Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πούτιν προειδοποιεί τη Δύση ότι η Ρωσία θα γίνει πιο ισχυρή — Οι κυρώσεις θα πλήξουν τους πολίτες της Δύσης

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δήλω­σε σήμε­ρα ότι η Ρωσία θα γίνει πιο ισχυ­ρή και πιο ανε­ξάρ­τη­τη όταν ξεπε­ρά­σει τις παρά­νο­μες, όπως τις χαρα­κτή­ρι­σε, κυρώ­σεις της Δύσης. Oι κυρώ­σεις που επι­βλή­θη­καν κατά της Ρωσί­ας θα πλή­ξουν τη Δύση, μετα­ξύ άλλων με τη μορ­φή υψη­λό­τε­ρων τιμών των τρο­φί­μων και της ενέρ­γειας, και η Μόσχα θα λύσει τα προ­βλή­μα­τά της και θα ανα­δει­χθεί ισχυρότερη.

Ο Πού­τιν είπε ότι δεν υπήρ­χε άλλη εναλ­λα­κτι­κή σ’ αυτό που η Ρωσία απο­κα­λεί ειδι­κή στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση στην Ουκρα­νία και ότι η Ρωσία δεν είναι η χώρα η οποία θα δια­κιν­δυ­νεύ­σει την κυριαρ­χία της για να απο­κο­μί­σει κάποια βρα­χυ­πρό­θε­σμα οικο­νο­μι­κά οφέλη.

Ο Πού­τιν δήλω­σε ότι οι κυρώ­σεις που επέ­βα­λε η Δύση στη Ρωσία είναι παρά­νο­μες και πως οι δυτι­κές κυβερ­νή­σεις εξα­πα­τούν τους λαούς τους. Η Ρωσία μπο­ρεί να επι­λύ­σει ήρε­μα τα προ­βλή­μα­τα της. «Αυτές οι κυρώ­σεις θα επι­βάλ­λο­νταν ούτως ή άλλως» δήλω­σε ο Πού­τιν κατά την διάρ­κεια κυβερ­νη­τι­κής σύσκε­ψης. «Υπάρ­χουν κάποια ζητή­μα­τα, προ­βλή­μα­τα και δυσκο­λί­ες τα οποία όπως τα ξεπε­ρά­σα­με τα προη­γού­με­να χρό­νια θα τα ξεπε­ρά­σου­με και τώρα».

Ο ίδιος σημεί­ω­σε πως οι παγκό­σμιες τιμές των τρο­φί­μων θα αυξη­θούν περαι­τέ­ρω εάν τα δυτι­κά έθνη εντεί­νουν την οικο­νο­μι­κή πίε­ση στη Ρωσία και επε­σή­μα­νε πως «η Δύση απα­τά τους δικούς της πλη­θυ­σμούς», ενώ η Ρωσία κερ­δί­ζει «αυξη­μέ­νη ανε­ξαρ­τη­σία και κυριαρχία».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο ενερ­γεια­κό εμπάρ­γκο από τις ΗΠΑ, είπε: «Η Δύση προ­σπα­θεί να ρίξει την ευθύ­νη στη Ρωσία για τα δικά της σφάλ­μα­τα». «Ο πλη­θω­ρι­σμός ανε­βαί­νει», πρόσθεσε.

Ο Πού­τιν είπε ότι η Μόσχα — μια μεγά­λη παρα­γω­γός ενέρ­γειας που προ­μη­θεύ­ει το ένα τρί­το του φυσι­κού αερί­ου της Ευρώ­πης — θα συνε­χί­σει να εκπλη­ρώ­νει τις συμ­βα­τι­κές της υπο­χρε­ώ­σεις, παρό­λο που της έχουν επι­βλη­θεί εκτε­τα­μέ­νες κυρώ­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της απα­γό­ρευ­σης των αγο­ρών του πετρε­λαί­ου της από τις ΗΠΑ. “Ανα­κοί­νω­σαν ότι κλεί­νουν την εισα­γω­γή ρωσι­κού πετρε­λαί­ου στην αμε­ρι­κα­νι­κή αγο­ρά. Οι τιμές εκεί είναι υψη­λές, ο πλη­θω­ρι­σμός είναι άνευ προη­γου­μέ­νου υψη­λός, έχει φτά­σει σε ιστο­ρι­κά υψη­λά. Προ­σπα­θούν να χρε­ώ­σουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των δικών τους λαθών σε εμάς”, είπε. «Δεν έχου­με καμία απο­λύ­τως σχέ­ση με αυτό».

«Η Ρωσία εκπλη­ρώ­νει όλες τις υπο­χρε­ώ­σεις της για την παρο­χή ενερ­γεια­κών πόρων στην Ευρώ­πη», τόνι­σε κάνο­ντας λόγο για «ασφα­λείς χώρες».

Όπως είπε Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν,  η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύ­σεις της σε σχέ­ση με τις ενερ­γεια­κές προ­μή­θειες, ενώ δήλω­σε ότι «βλέ­πει θετι­κά» την εισή­γη­ση για την ανά­λη­ψη του έλεγ­χου των εται­ρειών που απο­χώ­ρη­σαν από τη Ρωσία λόγω του πολέμου.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ρωσί­ας Μιχα­ήλ Μισού­στιν, παίρ­νο­ντας τον λόγο, είπε ότι η κυβέρ­νη­ση ετοι­μά­ζει σχέ­διο για «να καλυ­φθεί το κενό» που αφή­νουν οι ξένες εται­ρεί­ες που εγκα­τα­λεί­πουν τη Ρωσία, το οποίο θα δια­σφα­λί­ζει τους μισθούς και τις θέσεις εργα­σί­ας των υπαλ­λή­λων τους. Ο Μ. Μισού­στιν, ανα­λύ­ο­ντας το πρό­γραμ­μα, μίλη­σε για μέτρα που θα απο­σκο­πούν στη «συνέ­χι­ση της παρα­γω­γής», λέγο­ντας ότι σε περί­πτω­ση που οι ξένοι ιδιο­κτή­τες μιας επι­χεί­ρη­σης την κλεί­σουν χωρίς λόγο, τότε η κυβέρ­νη­ση διο­ρί­ζει μια νέα διοί­κη­ση. «Ανά­λο­γα με τη βού­λη­ση του ιδιο­κτή­τη, τότε θα καθο­ρί­ζε­ται και το μέλ­λον της επι­χεί­ρη­σης», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχου­με καλή δυνα­τό­τη­τα για εξα­γω­γές στη γεωρ­γία και ο σχε­δια­σμός της συγκο­μι­δής μας πάει καλά», ανέ­φε­ρε ο Ρώσος πρόεδρος.

Μιλώ­ντας κατά την διάρ­κεια της κυβερ­νη­τι­κής σύσκε­ψης ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Αντόν Σιλουά­νοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιο­ρί­σει τις εκρο­ές κεφα­λαί­ων και ότι η χώρα θα εξυ­πη­ρε­τεί τα εξω­τε­ρι­κά της δάνεια σε ρούβλια.

«Οι τιμές των τρο­φί­μων παγκο­σμί­ως θα αυξη­θούν περαι­τέ­ρω εάν οι δυτι­κές χώρες εντα­τι­κο­ποι­ή­σουν τις πιέ­σεις προς τη Ρωσία, που είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος παρα­γω­γός λιπα­σμά­των στον κόσμο», δήλω­σε ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, δίνο­ντας τον λόγο στον υπουρ­γό Αγρο­τι­κής Οικο­νο­μί­ας Ντμί­τρι Πατρού­σεφ, ο οποί­ος είπε ότι η ασφά­λεια των τρο­φί­μων είναι δια­σφα­λι­σμέ­νη και ότι η Μόσχα θα συνε­χί­σει να εξυ­πη­ρε­τεί τις δεσμεύ­σεις της στον τομέα των εξα­γω­γών για τις παγκό­σμιες αγο­ρές αγρο­τι­κών προϊόντων.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο