Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο “πνεύμονας” της Γης καίγεται και ο Μπολσονάρο χτενίζεται…

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Η Δορυ­φο­ρι­κή Υπη­ρε­σία Επο­πτεί­ας του Αμα­ζό­νιου της Βρα­ζι­λί­ας έχει κατα­γρά­ψει μόνον φέτος και μέχρι στιγ­μής 72.843 πυρ­κα­γιές στον Αμαζόνιο.

Αυτός ο αριθ­μός σημαί­νει 82% αύξη­ση σε σύγκρι­ση με την αντί­στοι­χη περ­σι­νή περίοδο.

Είναι ταυ­τό­χρο­να ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός πυρ­κα­γιών τα τελευ­ταία έξη χρό­νια που λει­τουρ­γεί η Υπη­ρε­σία Εποπτείας.

Μετα­ξύ της Πέμ­πτης 15/8 και της Τρί­της 20/8 κατα­γρά­φη­καν 9.507 πυρ­κα­γιές στο δάσος του Αμαζονίου.

Ιδιαί­τε­ρα κατα­γρά­φο­νται στο τμή­μα του «δάσους της βρο­χής» αυτό που συνή­θως ονο­μά­ζε­ται ο «πνεύ­μο­νας» της γης και απο­λύ­τως απα­ραί­τη­τος παρά­γο­ντας, κατά τους επι­στή­μο­νες, στην μεί­ω­ση της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλανήτη.

Η μεγα­λύ­τε­ρη αύξη­ση παρα­τη­ρεί­ται στις πολι­τεί­ες Mato Grosso och Para όπου η αγρο­τι­κή παρα­γω­γή επε­κτεί­νει τις δρα­στη­ριό­τη­τές της προς την περιο­χή του Αμα­ζο­νί­ου ταυ­τό­χρο­να με την τερά­στια υλο­τό­μη­ση του δάσους που ξεκί­νη­σε μόλις ο φασί­στας πρό­ε­δρος Μπολ­σο­νά­ρο ανέ­λα­βε τα καθή­κο­ντά του.

Το Reuters μετα­δί­δει πως ίσως οι φωτιές να είναι εμπρη­στι­κές από τους μεγα­λο­α­γρό­τες της περιοχής.

Ο Μπολ­σο­νά­ρο που έχει δεχτεί κρι­τι­κή ότι θέλει να παρα­δώ­σει το δάσος στην αγρο­τι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση και στην κατα­σκευή μεταλ­λεί­ων, όπως γρά­ψα­με σε προη­γού­με­νη ανάρ­τη­ση στο ATEXNΩΣ, δεν δέχε­ται τα στοι­χεία της Επο­πτι­κής Αρχής που στην ουσία θέλει να την καταργήσει.

Ισχυ­ρί­ζε­ται πως τα αίτια είναι φυσι­κά από τους κεραυ­νούς και την ξηρα­σία που επικρατεί.

Η Επο­πτι­κή Αρχή καταρ­ρί­πτει τους ισχυ­ρι­σμούς του Μπολσονάρο.

- Δεν υπάρ­χει ασυ­νή­θι­στη ξηρα­σία ούτε κάποια ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να αλλά οι πυρ­κα­γιές οφεί­λο­νται στον ανθρώ­πι­νο παρά­γο­ντα είτε από λάθος είτε από πρό­θε­ση δηλώ­νει ο Alberto Setzer της Επο­πτι­κής Αρχής.

Είναι φανε­ρό πως στό­χος του Μπολ­σο­νά­ρο είναι να εκπλη­ρώ­σει τις υπο­σχέ­σεις που έδω­σε στους βιο­μη­χά­νους να κατα­σκευά­σουν ορυ­χεία μέσα στο Δέλ­τα του Αμα­ζο­νί­ου και στους τσι­φλι­κά­δες να επε­κτεί­νουν τις εκμεταλλεύσεις.

Για μιά ακό­μη φορά το κυνή­γι του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους κατα­στρέ­φει τον πλανήτη.

amazonios

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο