Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πούτιν λέει ότι κατελήφθη το Μπαχμούτ — Αμφίσημη δήλωση Ζελένσκι

Υπό τον έλεγ­χο των ρωσι­κών δυνά­με­ων βρί­σκε­ται η πόλη Μπαχ­μούτ, στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσίας.

«Ως απο­τέ­λε­σμα των επι­θε­τι­κών ενερ­γειών από τις μονά­δες της Wagner, που υπο­στη­ρί­χθη­καν από το πυρο­βο­λι­κό και την αερο­πο­ρία, (…) η απε­λευ­θέ­ρω­ση του Αρτιο­μόφσκ ολο­κλη­ρώ­θη­κε», υπο­γραμ­μί­ζε­ται σε ανα­κοί­νω­ση του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Άμυ­νας, που ανα­φέ­ρε­ται στην ουκρα­νι­κή πόλη Μπαχ­μούτ με το όνο­μα που είχε την επο­χή της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

Χθες Σάβ­βα­το, ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής μισθο­φο­ρι­κής οργά­νω­σης Wagner, ο Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν, ισχυ­ρί­στη­κε ότι οι δυνά­μεις του κατέ­λα­βαν την πόλη Μπαχ­μούτ, κάτι που διέ­ψευ­σε το ουκρα­νι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Ο Πρι­γκό­ζιν έχει παρα­δε­χτεί ότι η Μπαχ­μούτ – μια πόλη που πριν από τον πόλε­μο είχε πλη­θυ­σμό 70.000 κατοί­κων – δεν ήταν στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας, αλλά απέ­κτη­σε τερά­στια συμ­βο­λι­κή σημα­σία λόγω της έντα­σης των μαχών και των μεγά­λων απω­λειών για τις δύο πλευρές.

Ο Πούτιν συνεχάρη τη Wagner για την κατάληψη του Μπαχμούτ

Ο ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν συνε­χά­ρη σήμε­ρα τη μισθο­φο­ρι­κή δύνα­μη Βάγκνερ και τις ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις γι’ αυτό που απο­κά­λε­σε «απε­λευ­θέ­ρω­ση» της ανα­το­λι­κής ουκρα­νι­κής πόλης Μπαχμούτ.

Σε δήλω­ση που αναρ­τή­θη­κε στον ιστό­το­πο του Κρεμ­λί­νου, ο Πού­τιν ανα­φέ­ρει πως η μάχη ‑η πιο μακρο­χρό­νια και αιμα­τη­ρή του πολέ­μου, ο οποί­ος διαρ­κεί ήδη 15 μήνες- πήρε τέλος με νίκη της Ρωσί­ας και πως όλοι όσοι αρί­στευ­σαν σ’ αυτή από την πλευ­ρά της Μόσχας θα τιμη­θούν με κρα­τι­κά βραβεία.

«Ο Αρχη­γός του Κρά­τους συνε­χά­ρη τις ομά­δες επί­θε­σης της Βάγκνερ, καθώς και όλα τα μέλη των μονά­δων των Ρωσι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, που τους παρεί­χαν την απα­ραί­τη­τη υπο­στή­ρι­ξη και πλευ­ρι­κή κάλυ­ψη, για την ολο­κλή­ρω­ση της επι­χεί­ρη­σης να απε­λευ­θε­ρώ­σουν το Αρτιο­μόφσκ (Μπαχ­μούτ)», ανφέ­ρε­ται στη δήλωση.

«Σε όλους αυτούς που δια­κρί­θη­καν θα απο­νε­μη­θούν κρα­τι­κά βρα­βεία», προστίθεται.

Αμφίσημη δήλωση Ζελένσκι

Η Ουκρα­νία ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως εξα­κο­λου­θεί να μάχε­ται για τον έλεγ­χο της ανα­το­λι­κής πόλης Μπαχ­μούτ, αφού ο πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι είχε δηλώ­σει νωρί­τε­ρα πως η πόλη παρα­μέ­νει «μόνο στις καρ­διές μας».

Ερω­τη­θείς πριν από τη συνά­ντη­σή του με τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν στην Ιαπω­νία, αν η πόλη εξα­κο­λου­θεί να βρί­σκε­ται στα χέρια των Ουκρα­νών, αφού οι Ρώσοι υπο­στή­ρι­ξαν πως την κατέ­λα­βαν πλή­ρως, ο Ζελέν­σκι δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους, «πιστεύω πως όχι».

Ο ίδιος πρό­σθε­σε: «Διό­τι σήμε­ρα, το Μπαχ­μούτ βρί­σκε­ται μόνο στις καρ­διές μας».

Ο υπεύ­θυ­νος Τύπου του Ζελέν­σκι διευ­κρί­νι­σε αργό­τε­ρα πως ο πρό­ε­δρος απά­ντη­σε μ’ αυτό τον τρό­πο σε ένα άλλο μέρος της ερώτησης.

«Ερώ­τη­ση δημο­σιο­γρά­φου: οι Ρώσοι είπαν πως κατέ­λα­βαν το Μπαχ­μούτ», έγρα­ψε στο Facebook ο Σέρ­χιι Νικι­φό­ροφ. «Απά­ντη­ση προ­έ­δρου: Πιστεύω πως όχι».

Ο εκπρό­σω­πος πρό­σθε­σε στα ουκρα­νι­κά: «Μ’ αυτό τον τρό­πο, ο πρό­ε­δρος αρνή­θη­κε πως το Μπαχ­μούτ κατελήφθη».

«Είναι τρα­γω­δία», δήλω­σε ο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι. «Δεν υπάρ­χει πια τίπο­τα εκεί πέρα».

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο