Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΠΟΥ επανεξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca, έπειτα από τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί

Οι ειδι­κοί του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ) θα εξε­τά­σουν σήμε­ρα το εμβό­λιο κατά της covid-19 της AstraZeneca και της Οξφόρ­δης, καθώς εγεί­ρο­νται ερω­τή­μα­τα για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του στους πιο ηλι­κιω­μέ­νους και απέ­να­ντι στο νοτιο­α­φρι­κα­νι­κό παραλ­λαγ­μέ­νο στέ­λε­χος του κορο­νοϊ­ού, με τη Νότια Αφρι­κή να απο­φα­σί­ζει να ανα­στεί­λει την εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού που θα ξεκι­νού­σε τις επό­με­νες ημέρες.

Το εμβό­λιο της AstraZeneca, το οποίο πρώ­τη η Βρε­τα­νία άρχι­σε να χορη­γεί μαζι­κά στον πλη­θυ­σμό της τον Δεκέμ­βριο, έχει εγκρι­θεί από πολ­λές άλλες χώρες και την ΕΕ. Όμως κάποιες κυβερ­νή­σεις επέ­λε­ξαν να συστή­σουν τη χρή­ση του μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακό­μη και για όσους είναι κάτω των 55 ετών, καθώς δεν υπάρ­χουν επαρ­κή στοι­χεία για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του στους πιο ηλικιωμένους.

Χθες Κυρια­κή η Νότια Αφρι­κή ανα­κοί­νω­σε ότι ανα­στέλ­λει το πρό­γραμ­μα εμβο­λια­σμού κατά της covid-19, το οποίο θα ξεκι­νού­σε τις επό­με­νες ημέ­ρες με ένα εκα­τομ­μύ­ριο δόσεις του εμβο­λί­ου της AstraZeneca, μετά τη δημο­σί­ευ­ση μελέ­της που απο­κα­λύ­πτει “ την περιο­ρι­σμέ­νη” απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του κατά του νοτιο­α­φρι­κα­νι­κού παραλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους του κορονοϊού.

Σύμ­φω­να με τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας αυτής, το εμβό­λιο είναι σε ποσο­στό μόλις 22% απο­τε­λε­σμα­τι­κό κατά των ήπιων μορ­φών του νοτιο­α­φρι­κα­νι­κού παραλ­λαγ­μέ­νους στε­λέ­χους. Δεν υπάρ­χουν ακό­μη δια­θέ­σι­μα στοι­χεία για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του κατά των σοβα­ρών μορφών.

Μετάδοση στους ήδη εμβολιασμένους

«Τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα φαί­νε­ται να επι­βε­βαιώ­νουν ότι το παραλ­λαγ­μέ­νο στέ­λε­χος που έχει εντο­πι­στεί στη Νότια Αφρι­κή μπο­ρεί να μετα­δο­θεί σε όσους έχουν ήδη εμβο­λια­στεί», ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του για την έρευ­να αυτή το πανε­πι­στή­μιο Βιτ­βά­τερσ­ραντ στο Γιο­χά­νε­σμπουργκ, η οποία δεν έχει αξιο­λο­γη­θεί ακό­μη από ομότιμους.

«Πιστεύ­ου­με ότι το εμβό­λιό μας θα προ­στα­τεύ­σει κατά των σοβα­ρών μορ­φών της ασθέ­νειας», απά­ντη­σε από την πλευ­ρά του εκπρό­σω­πος της AstraZeneca σε επι­κοι­νω­νία με το AFP.

Σήμε­ρα η επι­τρο­πή ειδι­κών σε θέμα­τα εμβο­λια­σμού του ΠΟΥ συνα­ντά­ται δια­δι­κτυα­κά για να ανα­κοι­νώ­σει τις προ­σω­ρι­νές της συστά­σεις σε ό,τι αφο­ρά τη χρή­ση αυτού του εμβο­λί­ου. «Θα δοθεί ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή στη συζή­τη­ση για τη χρή­ση του εμβο­λί­ου στους πιο ηλι­κιω­μέ­νους», ανέ­φε­ρε ο ΠΟΥ.

Με απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα κατά μέσο όρο, προς το παρόν, 70% το εμβό­λιο της AstraZeneca θεω­ρεί­ται λιγό­τε­ρο πει­στι­κό από αυτό των Pfizer/BioNTech και της Moderna, η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των οποί­ων ξεπερ­νά το 90%. Όμως αυτό της AstraZeneca χρη­σι­μο­ποιεί μια πιο παρα­δο­σια­κή τεχνο­λο­γία σε σχέ­ση με τους αντα­γω­νι­στές του, κάτι που το καθι­στά λιγό­τε­ρο ακρι­βό, πιο εύκο­λο στην απο­θή­κευ­ση καθώς μπο­ρεί να δια­τη­ρη­θεί σε απλά ψυγεία, και άρα πιο εύκο­λο να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε μαζι­κές εκστρα­τεί­ες εμβολιασμού.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο