Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο πρώτος δορυφόρος που θα γίνει (λαμπερό) έργο τέχνης

Τηλε­πι­κοι­νω­νια­κοί, στρα­τιω­τι­κοί, επι­στη­μο­νι­κοί, περι­βαλ­λο­ντι­κοί και πολ­λοί άλλοι δορυ­φό­ροι περ­νούν συνε­χώς πάνω από τα κεφά­λια μας, χωρίς να το αντι­λαμ­βα­νό­μα­στε. Αλλά ένας μελ­λο­ντι­κός δορυ­φό­ρος θα είναι ο πρώ­τος που θα απο­τε­λέ­σει έργο τέχνης και μάλι­στα τέτοιο, ώστε να τον βλέ­πουν όλοι.

Ο καλ­λι­τέ­χνης Τρέ­βορ Πάγκλεν και το Μου­σείο Τέχνης της Νεβά­δα των ΗΠΑ σχε­διά­ζουν να κατα­σκευά­σουν και να στεί­λουν στο διά­στη­μα ένα δορυ­φό­ρο με την ονο­μα­σία “Orbital Reflector” (Τρο­χια­κός Ανα­κλα­στής), ο οποί­ος θα αντα­να­κλά το φως του ήλιου. Θα πρό­κει­ται για το πρώ­το δια­στη­μι­κό «γλυ­πτό», που θα είναι ορα­τό χωρίς τηλε­σκό­πιο από τους παρα­τη­ρη­τές στο έδα­φος, καθώς θα βρί­σκε­ται σε σχε­τι­κά χαμη­λή τρο­χιά πάνω από τη Γη. Θα είναι φου­σκω­τό (ώστε να μπο­ρεί να ξεδι­πλω­θεί, όταν εκτο­ξευ­θεί στο διά­στη­μα), με σχή­μα δια­μα­ντιού και με μήκος 30 μέτρων.

Σύμ­φω­να με τους έχο­ντες την πρω­τό­τυ­πη ιδέα, θα είναι ο πρώ­τος δορυ­φό­ρος «που θα υπάρ­χει καθα­ρά ως καλ­λι­τε­χνι­κή χει­ρο­νο­μία». Όπως είπε ο Πάγκλεν, «ο Orbital Reflector θα λέει: είμαι εδώ και σας δίνω μια ευκαι­ρία να κοι­τά­ξε­τε στον ουρα­νό και να σκε­φθεί­τε τι είναι αυτό που κοιτάτε».

Ο Πάγκλεν και το Μου­σείο ανα­ζη­τούν χορη­γούς για να χρη­μα­το­δο­τή­σουν την ιδέα τους, που έχει προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό 1,3 εκατ. δο λαρί­ων. Ήδη έχουν εξα­σφα­λί­σει περί­που 53.000 δολά­ρια μέσω της πλατ­φόρ­μας μικρο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και­νο­το­μιών Kickstarter. Από μεγα­λύ­τε­ρους δωρη­τές έχουν έως τώρα καλύ­ψει περί­που το 60% του κόστους.

Το δια­στη­μι­κό φου­σκω­τό «γλυ­πτό» θα είναι κατα­σκευα­σμέ­νο από ένα υλι­κό παρό­μοιο με το Mylar, που θα διπλώ­νει και θα χωρά μέσα σε ένα δορυ­φό­ρο. Ο δορυ­φό­ρος με το «γλυ­πτό» στο εσω­τε­ρι­κό του θα εκτο­ξευ­θεί με έναν πύραυ­λο Falcon X της ιδιω­τι­κής δια­στη­μι­κής εται­ρεί­ας Space X στις αρχές του 2018, αν όλα πάνε καλά.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο