Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας χαιρετίζει σε εκδήλωση των Ναζί

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Εικό­νες στο facebook που έχουν αναρ­τή­σει οι ίδιοι οι διορ­γα­νω­τές δεί­χνουν τον πρω­θυ­πουρ­γό της Ουκρα­νί­ας Oleksij Honcharuk, ντυ­μέ­νο στα μαύ­ρα να απευ­θύ­νει χαι­ρε­τι­σμό στο κοι­νό της εκδήλωσης.

Πίσω του φαί­νε­ται το σήμα του Ναζι­στι­κού συγκρο­τή­μα­τος Sokyra Perunas που μοιά­ζει με σβάστικα.

Η εκδή­λω­ση έγι­νε στις 13 Οκτω­βρί­ου και δια­φη­μί­στη­κε σαν συναυ­λία για τους βετε­ρά­νους πολέ­μου της Ανα­το­λι­κής Ουκρα­νί­ας μετα­δί­δει η δημο­σιο­γρα­φι­κή ομά­δα Bellingcat.

Ο οργα­νω­τής της εκδή­λω­σης Andriy Medvedko είναι σημαί­νων στέ­λε­χος της Ναζι­στι­κής οργά­νω­σης C‑14. Η οργά­νω­ση έχει πάρει το όνο­μά της από τις δια­βό­η­τες «14 εντο­λές» που είναι το σήμα κατα­τε­θέν των ομά­δων κρού­σης της « άσπρης δύναμης».

ukraina nazi

Η ανάρ­τη­ση των φωτο­γρα­φιών του πρω­θυ­πουρ­γού Honcharuk στην σκη­νή από το ίδιο τον Medvedko συνο­δεύ­ε­ται και από τον αριθ­μό 88 που είναι το κωδι­κο­ποι­η­μέ­νο « Χάιλ Χίτλερ» των Ναζι­στι­κών ομάδων.

Ο Medvedko είναι κατη­γο­ρού­με­νος για την δολο­φο­νία του δημο­σιο­γρά­φου Oles Buzyna το 2015 αλλά κυκλο­φο­ρεί ελεύθερος.

Το συγκρό­τη­μα Sokyra Peruna είναι γνω­στό για το αντι­ση­μι­τι­κό περιε­χό­με­νο των τρα­γου­διών τους και την άρνη­ση της ύπαρ­ξης του Ολοκαυτώματος.

Όταν ο πρω­θυ­πουρ­γός επι­βε­βαί­ω­σε στην σελί­δα του στο φεις μπουκ πως πήρε μέρος στην εκδή­λω­ση ισχυ­ρί­στη­κε πως δεν ήξε­ρε ποιοι «καλ­λι­τέ­χνες» θα εμφανιστούν.

Ισχυ­ρί­στη­κε ακό­μη πως πήγε στην εκδή­λω­ση για να δεί­ξει τάχα τον σεβα­σμό του προς τους βετε­ρά­νους πολε­μι­στές και γρά­φει ακό­μη πως «δεν θα απο­φα­σί­σει ο ίδιος τι τρα­γού­δια θα τρα­γου­δά­νε οι βετεράνοι».

Και για να τα στρογ­γυ­λέ­ψει δηλώ­νει πως «δεν συμ­φω­νεί με καμία ιδε­ο­λο­γία του μίσους Ναζι­σμό, φασι­σμό και κομμουνισμό»

Στην ίδια εκδή­λω­ση παρευ­ρί­σκο­νταν και ο υπουρ­γός για «θέμα­τα βετε­ρά­νων» Oksana Koliada.

Με την ιδιό­τη­τα του πρω­θυ­πουρ­γού ο Oleksij Honcharuk είναι ο δεύ­τε­ρος τη τάξει ισχυ­ρός άνδρας της Ουκρα­νί­ας μετά τον πρό­ε­δρο Zelenskyy που βεβαί­ως τον διά­λε­ξε για πρω­θυ­πουρ­γό. Οι ισχυ­ρι­σμοί του ότι δεν ήξε­ρε δεν πεί­θουν μια και η εκδή­λω­ση είχε δια­φη­μι­στεί για αρκε­τό και­ρό πριν στον Τύπο και στα κοι­νω­νι­κά μέσα.

Οι δεσμοί και της και­νούρ­γιας κυβέρ­νη­σης με τον ναζι­σμό και τον φασι­σμό είναι το ίδιο στε­νή όπως και της προη­γού­με­νης όσο κιαν υπο­σχό­ταν δημο­κρα­τία και ισο­νο­μία πριν τις εκλογές.

Όλα είναι μέρος μιας τάσης σχο­λιά­ζει η δημο­σιο­γρα­φι­κή ομά­δα Bellingcat.

«Οι εμφα­νί­σεις του πρω­θυ­πουρ­γού Oleksiy Honcharuk και του συνα­δέλ­φου υπουρ­γού Oksana Koliada σε μια εκδή­λω­ση που διορ­γα­νώ­νε­ται από τις γνω­στές ακρο­δε­ξιές ομά­δες δεν είναι μεμο­νω­μέ­να περι­στα­τι­κά. Καθώς ο πόλε­μος της Ουκρα­νί­ας με τις απο­σχι­στι­κές δυνά­μεις εισέρ­χε­ται στον έκτο χρό­νο, η άκρα δεξιά της Ουκρα­νί­ας συνε­χί­ζει να οξύ­νει συναι­σθη­μα­τι­κά, με την δική της φασι­στι­κή ρητο­ρι­κή, τους βετε­ρά­νους που πολε­μούν στην ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

ukraina nazi1

Ένα άλλο παρά­δειγ­μα αυτής της τάσης παρου­σιά­στη­κε στις αρχές Οκτω­βρί­ου σε συνά­ντη­ση του ίδιου του Πρό­ε­δρου Volodymyr Zelenskyy, όταν μέλη της άκρας δεξιάς, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ηγέ­τη της C14 Yevhen Karas και του Dmytro Shatrovskyi, επι­κε­φα­λής της συν­δε­δε­μέ­νης με την Αζόφ «Αδελ­φό­τη­τας Βετε­ρά­νων» προ­σκλή­θη­καν να προ­σφέ­ρουν την δική τους συμ­βο­λή για τον πόλε­μο στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία. Η οργά­νω­ση Αζόφ που είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος ακρο­δε­ξιός όμι­λος στην Ουκρα­νία και έχει ένα σύνταγ­μα στην Εθνι­κή Φρου­ρά της Ουκρα­νί­ας ήταν επί­σης παρούσα.

“Χθες συνα­ντή­θη­κα με βετε­ρά­νους”, δήλω­σε ο Zelenskyy στις αρχές Οκτω­βρί­ου, ” με το Εθνι­κό Σώμα (το πολι­τι­κό κόμ­μα του κινή­μα­τος της Αζόφ), και όλους τους άλλους»

Η συνά­ντη­ση με βετε­ρά­νους του συνε­χι­ζό­με­νου πολέ­μου στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία είναι, όχι μόνο νόμι­μη, αλλά απα­ραί­τη­τη για τον Πρό­ε­δρο Zelenskyy.

  • Ωστό­σο, για­τί ο Zelenskyy συνα­ντιέ­ται με πολ­λούς αντι­προ­σώ­πους των ακρο­δε­ξιών ομά­δων — και επι­πλέ­ον, αγνο­εί την συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των βετε­ρά­νων της Ουκρα­νί­ας που δεν συμ­με­τέ­χουν σε εξτρε­μι­στι­κές οργανώσεις;
  • Για­τί υπάρ­χουν πολ­λά μέλη ακρο­δε­ξιών ομά­δων, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των ανθρώ­πων που είναι ανοι­χτά νεο­να­ζί, στο δημό­σιο συμ­βού­λιο επο­πτεί­ας του Υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών της Ουκρανίας;» 

Οι ερω­τή­σεις που θέτει η δημο­σιο­γρα­φι­κή ομά­δα είναι εύλογες.

Η ηγε­σία της Ουκρα­νί­ας είναι δέσμια των φασι­στι­κών ομά­δων που απο­τε­λούν σημα­ντι­κό παρά­γο­ντα επη­ρε­α­σμού της πολι­τι­κής ζωής της Ουκρα­νί­ας και ολό­κλη­ρης της κοι­νω­νί­ας. Σέρ­νουν κυριο­λε­κτι­κά όλοι μαζί κυβέρ­νη­ση και φασί­στες την Ουκρα­νία σε θανα­τη­φό­ρο ενα­γκα­λι­σμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο όνο­μα του κιν­δύ­νου από την Ρωσία που κιαυ­τή με την σει­ρά της παί­ζει τα δικά της γεω­πο­λι­τι­κά παι­χνί­δια. Το θύμα στην περί­πτω­ση είναι ο λαός της Ουκρα­νί­ας που αντι­με­τω­πί­ζει φτώ­χεια, κατα­πί­ε­ση και πόλε­μο. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο