φασι­στι­κής κατο­χής- Νίκος Γόδας, που έπε­σε από τις σφαί­ρες του ελλη­νι­κού αστι­κού κρά­τους φορώ­ντας την ερυ­θρό­λευ­κη φανέ­λα στις 19 Νοεμ­βρί­ου του 1948 στο Λαζα­ρέ­το της Κέρ­κυ­ρας. «Να μου ρίξε­τε και να με δολο­φο­νή­σε­τε με τη φανέ­λα του Ολυ­μπια­κού, και να μη μου δέσε­τε τα μάτια, για να βλέ­πω τα χρώ­μα­τα της ομά­δας μου πριν από τη χαρι­στι­κή βολή» ήταν η τελευ­ταία του επιθυμία. 

Να λοι­πόν που υπάρ­χει ο Ολυ­μπια­κός του Γόδα και ο «Ολυ­μπια­κός» των «τσου­κα­λά­δων». Απέ­να­ντι στο φασι­στι­κό, ρατσι­στι­κό δηλη­τή­ριο που επι­χει­ρεί να σηκώ­σει κεφά­λι στα γήπε­δα, παρα­δείγ­μα­τα όπως αυτό του ήρωα Νίκου Γόδα, όπως και άλλων που αγω­νί­στη­καν για ανώ­τε­ρα ιδα­νι­κά και αξί­ες, μας δεί­χνουν την άλλη όψη. Αυτήν που πρέ­πει να εμπνέ­ει τις νέες γενιές. 

Βίντεο του ΚΚΕ αφιε­ρω­μέ­νο στους κομ­μου­νι­στές ποδοσφαιριστές

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο