Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο «παρεξηγημένος» νόμος Κατρούγκαλου και τα αυξημένα όρια ηλικίας

Να πετά­ξει από πάνω του τις βαριές ευθύ­νες του ΣΥΡΙΖΑ για το ξήλω­μα της Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης επι­χει­ρεί με πρό­σφα­το άρθρο του ο Γ. Κατρού­γκα­λος στην εφη­με­ρί­δα «Αυγή». Στην απε­γνω­σμέ­νη του προ­σπά­θεια να απο­κρύ­ψει και να συσκο­τί­σει τα πραγ­μα­τι­κά γεγο­νό­τα, ο πρώ­ην υπουρ­γός Εργα­σί­ας, που επί των ημε­ρών του, το 2016, ψηφί­στη­κε ένα ακό­μα αντια­σφα­λι­στι­κό νομο­θε­τι­κό έκτρω­μα, οχυ­ρώ­νε­ται πίσω από τη γνω­στή μέθο­δο, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έβλα­ψαν …δέκα φορές περισ­σό­τε­ρο τους συντα­ξιού­χους. Εμείς δεν θα μπού­με σε αυτό το βολι­κό «μέτρη­μα», για­τί και τα τρία κόμ­μα­τα που κυβέρ­νη­σαν, είναι συνυ­πεύ­θυ­να για τις περι­κο­πές στις συντά­ξεις και τις ανα­τρο­πές στην Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση, καθώς διαρ­κώς «ο ένας έρα­βε και ο άλλος έκοβε»…

Ετσι, οι αιμα­τη­ρές περι­κο­πές στις συντά­ξεις και η αύξη­ση των ορί­ων ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης έχουν τις υπο­γρα­φές και των τριών κομ­μά­των. Ειδι­κά για την αύξη­ση του ορί­ου ηλι­κί­ας στα 67 χρό­νια, όλοι έχουν λερω­μέ­νη τη φωλιά τους.

Αυξή­σεις στα όρια ηλι­κί­ας έγι­ναν και με τους νόμους 3863 και 3865 του 2010, με κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ, αυξή­σεις έγι­ναν και με τον 4093 του 2012, επί κυβέρ­νη­σης ΝΔ, που μετα­ξύ άλλων όρι­σε τα γενι­κά όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης στα 67 χρό­νια. Αυτήν την αύξη­ση ήρθε στη συνέ­χεια ο νόμος Κατρού­γκα­λου (4387/2016) να μονι­μο­ποι­ή­σει και να θωρα­κί­σει «λύνο­ντας», όπως τότε ισχυ­ρι­ζό­ταν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ασφα­λι­στι­κό για 50 χρόνια.

Μάλι­στα, έναν χρό­νο νωρί­τε­ρα, με το 3ο μνη­μό­νιο (που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση ψήφι­σε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) και τον νόμο 4336/2015, αυξή­θη­καν και τα ειδι­κά όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης (35ετία με όριο ηλι­κί­ας, 37ετία χωρίς όριο κ.λπ.). Με αυτόν τον νόμο, για τον οποίο στο άρθρο του ο Γ. Κατρού­γκα­λος προ­σπα­θεί να κρυ­φτεί ισχυ­ρι­ζό­με­νος πως «ρύθ­μι­σε απλώς εξαι­ρέ­σεις που είχαν απο­μεί­νει ορί­ζο­ντας νέες μετα­βα­τι­κές περιό­δους», ορί­ζε­ται ότι όλοι οι ασφα­λι­σμέ­νοι σε όλα τα Ταμεία θα πρέ­πει μετά το 2021 να συντα­ξιο­δο­τού­νται στα 67 έτη ή αν έχουν κατα­φέ­ρει να συγκε­ντρώ­σουν 40 χρό­νια Ασφά­λι­σης να συντα­ξιο­δο­τού­νται μετά το 62ο έτος.

Και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ακό­μα και σήμε­ρα ο αρχη­γός του ΣΥΡΙΖΑ χαρα­κτη­ρί­ζει «παρε­ξη­γη­μέ­νο» τον νόμο Κατρού­γκα­λου, εννο­ώ­ντας προ­φα­νώς ότι οι ασφα­λι­σμέ­νοι και οι συντα­ξιού­χοι δεν κατά­λα­βαν την αξία του… ενώ ο ίδιος ο Γ. Κατρού­γκα­λος στο ίδιο άρθρο κομπορ­ρη­μο­νεί πως «εμείς κατα­στή­σα­με το Ασφα­λι­στι­κό βιώ­σι­μο και με όρους κοι­νω­νι­κής δικαιο­σύ­νης…» και πως «εμείς παρα­δώ­σα­με τον ΕΦΚΑ με πλε­ό­να­σμα πάνω από 1 δισ. με μια μεταρ­ρύθ­μι­ση που χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν από τις αρχές της ισονομίας…».

Αλλά αυτά τα πλε­ο­νά­σμα­τα για τα οποία επι­χαί­ρει σήμε­ρα ο ΣΥΡΙΖΑ και η «κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη» την οποία δια­φη­μί­ζει, μονι­μο­ποί­η­σαν τα 67 χρό­νια ως γενι­κή ηλι­κία συντα­ξιο­δό­τη­σης και μεί­ω­σαν τις νέες συντά­ξεις (μετά τις 13/5/2016) του­λά­χι­στον κατά 25%, κατάρ­γη­σαν το ΕΚΑΣ για τους χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους, μεί­ω­σαν τις επι­κου­ρι­κές συντά­ξεις, εντα­φί­α­σαν ορι­στι­κά τη 13η και τη 14η σύντα­ξη, περιό­ρι­σαν την κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, μεί­ω­σαν και τις συντά­ξεις χηρεί­ας, ενώ απα­γό­ρευ­σαν οποια­δή­πο­τε αύξη­ση μέχρι το τέλος του 2022, για να ανα­φερ­θού­με μόνο σε ορι­σμέ­νες δια­τά­ξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Μάλι­στα, για τους «παλιούς» συντα­ξιού­χους, μέσω του επα­νυ­πο­λο­γι­σμού των συντά­ξε­ων, νομο­θέ­τη­σαν την «προ­σω­πι­κή δια­φο­ρά» ως μόνι­μο «κόφτη» στις ήδη πετσο­κομ­μέ­νες συντά­ξεις, προ­βλέ­πο­ντας από τότε ότι 1 εκα­τομ­μύ­ριο και πλέ­ον συντα­ξιού­χοι θα στε­ρού­νται ακό­μα και τις όποιες πενι­χρές αυξή­σεις θα δίνο­νταν μετά το 2022. Γεγο­νός που τρα­γι­κά επι­βε­βαιώ­θη­κε για εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες συντα­ξιού­χους φέτος, που βλέ­πουν τις συντά­ξεις τους να παρα­μέ­νουν στα Τάρ­τα­ρα ακό­μα και μετά από 13 χρό­νια, ενώ η ακρί­βεια τις λεη­λα­τεί. Τα πλε­ο­νά­σμα­τα λοι­πόν του ΕΦΚΑ έχουν πάνω τους το αίμα των συντα­ξιού­χων και η «ισο­νο­μία» του ΣΥΡΙΖΑ απο­δει­κνύ­ε­ται ο πιο σίγου­ρος δρό­μος για τον Καιά­δα για ασφα­λι­σμέ­νους και συντα­ξιού­χους. Και όμως, όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο επι­μέ­νει να τα υπε­ρα­σπί­ζε­ται, αλλά δια­βε­βαιώ­νει ότι δεν πρό­κει­ται να πάρει πίσω τίποτα.

Οπως έλε­γε άλλω­στε και ο ίδιος ο Αλ. Τσί­πρας τον Ιού­λη του 2015, τις ίδιες μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφι­ζε το 3ο μνη­μό­νιο μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «έχου­με κατάρ­γη­ση των πρό­ω­ρων συντα­ξιο­δο­τή­σε­ων, έχου­με αύξη­ση του ορί­ου ηλι­κί­ας στα 67. Είναι μέτρα που τα είχα­με απο­δε­χθεί κι εμείς, διό­τι δεν θεω­ρώ ότι είναι προ­ο­δευ­τι­κή πολι­τι­κή η πολι­τι­κή τού να στέλ­νεις κάποιον με σύντα­ξη στα 45 και στα 50 του… Δεν είναι ορθο­λο­γι­κό να στέλ­νεις τις μητέ­ρες 15 χρό­νια νωρί­τε­ρα στη σύντα­ξη…». Αυτά για τους προ­πα­γαν­δι­στές του ΣΥΡΙΖΑ, που ακό­μα και σήμε­ρα ισχυ­ρί­ζο­νται ότι τα μέτρα τούς επιβλήθηκαν.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο