Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο «προδότης» Ιμμάνουελ Καντ εξάπτει τα πάθη στη γενέτειρά του

Ο φιλό­σο­φος Ιμμά­νου­ελ Καντ βρί­σκε­ται στο κέντρο μιας παρά­ξε­νης πολε­μι­κής στη γενέ­τει­ρά του, το Καλί­νιν­γκραντ, όπου κατη­γο­ρεί­ται χωρίς προ­φα­νή λόγο για «ρωσο­φο­βία», ενώ κυριαρ­χού­σε σε μια δημο­σκό­πη­ση στο Ίντερ­νετ για την επι­λο­γή της ονο­μα­σί­ας του αερο­δρο­μί­ου της πόλης.

Ο φιλό­σο­φος, που γεν­νή­θη­κε το 1724, πέρα­σε το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της ζωής του στην πρω­σι­κή πόλη Κένιξ­μπεργκ, η οποία μετο­νο­μά­σθη­κε σε Καλί­νιν­γκραντ. Το Καλί­νιν­γκραντ είναι σήμε­ρα η κύρια πόλη του ομώ­νυ­μου ρωσι­κού θυλά­κου ανά­με­σα στην Πολω­νία και τη Λιθουανία.

Μέχρι πρό­σφα­τα, μια δημο­σκό­πη­ση στο Ίντερ­νετ έφερ­νε τον φιλό­σο­φο πρώ­το μετα­ξύ ονο­μά­των που μπο­ρεί να επι­λέ­γο­νταν για το αερο­δρό­μιο της πόλης, το οποίο είχε ανα­και­νι­σθεί για το Μου­ντιάλ του 2018.

Όμως αυτό προ­κά­λε­σε την οργή τοπι­κών αξιω­μα­τού­χων, οι οποί­οι κατη­γό­ρη­σαν τον φιλό­σο­φο για «ρωσο­φο­βία», παρά την απου­σία οποιου­δή­πο­τε ιστο­ρι­κού στοι­χεί­ου που να μαρ­τυ­ρά οποια­δή­πο­τε μνη­σι­κα­κία ένα­ντι της ρωσι­κής αυτοκρατορίας.

Σε βίντεο που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα και ανα­πα­ρή­χθη ευρύ­τα­τα, ένας άνδρας που ανα­φέ­ρε­ται από τα τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης ως ο υπο­ναύ­αρ­χος Ιγκόρ Μου­χα­μέ­τσιν, επι­κε­φα­λής του επι­τε­λεί­ου του ρωσι­κού στό­λου της Βαλ­τι­κής, καλεί σε ομι­λία του τους στρα­τιω­τι­κούς να ψηφί­σουν κατά του Ιμμά­νου­ελ Καντ, κατη­γο­ρώ­ντας τον ότι «πρό­δω­σε την πατρί­δα του», αν και φαί­νε­ται πως αυτό που προ­σά­πτει στον φιλό­σο­φο είναι το ότι είναι Γερμανός.

«Ταπει­νώ­θη­κε για να πάρει ένα τμή­μα στο πανε­πι­στή­μιο, για να μπο­ρέ­σει να διδά­ξει και να γρά­ψει παρά­ξε­να βιβλία που κανέ­νας απ’ όσους είναι εδώ παρό­ντες δεν έχει δια­βά­σει», ισχυ­ρί­ζε­ται ο στρατιωτικός.

Ο φιλό­σο­φος, κεντρι­κή φυσιο­γνω­μία της δυτι­κής σκέ­ψης, κατα­κρη­μνί­σθη­κε στη συνέ­χεια στη δημο­σκό­πη­ση, η οποία έκλει­σε την 1η Δεκεμ­βρί­ου: κέρ­δι­σε η αυτο­κρά­τει­ρα Ελι­σά­βετ Πετρόβ­να, ο στρα­τός της οποί­ας είχε κατα­λά­βει για λίγο την πόλη το 1758, πριν την εγκα­τα­λεί­ψει πέντε χρό­νια αργότερα.

Στη διάρ­κεια αυτής της σύντο­μης περιό­δου ρωσι­κής κυριαρ­χί­ας, ο Ιμμά­νου­ελ Καντ ζήτη­σε από την αυτο­κρά­τει­ρα να τον αφή­σει να διδά­ξει στο τοπι­κό πανε­πι­στή­μιο, όμως η σχε­τι­κή επι­στο­λή του ουδέ­πο­τε παραδόθηκε.

Ενδει­κτι­κό της έντα­σης γύρω από την επι­λο­γή του ονό­μα­τος του Καντ είναι το γεγο­νός ότι υπέ­στη­σαν βαν­δα­λι­σμούς με μπο­γιές τρεις τόποι που συν­δέ­ο­νται με τον μεγά­λο γερ­μα­νό φιλό­σο­φο: ο τάφος του, ένα μνη­μείο προς τιμήν του και μια πλά­κα που μνη­μο­νεύ­ει τον τόπο όπου βρι­σκό­ταν άλλο­τε το σπί­τι του.

Προ­κη­ρύ­ξεις που είχαν σκορ­πι­στεί γύρω από το μνη­μείο εξέ­φρα­ζαν τον ενθου­σια­σμό των συντα­κτών τους για το γεγο­νός ότι «το όνο­μα του Γερ­μα­νού Καντ δεν θα αμαυ­ρώ­σει το αερο­δρό­μιό μας».

«Για τους κατοί­κους του Καλί­νιν­γκραντ, για τους ανθρώ­πους που σκέ­πτο­νται, ο Καντ δεν είναι πολί­της καμιάς χώρας, είναι ένας άνθρω­πος πλα­νη­τι­κής εμβέ­λειας», δήλω­σε στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο εκπρό­σω­πος του καθε­δρι­κού ναού του Καλί­νιν­γκραντ, στον οποίο στε­γά­ζε­ται ο τάφος του φιλοσόφου.

Ένας φοι­τη­τής του τοπι­κού πανε­πι­στη­μί­ου ανα­κρί­θη­κε από την αστυ­νο­μία, αφού πρό­τει­νε μέσω του Ίντερ­νετ να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί δια­δή­λω­ση υπέρ του φιλο­σό­φου, ανα­φέ­ρουν τα τοπι­κά μέσα ενημέρωσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο