Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΠΟΥ αντίθετος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) δήλω­σε σήμε­ρα ότι οι εμβο­λια­σμοί κατά της Covid-19 δεν πρέ­πει να κατα­στούν υπο­χρε­ω­τι­κοί, εκτός από συγκε­κρι­μέ­νες επαγ­γελ­μα­τι­κές περι­στά­σεις, τονί­ζο­ντας ότι είναι απα­ραί­τη­το να εξη­γη­θούν καλύ­τε­ρα τα «οφέ­λη» των εμβο­λί­ων παρά να κατα­στεί υπο­χρε­ω­τι­κός ο εμβολιασμός.

Η άφι­ξη των εμβο­λί­ων είναι «καλά νέα», δήλω­σε o επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας για το πρό­γραμ­μα Εκτά­κτων Ανα­γκών, Μάικ Ράιαν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου, υπο­δει­κνύ­ο­ντας ότι η εμπει­ρία έχει δεί­ξει ότι όταν οι χώρες επι­χεί­ρη­σαν να κατα­στή­σουν υπο­χρε­ω­τι­κά ορι­σμέ­να εμβό­λια, αυτό δεν είχε τα επι­θυ­μη­τά αποτελέσματα.

«Δεν πιστεύω ότι η υπο­χρέ­ω­ση είναι ο τρό­πος να προ­χώ­ρη­σου­με», υπο­στή­ρι­ξε η Κέιτ Ο’ Μπράιαν, η διευ­θύ­ντρια του Τμή­μα­τος Εμβο­λια­σμών του ΠΟΥ σε μια συνέ­ντευ­ξη Τύπου. «Μπο­ρεί να υπάρ­χουν ορι­σμέ­νες χώρες ή ορι­σμέ­νες κατα­στά­σεις σε χώρες όπου οι επαγ­γελ­μα­τι­κές συν­θή­κες το απαι­τούν ή θα συνί­στα­ται ιδιαί­τε­ρα ο εμβο­λια­σμός», πρό­σθε­σε, λέγο­ντας ότι τα νοσο­κο­μεία μπο­ρεί να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ενη­με­ρω­τι­κές καμπά­νιες και η διά­θε­ση εμβο­λί­ων σε ομά­δες προ­τε­ραιό­τη­τας, όπως οι εργα­ζό­με­νοι σε νοσο­κο­μεία και οι ηλι­κιω­μέ­νοι, θα ήταν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κές, δήλω­σε ο ΠΟΥ, καθώς ο παγκό­σμιος αριθ­μός θανά­των από την Covid-19 έχει φτά­σει πλέ­ον τα 1,5 εκα­τομ­μύ­ρια, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό του Reuters.

«Είναι πολύ καλύ­τε­ρο να παρου­σιά­ζου­με στους ανθρώ­πους δεδο­μέ­να, να παρου­σιά­ζου­με στους ανθρώ­πους τα οφέ­λη και να τους αφή­νου­με να απο­φα­σί­ζουν μόνοι τους, στα πλαί­σια λογι­κής», πρό­σθε­σε ο Ράιαν.

Ακό­μα και αν ανα­πτύ­χθη­καν εμβό­λια, η έρευ­να πρέ­πει να συνε­χι­στεί, είπε η Ο’ Μπράιαν, λέγο­ντας ότι πολ­λά εμβό­λια για άλλες ασθέ­νειες βελ­τιώ­θη­καν με την πάρο­δο του χρόνου.

Η Βρε­τα­νία ξεκι­νά αυτή την εβδο­μά­δα το δικό της πρό­γραμ­μα μαζι­κών εμβο­λια­σμών και άλλες χώρες είναι πιθα­νό να ακο­λου­θή­σουν σύντο­μα, οπό­τε οι αρχές επι­διώ­κουν να καθη­συ­χά­σουν τους ανθρώ­πους για την ασφά­λεια και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εμβο­λί­ων, προ­κει­μέ­νου να πεί­σουν ένα σημα­ντι­κά μεγά­λο μέρος του πλη­θυ­σμού να εμβο­λια­στεί, καθώς ειδι­κοί θεω­ρούν πως θεω­ρί­ες συνω­μο­σί­ες αρχί­ζουν να γίνο­νται επι­κρα­τού­σα τάση.

Από την πλευ­ρά του, ο Γενι­κός Διευ­θυ­ντής του Οργα­νι­σμού, Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γιέ­σους, κάλε­σε χώρες που σκο­πεύ­ουν να «χορη­γή­σουν εμβό­λια τις επό­με­νες εβδο­μά­δες και μήνες» να «εμβο­λιά­σουν κατά προ­τε­ραιό­τη­τα όσους το έχουν περισ­σό­τε­ρο ανά­γκη» επει­δή ο αριθ­μός των εμβο­λί­ων θα είναι αρχι­κά περιορισμένος.

Ως εκ τού­του, ο ΠΟΥ συνι­στά τον εμβο­λια­σμό αρχι­κά των εργα­ζο­μέ­νων στον τομέα της υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης που δια­τρέ­χουν υψη­λό κίν­δυ­νο μόλυν­σης και εκεί­νων που δια­τρέ­χουν τον μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο σοβα­ρής ασθέ­νειας ή θανά­του λόγω της ηλι­κί­ας τους.

Καθώς ο αριθ­μός των δια­θέ­σι­μων δόσε­ων αυξά­νε­ται, ο ΠΟΥ συνι­στά επί­σης τον εμβο­λια­σμό ατό­μων «με υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο σοβα­ρής ασθέ­νειας λόγω του ιατρι­κού ιστο­ρι­κού τους και των περι­θω­ριο­ποι­η­μέ­νων ομά­δων με υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο», ανέ­φε­ρε λεπτο­με­ρώς ο επι­κε­φα­λής του Οργανισμού.

Για να εμπο­δί­σει τις πλου­σιό­τε­ρες χώρες να αγο­ρά­σουν όλες τις δόσεις εμβο­λί­ων που κατά τους πρώ­τους μήνες θα είναι δια­θέ­σι­μες μόνο σε περιο­ρι­σμέ­νες ποσό­τη­τες, ο ΠΟΥ έχει δημιουρ­γή­σει έναν μηχα­νι­σμό που ονο­μά­ζε­ται ACT-Accelerator, ο οποί­ος θα πρέ­πει να καθι­στά δυνα­τή τη δίκαιη δια­νο­μή του εμβο­λί­ου και άλλων πιθα­νών θεραπειών.

Αλλά για αυτό χρεια­ζό­μα­στε 4,3 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια αμέ­σως, σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ, που εξέ­φρα­ση τη λύπη του για την έλλει­ψη χρημάτων.

«Αυτή τη στιγ­μή υπάρ­χει πολύ μεγά­λο κενό μετα­ξύ ρητο­ρι­κής και πραγ­μα­τι­κό­τη­τας …», δήλω­σε ο Τέντρος.

Παράλ­λη­λα ο Ράιαν ανέ­φε­ρε πως ο ΠΟΥ εξα­κο­λου­θεί να περι­μέ­νει να ξεκι­νή­σει συζη­τή­σεις με την επερ­χό­με­νη αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση του Τζο Μπάι­ντεν, σε μια χώρα που υπο­φέ­ρει από μια «ανη­λεή» παν­δη­μία. Υπό την προ­ε­δρία Τραμπ, οι ΗΠΑ, κορυ­φαί­ος χρη­μα­το­δό­της του Οργα­νι­σμού, ανα­κοί­νω­σαν την απο­χώ­ρη­σή τους από τον ΠΟΥ.

Τέλος, ο Γενι­κός Διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γιέ­σους τόνι­σε πως ο ΠΟΥ περι­μέ­νει επί­σης από την Κίνα να μελε­τά την προ­έ­λευ­ση του νέου κορο­νοϊ­ού. «Σχε­διά­ζου­με και ελπί­ζου­με να βρε­θού­με στο πεδίο το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό», σημείωσε.

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο