Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΠΟΥ είναι επιφυλακτικός για τη χρήση πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν για τη θεραπεία της COVID-19

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας εξέ­φρα­σε σήμε­ρα επι­φυ­λά­ξεις για την έγκρι­ση της χρή­σης πλά­σμα­τος από ασθε­νείς που έχουν αναρ­ρώ­σει από την COVID-19 για τη θερα­πεία νοσού­ντων, λέγο­ντας πως οι απο­δεί­ξεις [ότι είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή] παρα­μέ­νουν «χαμη­λής ποιό­τη­τας», αν και οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έδω­σαν επεί­γου­σα έγκρι­ση για τέτοιες θεραπείες.

Η Σου­μία Σουα­μι­νά­ταν, επι­κε­φα­λής επι­στή­μο­νας του ΠΟΥ, δήλω­σε πως μόνο λίγες κλι­νι­κές δοκι­μές πλά­σμα­τος ασθε­νών που ανέρ­ρω­σαν έχουν παρα­γά­γει απο­τε­λέ­σμα­τα, και οι απο­δεί­ξεις, του­λά­χι­στον μέχρι τώρα, δεν είναι αρκε­τά πει­στι­κές ώστε να εγκρι­θεί πέρα από τη χρή­ση του ως πει­ρα­μα­τι­κή θερα­πεία. Αν και λίγες δοκι­μές έχουν δεί­ξει κάποιο όφε­λος, είπε, ήταν περιο­ρι­σμέ­νες και τα δεδο­μέ­να τους, μέχρι τώρα, ασαφή.

«Προς το παρόν, υπάρ­χουν ακό­μα πολύ χαμη­λής ποιό­τη­τας απο­δεί­ξεις» είπε η Σουα­μι­νά­ταν σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου. «Άρα συστή­νου­με το πλά­σμα ασθε­νών που ανέρ­ρω­σαν να παρα­μεί­νει πει­ρα­μα­τι­κή θερα­πεία, να συνε­χί­σει να απο­τι­μά­ται σε καλά σχε­δια­σμέ­νες τυχαιο­ποι­η­μέ­νες κλι­νι­κές δοκιμές.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο