Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει μια «πολύ μακρά» επιδημία

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας, που συνε­δρί­α­σε σήμε­ρα στη Γενεύη, προει­δο­ποί­η­σε πως η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού θα είναι πιθα­νόν «πολύ μακρά».

Σύμ­φω­να με το Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων, η Επι­τρο­πή Επει­γου­σών Κατα­στά­σε­ων του οργα­νι­σμού, που συνε­δρί­α­ζε από χθες για τέταρ­τη φορά προ­κει­μέ­νου να επα­νε­κτι­μή­σει την παν­δη­μία, «υπο­γράμ­μι­σε πως η διάρ­κειά της θα είναι οπωσ­δή­πο­τε πολύ μακρά», ανέ­φε­ρε σε μια ανα­κοί­νω­ση ο ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ εξα­κο­λου­θεί να εκτι­μά πως ο κίν­δυ­νος που θέτει η Covid-19 είναι πολύ αυξη­μέ­νος», προ­στί­θε­ται στην ανα­κοί­νω­ση. «Η επι­τρο­πή επει­γου­σών κατα­στά­σε­ων» (που απο­τε­λεί­ται από 18 μέλη και 12 συμ­βού­λους) «υπο­γράμ­μι­σε τη σημα­σία μιας από­κρι­σης που πρέ­πει να είναι εθνι­κή, περι­φε­ρεια­κή και παγκό­σμια» απέ­να­ντι στην πανδημία.

Ο κορο­νο­ϊ­ός έχει μολύ­νει του­λά­χι­στον 17,6 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους σε όλο τον κόσμο και έχει προ­κα­λέ­σει περισ­σό­τε­ρους από 680.000 θανά­τους, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου με βάση στοι­χεία από επί­ση­μες πηγές.

Η επι­τρο­πή ζήτη­σε από τον ΠΟΥ να δώσει σε όλες τις χώρες ρεα­λι­στι­κές οδη­γί­ες για τον τρό­πο από­κρι­σης στην πανδημία,«προκειμένου να μειω­θεί ο κίν­δυ­νος οι απο­κρί­σεις στην επι­δη­μία να εξα­σθε­νί­σουν, σε ένα πλαί­σιο κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κών πιέσεων».

Η επι­τρο­πή συνι­στά επί­σης στον ΠΟΥ να επι­τα­χύ­νει τις έρευ­νες για τα σημεία που παρα­μέ­νουν άγνω­στα για τον ιό, κυρί­ως για τη ζωι­κή προ­έ­λευ­σή του και τους πιθα­νούς τρό­πους εξά­πλω­σής του μέσω των ζώων.

Ζητεί επί­σης να διευ­κρι­νι­στούν σημεία όπως «οι τρό­ποι μετά­δο­σης (του ιού), οι ενδε­χό­με­νες μεταλ­λά­ξεις του, η ανο­σία και οι συσχε­τί­σεις προστασίας».

Η συνε­δρί­α­ση της επι­τρο­πής, που διήρ­κη­σε έξι ώρες, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, με ορι­σμέ­νους συμ­με­τέ­χο­ντες να λαμ­βά­νουν μέρος μέσω βιντε­ο­σύν­δε­σης. Ανα­μέ­νε­ται να συνέλ­θει εκ νέου σε τρεις μήνες.

«Αυτή η παν­δη­μία είναι μια υγειο­νο­μι­κή κρί­ση που βλέ­που­με μια φορά στα εκα­τό χρό­νια και τα απο­τε­λέ­σμα­τά της θα είναι αισθη­τά τις επό­με­νες δεκα­ε­τί­ες», δήλω­σε χθες ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντα­νόμ Γκεμπρεγέσους.

«Πολ­λές επι­στη­μο­νι­κές ερω­τή­σεις απα­ντή­θη­καν, πολ­λές είναι εκεί­νες που περι­μέ­νουν ακό­μη να απα­ντη­θούν», πρό­σθε­σε. «Η πλειο­νό­τη­τα των κατοί­κων της Γης μπο­ρούν να μολυν­θούν, ακό­μη κι εκεί­νοι που δεν κατοι­κούν στις ζώνες που έχουν πλη­γεί σκληρά.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο