Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πούτιν μίλησε με Σολτς και Ντράγκι για τις πληρωμές σε ρούβλια και την Ουκρανία

Το ρωσι­κό αίτη­μα για πλη­ρω­μή των ενερ­γεια­κών προ­μη­θειών σε ρού­βλια συζη­τή­θη­κε στις τηλε­φω­νι­κές συνο­μι­λί­ες που είχε σήμε­ρα Τετάρ­τη ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν τόσο με τον πρω­θυ­πουρ­γό της Ιτα­λί­ας Μάριο Ντρά­γκι, όσο και με τον Γερ­μα­νό καγκε­λά­ριο Όλαφ Σολτς, σύμ­φω­να με ρωσι­κές πηγές τις οποί­ες επι­κα­λεί­ται το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS.

Συγκε­κρι­μέ­να, το Κρεμ­λί­νο ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι ο Βλ. Πού­τιν και ο Ο. Σολτς συμφώ­νη­σαν ότι ειδι­κοί από τις δύο χώρες θα συζη­τή­σουν τον τρό­πο με τον οποίο οι εξα­γω­γές ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου θα μπο­ρού­σαν να πλη­ρω­θούν σε ρού­βλια, όπως μετέ­δω­σε το TASS.

«Ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν ενη­μέ­ρω­σε τον ομο­σπον­δια­κό καγκε­λά­ριο για την ουσία της από­φα­σης να μετα­βεί στην πλη­ρω­μή για το φυσι­κό αέριο που παρέ­χε­ται, ιδί­ως στη Γερ­μα­νία, σε ρωσι­κά ρού­βλια», ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση του Κρεμ­λί­νου και προ­σθέ­τει ότι η αλλα­γή στη δια­δι­κα­σία δια­κα­νο­νι­σμών εισά­γε­ται «λόγω του γεγο­νό­τος ότι, κατά παρά­βα­ση του Διε­θνούς Δικαί­ου, τα συναλ­λαγ­μα­τι­κά απο­θέ­μα­τα της Τρά­πε­ζας της Ρωσί­ας πάγω­σαν από τα κρά­τη μέλη της ΕΕ».

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Ρωσία έχει γνω­στο­ποι­ή­σει πως, εξαι­τί­ας των οικο­νο­μι­κών κυρώ­σε­ων που έχουν επι­βά­λει σε βάρος της χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για τον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, σχε­διά­ζει να ζητή­σει πλη­ρω­μές σε ρού­βλια (αντί σε ευρώ ή δολά­ρια) για τις ενερ­γεια­κές εξα­γω­γές της, ειδι­κά όσον αφο­ρά το φυσι­κό αέριο από το οποίο εξαρ­τά­ται η Γερμανία.

«Μετά από αίτη­μα του Μάριο Ντρά­γκι, ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν ενη­μέ­ρω­σε τους Ρώσους και Ουκρα­νούς εκπρο­σώ­πους για την πρό­ο­δο των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, ο επό­με­νος γύρος των οποί­ων διε­ξή­χθη την προη­γού­με­νη μέρα στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη», σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του Κρεμλίνου.

Συζη­τή­θη­κε ακό­μα η πορεία των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων ανά­με­σα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Γερμανία: Ο Σολτς δεν συμφώνησε με τον Πούτιν για πληρωμές του αερίου σε ρούβλια

Ο καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς μίλη­σε νωρί­τε­ρα από­ψε τηλε­φω­νι­κά με τον ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν, έπει­τα από επι­θυ­μία του τελευ­ταί­ου, ανα­κοί­νω­σε πριν από λίγο η καγκελαρία.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση, ο κ. Πού­τιν δήλω­σε στον κ. Σολτς ότι θα νομο­θε­τή­σει ώστε από την 1η Απρι­λί­ου η πλη­ρω­μή των παρα­δό­σε­ων ενέρ­γειας να γίνε­ται σε ρού­βλια, τόνι­σε ωστό­σο στον κ. Σολτς ότι δεν θα αλλά­ξει κάτι στις συμ­βά­σεις των ευρω­παί­ων πελα­τών. «Οι πλη­ρω­μές θα συνε­χί­σουν να γίνο­νται απο­κλει­στι­κά σε ευρώ και, όπως συνή­θως, με εμβά­σμα­τα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επη­ρε­ά­ζε­ται από τις κυρώ­σεις. Η τρά­πε­ζα θα μετα­τρέ­πει κατό­πιν τα χρή­μα­τα σε ρού­βλια. Ο καγκε­λά­ριος Σολτς στη συνο­μι­λία δεν έδω­σε την συγκα­τά­θε­σή του για αυτή τη δια­δι­κα­σία, αλλά ζήτη­σε μόνο γρα­πτές πλη­ρο­φο­ρί­ες, προ­κει­μέ­νου να κατα­νο­ή­σει καλύ­τε­ρα τη δια­δι­κα­σία», ανα­φέ­ρει εμφα­τι­κά η καγκε­λα­ρία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μάλι­στα κεφα­λαία γράμ­μα­τα και τονί­ζει ότι «εξα­κο­λου­θεί να ισχύ­ει η συμ­φω­νία της G7: οι προ­μή­θειες ενέρ­γειας θα πλη­ρώ­νο­ται απο­κλει­στι­κά σε ευρώ ή δολά­ρια. Όπως προ­βλέ­πουν οι συμβάσεις».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο