Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος για το «Μακεδονία ξακουστή»

Ο πατριω­τι­σμός «πρέ­πει να ενι­σχύ­ει την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά μας να υπε­ρα­σπί­σου­με τα εργα­τι­κά — δημο­κρα­τι­κά και κυριαρ­χι­κά μας δικαιώ­μα­τα. Δεν έχει καμία σχέ­ση με αλυ­τρω­τι­σμούς, με ιδε­ο­λη­ψί­ες της “μεγά­λης Ελλά­δας”, με τη δολο­φο­νι­κή μηχα­νή του ΝΑΤΟ, τους σχε­δια­σμούς της και τις συμ­φω­νί­ες της», ανα­φέ­ρει ο Πανελ­λή­νιος Μου­σι­κός Σύλ­λο­γος, σε ανα­κοί­νω­σή του σχε­τι­κά με τα όσα δια­δρα­μα­τί­στη­καν και ειπώ­θη­καν γύρω από τον εορ­τα­σμό της 25ης Μαρ­τί­ου και για το αν θα παί­ξουν οι φιλαρ­μο­νι­κές το εμβα­τή­ριο «Μακε­δο­νία ξακουστή».

Καταγ­γέλ­λει το αντι­δρα­στι­κό σκη­νι­κό που στή­θη­κε και με την ανο­χή της κυβέρ­νη­σης, με πρω­τα­γω­νι­στές τους χρυ­σαυ­γί­τες πλάι — πλάι με τα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη και τους βου­λευ­τές, ενώ καλεί τους μου­σι­κούς να κατα­δι­κά­σουν τον εθνι­κι­σμό, τονί­ζο­ντας ότι «ο πραγ­μα­τι­κός πατριω­τι­σμός δεν έχει καμία σχέ­ση με τις ναζι­στι­κές εγκλη­μα­τι­κές οργα­νώ­σεις και τις εθνι­κι­στι­κές κορόνες».

Ολό­κλη­ρη η ανακοίνωση:

«Ο εορ­τα­σμός της 25ης Μαρ­τί­ου έφε­ρε στην επι­και­ρό­τη­τα και τον κλά­δο των μου­σι­κών. Όχι για­τί δεκά­δες Φιλαρ­μο­νι­κές επέν­δυ­σαν μου­σι­κά τις παρε­λά­σεις, αλλά για το ρεπερ­τό­ριο που αυτές επέλεξαν.

Συγκε­κρι­μέ­να συζη­τή­θη­κε για το αν οι Φιλαρ­μο­νι­κές θα έπαι­ζαν το εμβα­τή­ριο “Μακε­δο­νία ξακου­στή”. Αρκε­τές μέρες πριν στή­θη­κε σκη­νι­κό από πλη­θώ­ρα μηχα­νι­σμών (δημο­τι­κές αρχές, ΜΜΕ, βου­λευ­τές κ.ά.) με στό­χο την έξαρ­ση των εθνι­κι­στι­κών αντα­να­κλα­στι­κών. Ακό­μα και σε διορ­γά­νω­ση αγώ­να δρό­μου στην Αθή­να οι διορ­γα­νω­τές ζητού­σαν να παι­χθεί το συγκε­κρι­μέ­νο εμβα­τή­ριο για την “εμψύ­χω­ση” των δρομέων.

Πρω­τα­γω­νι­στές αυτού του σκη­νι­κού οι εκπρό­σω­ποι της Χρυ­σής Αυγής που είχαν πιά­σει στα­σί­δι στις εξέ­δρες των παρε­λά­σε­ων. Ο υπό­δι­κος Κασι­διά­ρης, καλε­σμέ­νος των διορ­γα­νω­τών, έσπευ­σε να κάνει δηλώ­σεις μετά τον Πρό­ε­δρο της Βου­λής στη στρα­τιω­τι­κή παρέ­λα­ση, που δεν παρέ­λει­ψε να μετα­δώ­σει η ΕΡΤ. Εξορ­γι­στι­κό είναι ότι στην Καλ­λι­θέα φασι­στι­κές ομά­δες με κρά­νη και κου­κού­λες εμφα­νί­στη­καν στην παρέ­λα­ση υπό τη συνο­δεία και την προ­στα­σία της Αστυνομίας.

Όταν μέλη της Λαϊ­κής Επι­τρο­πής της Καλ­λι­θέ­ας απά­ντη­σαν στις προ­κλή­σεις τους, η Αστυ­νο­μία επι­τέ­θη­κε στα μέλη των Σωμα­τεί­ων στέλ­νο­ντας αρκε­τούς στο νοσο­κο­μείο, προ­στα­τεύ­ο­ντας τους φασίστες.

Όλο αυτό το αντι­δρα­στι­κό σκη­νι­κό φαί­νε­ται ότι στή­θη­κε με την ανο­χή της κυβέρ­νη­σης, τη στιγ­μή που καλεί σε “προ­ο­δευ­τι­κό μέτω­πο” ενά­ντια στην ακρο­δε­ξιά σε Ελλά­δα και Ευρώπη.

Συνά­δελ­φοι, ο πραγ­μα­τι­κός πατριω­τι­σμός δεν έχει καμία σχέ­ση με τις ναζι­στι­κές εγκλη­μα­τι­κές οργα­νώ­σεις και τις εθνι­κι­στι­κές κορό­νες. Είναι ανη­συ­χη­τι­κό στρα­τιω­τι­κές δυνά­μεις που παρε­λαύ­νουν να φωνά­ζουν σύν­θη­μα που λέει ότι η Μακε­δο­νία είναι μόνο ελληνική.

Η κυβέρ­νη­ση έχει πλή­ρη ευθύ­νη για αυτές τις κατα­στά­σεις. Είναι υπο­κρι­τι­κό να μιλάς για μέτω­πο απέ­να­ντι στην ακρο­δε­ξιά και οι στρα­τιώ­τες με τις υπο­δεί­ξεις των ανω­τέ­ρων τους να φωνά­ζουν εθνι­κι­στι­κά συν­θή­μα­τα, την ώρα που ο υπουρ­γός Άμυ­νας κάθε μήνα βρί­σκε­ται στις ΗΠΑ για να σχε­διά­ζει μαζί με τους “συμ­μά­χους” τις νέες επεμ­βά­σεις του ΝΑΤΟ.

Η πατρί­δα μας έχει συγκε­κρι­μέ­να σύνο­ρα και αυτά πρέ­πει να υπε­ρα­σπί­σουν οι Ένο­πλες Δυνά­μεις και ο ελλη­νι­κός λαός. Δεν μπο­ρεί στρα­τιω­τι­κοί θύλα­κες να προ­ά­γουν δημό­σια τον αλυ­τρω­τι­σμό και τον επεκτατισμό.

Δεν μπο­ρεί αυτή την επι­κίν­δυ­νη εθνι­κι­στι­κή αντί­λη­ψη να την εμψυ­χώ­νου­με οι μου­σι­κοί των Φιλαρ­μο­νι­κών παί­ζο­ντας το συγκε­κρι­μέ­νο εμβα­τή­ριο που προ­ω­θεί τέτοιες αντιλήψεις.

Ο πατριω­τι­σμός πρέ­πει να ενι­σχύ­ει την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά μας να υπε­ρα­σπί­σου­με τα εργα­τι­κά — δημο­κρα­τι­κά και κυριαρ­χι­κά μας δικαιώ­μα­τα. Δεν έχει καμία σχέ­ση με αλυ­τρω­τι­σμούς, με ιδε­ο­λη­ψί­ες της “μεγά­λης Ελλά­δας”, με τη δολο­φο­νι­κή μηχα­νή του ΝΑΤΟ, τους σχε­δια­σμούς της και τις συμ­φω­νί­ες της.

Κανέ­νας Έλλη­νας στρα­τιώ­της έξω από τα σύνορα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο