Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο πρώτος τόμος της Μαύρης Βίβλου της εργοδοσίας στην πανδημία

Η Εκτε­λε­στι­κή Γραμ­μα­τεία του ΠΑΜΕ ανα­κοι­νώ­νει τις πρώ­τες καταγ­γε­λί­ες των σωμα­τεί­ων από την επί­θε­ση της εργο­δο­σί­ας μπρο­στά στην πανδημία.
Επι­συ­νά­πτου­με τη “Μαύ­ρη Βίβλο της εργο­δο­σί­ας στην παν­δη­μία”:

pame1

Με αφορ­μή την παν­δη­μία η κυβέρ­νη­ση και τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα επι­διώ­κουν να πετύ­χουν όσα δεν κατά­φε­ραν με το ξέσπα­σμα της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης τα προη­γού­με­να χρόνια.

Με κλει­στές τις περισ­σό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις η κυβέρ­νη­ση νομο­θε­τεί με πρά­ξεις νομο­θε­τι­κού περιε­χο­μέ­νου τη μια μετά την άλλη διά­τα­ξη που καταρ­γεί εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, μειώ­νει στο μισό τους ήδη άθλιους μισθούς, λύνει τα χέρια των εργο­δο­τών για να μας πλη­ρώ­νουν όπο­τε θέλουν, να μας απα­σχο­λούν όσο, όπου και όπως θέλουν.

Αξιο­ποιούν το φόβο του ιού με τον οποίο έρχε­ται αντι­μέ­τω­πος ο κάθε εργα­ζό­με­νος στους χώρους δου­λειάς για να εντεί­νουν την πίε­ση και την τρο­μο­κρα­τία, απει­λώ­ντας με απο­λύ­σεις όποιον διεκ­δι­κεί μέτρα προστασίας.

Το δικό μας καθή­κον είναι να μην υπο­τα­χθού­με. Να δεί­ξου­με ανυπακοή.

Να γίνου­με μια γρο­θιά, για να υπε­ρα­σπί­σου­με απο­τε­λε­σμα­τι­κά τη ζωή μας, τα δικαιώ­μα­τά μας. Να πάρου­με όλα τα μέτρα συλ­λο­γι­κής αντι­με­τώ­πι­σης της επί­θε­σης στους χώρους δου­λειάς, με όλους τους τρόπους.

Μέχρι σήμε­ρα εκα­το­ντά­δες σωμα­τεία σε όλη τη χώρα έχουν εδώ και ένα μήνα συγκε­ντρώ­σει καταγ­γε­λί­ες από εργα­ζό­με­νους, τις οποί­ες σήμε­ρα δημο­σιεύ­ου­με σαν ένα πρώ­το δείγ­μα της επί­θε­σης που προη­γή­θη­κε, αλλά και ακο­λού­θη­σε τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης με αφορ­μή την πανδημία.

Θα συνε­χί­σου­με να δημο­σιεύ­ου­με τις αθλιό­τη­τες της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­α­ςστη ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ στην επο­χή της παν­δη­μί­ας.

Θα συνε­χί­σου­με ναδί­νου­με τη μάχηα­πέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που δεν υπο­λο­γί­ζει την ανθρώ­πι­νη ζωή, που βλέ­πει τα πάντα με κρι­τή­ριο το κέρ­δος και που βρή­κε την ευκαι­ρία να ισο­πε­δώ­σει ό,τι εργα­τι­κό δικαί­ω­μα απέμεινε.

Αερο­δρό­μια

  • Η εται­ρεία επί­γειας εξυ­πη­ρέ­τη­σης «Swissport» στο αερο­δρό­μιο «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» προ­χώ­ρη­σε στην από­λυ­ση εκα­το­ντά­δων συμ­βα­σιού­χων ορι­σμέ­νου χρό­νου, που εργά­ζο­νται με μηνιαί­ες συμ­βά­σεις που ανα­νε­ώ­νο­νται ακό­μα και για 10 χρό­νια, με απο­στο­λή τηλε­φω­νι­κού μηνύ­μα­τος, φορ­τώ­νο­ντάς τους τη ζημιά από τη μεί­ω­ση της επι­βα­τι­κής κίνη­σης. Την ίδια στιγ­μή ενη­μέ­ρω­νε τους εργα­ζό­με­νους με συμ­βά­σεις αορί­στου χρό­νου ότι θα επι­βάλ­λει εκ περι­τρο­πής εργασία.
  • Η εται­ρία Sky στο αερο­δρό­μιο της Χίου απέ­λυ­σε 2 εργαζόμενους.
  • Στο αερο­δρό­μιο του Ηρα­κλεί­ου οι εργα­ζό­με­νοι είναι χωρίς υλι­κά προ­στα­σί­ας, όπως αντι­ση­πτι­κά και γάντια. Η Swissport – Skyserv δίνει υπο­χρε­ω­τι­κές άδειες εναλ­λάξ κάθε βδο­μά­δα. Η Goldair δεν ανα­νε­ώ­νει συμ­βά­σεις – περι­μέ­νει να λήξουν, ενώ δίνει κι αυτή υπο­χρε­ω­τι­κές άδειες.
  • Στη Ρόδο η “Swissport – Skyserv” προ­χώ­ρη­σε  στην από­λυ­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων εργα­ζο­μέ­νων που είχαν  προ­σλη­φθεί τον τελευ­ταίο και­ρό, οι οποί­οι συνή­θως δού­λευαν από τις αρχές του χρό­νου και για όλη τη σεζόν.Προχώρησε σε εκ περι­τρο­πής εργα­σία στους εργα­ζό­με­νους αορί­στου χρό­νου κάνο­ντας την εργα­σία τους από 8ωρη που ήταν, σε 4ωρη.

Εμπό­ριο

  • Η εται­ρεία PRAKTIKERμε έγγρα­φο του Διευ­θυ­ντή Εργα­τι­κού Δυνα­μι­κού, ενη­με­ρώ­νει πως «έχουν ανα­στα­λεί οι συν­δι­κα­λι­στι­κές λει­τουρ­γί­ες», ερμη­νεύ­ο­ντας την πρά­ξη νομο­θε­τι­κού περιε­χο­μέ­νου ως λου­κέ­το και κλεί­σι­μο των σωμα­τεί­ων, δηλα­δή γύψο στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, σε διεκ­δι­κή­σεις και αιτή­μα­τα. Αυτό έγι­νε μετά το αίτη­μα της επι­τρο­πής υγιει­νής και ασφά­λειας του σωμα­τεί­ου για συνά­ντη­ση στα πλαί­σια της 3μηνης τακτι­κής επα­φής με την εργο­δο­σία με θέμα τα μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων μπρο­στά στην παν­δη­μία, καθώς η επι­χεί­ρη­ση παρα­μέ­νει ανοι­χτή με προ­σω­πι­κό ασφα­λεί­ας σε πολ­λά κατα­στή­μα­τα λόγω του e‑shop. Η απά­ντη­ση της εργο­δο­σί­ας στο παρα­πά­νω αίτη­μα είναι προ­κλη­τι­κή! Την ώρα που το e‑shop όπως και άλλες υπη­ρε­σί­ες της επι­χεί­ρη­σης λει­τουρ­γούν χωρίς ανά­σα, η επι­χεί­ρη­ση ενη­με­ρώ­νει και παράλ­λη­λα ομο­λο­γεί πως σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας έχει ανα­στα­λεί η λει­τουρ­γία των επι­τρο­πών υγεί­ας(!!!) και ασφά­λειας της εργασίας(!!!).
  • Τα super market Σκλα­βε­νί­της και Lidl δεν χορη­γούν ούτε τα βασι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας στους εργα­ζό­με­νους. Μάλι­στα μέχρι πρό­τι­νος απα­γό­ρευαν στους εργα­ζό­με­νους να φορούν μάσκα που οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι προ­μη­θεύ­ο­νταν. Ακό­μα και τώρα που με βάση την οδη­γία του ΕΟΔΥ υπο­χρε­ού­ται η εργο­δο­σία να χορη­γεί στους εργα­ζό­με­νους μάσκες, αυτές δεν παρέχονται.Και οι δύο εται­ρεί­ες δεν έχουν ακό­μη τοπο­θε­τή­σει­τζά­μια προ­στα­σί­ας στα ταμεία. Έχει αυξη­θεί ακό­μη περισ­σό­τε­ρο η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς. Με ίδιους και λιγό­τε­ρους εργα­ζό­με­νους αυξά­νουν τους τζίρους.
  • Σε όλα τα super market δε γίνε­ται καθα­ριό­τη­τα στα κατα­στή­μα­τα όσο είναι ανοι­κτά. Στον Σκλα­βε­νί­τη δεν έχουν γίνει απο­λυ­μάν­σεις στα κατα­στή­μα­τα, ενώ εργα­ζό­με­νοι που έχουν ύπο­πτα συμ­πτώ­μα­τα έρχο­νται σε επα­φή με εκα­το­ντά­δες πελά­τες και εργαζόμενους.
  • Στον Σκλαβενίτη,στο My Market καιαλ­λού δεχο­ρη­γεί­ται πάντα στους εργα­ζό­με­νους το ρεπό που δικαιούνται.
  • Στο πολυ­κα­τά­στη­μα Hondos της Θεσ­σα­λο­νί­κης η διεύ­θυν­ση κατα­στη­μά­των καλλυντικών,αμέσως μετά την ανα­στο­λή λει­τουρ­γεί­ας που επι­βλή­θη­κε με Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου, προ­σπά­θη­σε να τα κρα­τή­σει ανοι­χτά με τη δικαιο­λο­γία ότι είναι …περί­πτε­ρα!
  • Στα super market Παπα­γε­ωρ­γί­ου δεν επι­τρέ­πουν να φορούν μάσκα οι εργα­ζό­με­νοι για να μη χαλά­σει η εικό­να του μαγα­ζιού, ενώ στο MarketIn αντί να δια­νέ­μουν μέσα ατο­μι­κής προστασίας,η εργο­δο­σία έκα­νε … ευχέλαιο.
  • Η εργο­δο­σία των κατα­στη­μά­των Κωστα­ρέ­λος (κοσμή­μα­τα – αρώ­μα­τα) στην Αργο­λί­δα, επέ­βα­λε κανο­νι­κή άδεια σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Η διεύ­θυν­ση των Lidl στη Θεσ­σα­λο­νί­κη αρνή­θη­κε να απο­λυ­μά­νει την αποθήκη.
  • Τα μέτρα υγιει­νής είναι ελλι­πή σε όλα τα Σού­περ Μάρ­κετ του Νομού Χανί­ων. Στα κατα­στή­μα­τα του ΣΥΝΚΑ οι εργα­ζό­με­νοι δου­λεύ­ουν χωρίς μάσκες και σε αυτά του Σκλα­βε­νί­τη και των LIDL δεν έχουν τοπο­θε­τη­θεί προ­στα­τευ­τι­κά τζά­μια στα ταμεία.

M B PAME 2

Επι­σι­τι­σμός-Του­ρι­σμός

  • Η αλυ­σί­δα εστια­το­ρί­ων «Λαός και Καλα­μά­κι» σε Αθή­να και Χαλ­κί­δα καλεί τους εργα­ζό­με­νους να απο­φα­σί­σουν ποιος θα δου­λέ­ψει και σε ποιον θα ανα­στα­λεί η σύμ­βα­ση, απει­λώ­ντας με από­λυ­ση όποιους δεν συμ­μορ­φώ­νο­νται με τα νέα δεδομένα.
  • Τα Catering Newrest, Geysinous στην Αττι­κή έχουν ήδη επι­βάλ­λει άδειες άνευ αποδοχών.
  • Η αλυ­σί­δα ΓΡΗΓΟΡΗΣ στο Ηρά­κλειο δίνει υπο­χρε­ω­τι­κά κανο­νι­κή άδεια και ρεπό στους εργαζόμενους.
  • Η επι­χεί­ρη­ση ΣΑΒΟΙΔΑΚΗΣ στην Κρή­τη έχει επι­βάλ­λει 3 μέρες εργα­σία την εβδο­μά­δα και σπα­στό ωρά­ριο σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Η εται­ρεία ΣΟΛΜΑΡΤΟΥΡΣ έχει προ­χω­ρή­σει σε απο­λύ­σεις οδη­γών του­ρι­στι­κών λεωφορείων.
  • Το εργο­δο­τι­κό Σωμα­τείο Ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων Ρόδου υπέ­γρα­ψε Τοπι­κή κλα­δι­κή Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας που προ­βλέ­πει για την Δ κατη­γο­ρία των ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων κάτω των 25 ετών, ή με λιγό­τε­ρο από 15 μήνες προ­ϋ­πη­ρε­σία, μισθό 100 ευρώ κάτω από την κλαδική.
  • Τα ξενο­δο­χεία Excelsior, City, Grand στη Θεσ­σα­λο­νί­κη έχουν προ­χω­ρή­σει σε απο­λύ­σεις πριν ακό­μη αναγ­γελ­θούν τα μέτρα.
  • Τα ξενο­δο­χεία Royal Olympic και Airotel στην Αττι­κή έχουν απλή­ρω­τους τους εργα­ζό­με­νους από το Φλεβάρη.
  • Τα ξενο­δο­χεία Fenix, London, Parthenon, καθώς και άλλα στα νότια προ­ά­στια της Αθή­νας εφάρ­μο­σαν, πολύ πριν κλεί­σουν με κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση, εκ περι­τρο­πής εργασία.
  • Στο ξενο­δο­χείο ΚΑΨΗΣ στο Ηρά­κλειο έπει­τα από την απο­τυ­χη­μέ­νη προ­σπά­θεια να απο­σπά­σει τη συγκα­τά­θε­ση των εργα­ζο­μέ­νων με δια­βού­λευ­ση για εκ περι­τρο­πής εργα­σία (πριν τις ΠΝΠ), τώρα η εργο­δο­σία εφαρ­μό­ζει μονο­με­ρώς το άρθρο 9 της ΠΝΠ 20/3/20 για το «προ­σω­πι­κό ασφα­λούς λει­τουρ­γί­ας», που οδη­γεί σε μεί­ω­ση κατά 50% των ωρών εργα­σί­ας και των μισθών.
  • Το ξενο­δο­χείο Stanley λει­τουρ­γεί κατ’ εξαί­ρε­ση με δια­μέ­νο­ντες επα­να­πα­τρι­σμέ­νους από Ισπα­νία, δίχως να παρ­θούν τα απα­ραί­τη­τα μέτρα ασφάλειας.
  • Μετά το Stanley και το ξενο­δο­χείο Acropol έρχε­ται να στε­γά­σει πιθα­νούς φορείς του ιού, με την εργο­δο­σία και την κυβέρ­νη­ση να ανα­γκά­ζουν τους εργα­ζό­με­νους του ξενο­δο­χεί­ου να δου­λεύ­ουν σε μια υγειο­νο­μι­κή βόμ­βα, θέτο­ντας τους εαυ­τούς τους και τις οικο­γέ­νειες τους σε άμε­σο κίνδυνο!
  • Tο ξενο­δο­χείο PREVEZA BASE απέ­λυ­σε 2 εργα­ζό­με­νους πριν κλεί­σει, όπως και το ξενο­δο­χείο BRASCOS στο Ρέθυ­μνο απέ­λυ­σε 5 εργαζόμενους.
  • Το ξενο­δο­χείο ΛΑΜΕΡ στα Χανιά ειδο­ποί­η­σε τους εργα­ζό­με­νους ότι δε θα τους επα­να­προ­σλά­βει. Επί­σης τα ξενο­δο­χεία του Ρεθύ­μνου CretanPanorama, Europa Panormo, Happimag διαρ­ρέ­ουν ότι δεν θα ανοί­ξουν καθόλου.
  • Το ξενο­δο­χείο CretanDreamε­νη­μέ­ρω­σε τους εργα­ζό­με­νους ότι δεν θα τους χορη­γή­σει επι­δό­μα­τα και δώρα.
  • Στην PizzaFun στα Χανιά οι δια­νο­μείς ζητούν να στα­μα­τή­σουν τη δου­λειά και να πάρουν το επί­δο­μα των 800 ευρώ, για­τί οι συν­θή­κες εργα­σί­ας είναι εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νες για τους ίδιους και τους πελάτες.
  • Το Ξενο­δο­χείο Belvedere στο Ηρά­κλειο έκα­νε υπο­χρε­ω­τι­κή “λήξη σύμ­βα­σης” στις 16/3 σε όσους είχε προ­σλά­βει, με απο­τέ­λε­σμα οι εργα­ζό­με­νοι να μην μπο­ρούν να πάρουν την απο­ζη­μί­ω­ση των 800 ευρώ.
  • Στο ξενο­δο­χείο Atlantis στο Ηρά­κλειο δεν έχουν πλη­ρω­θεί οι εργα­ζό­με­νοι το μισό μισθό του Φλε­βά­ρη, ούτε το ποσό που αντι­στοι­χεί στο Μάρτη.
  • Στο ξενο­δο­χείο CostaNavarino στην Πύλο η εργο­δο­σία μειώ­νει το μισθό σε όσους συνε­χί­ζουν να δου­λεύ­ουν από 5% – 20% και δίνει υπο­χρε­ω­τι­κά κανο­νι­κή άδεια 15 ημερών.
  • Στον επι­σι­τι­σμό στη Θεσ­σα­λο­νί­κη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν απο­λύ­σεις σε εστια­τό­ρια, φαστφουντ, σε αλυ­σί­δες καφέ, και σε  μπαρ όπως στα CoffeeIsland, στο Noon, στο Gosper, στo 22 (σου­βλά­κια), στα Toodaylicious. Στα Macdonalds έκα­ναν τρο­πο­ποι­ή­σεις συμ­βά­σε­ων. Στο Plaisir οδή­γη­σαν τον κόσμο σε ανα­στο­λή ενώ είναι απλή­ρω­τοι για περί­που 2 μήνες. Στον Τερ­κεν­λή ορι­σμέ­νους εργα­ζό­με­νους τους πέρα­σαν σε ανα­στο­λή και άλλους τους απα­σχο­λούν εκ περι­τρο­πής. Το ίδιο συμ­βαί­νει στα FarinaCasa.

Τρό­φι­μα – Ποτά

  • Στην εται­ρεία ΠΙΝΔΟΣ εργα­ζό­με­νος που παρου­σί­α­σε συμ­πτώ­μα­τα παρα­πέμ­φθη­κε από την επι­χεί­ρη­ση σε συνερ­γα­ζό­με­νη­ι­διώ­τη ιατρό, με χρέ­ω­ση επί­σκε­ψης 20 ευρώ που πλή­ρω­σε ο ίδιος. Επί­σης, απο­μα­κρύν­θη­καν τέσ­σε­ρις εργα­ζό­με­νοι με πυρετό,χωρίς να  παρ­θούν μέτρα για την υπό­λοι­πη βάρ­δια ή για όσους ήταν στο λεω­φο­ρείο μαζί τους, και χωρίς επί­σης να ενη­με­ρώ­σουν τους εργα­ζό­με­νους ως όφει­λαν. Η εργο­δο­σία δίνει στους εργα­ζό­με­νους δύο μάσκες που πρέ­πει να πλέ­νουν για να τις επαναχρησιμοποιήσουν.
  • Η εργο­δο­σία στις Iχθυο­καλ­λιέρ­γειες SELONDA έκανε15απολύσεις στη Θεσπρω­τία και επέ­βα­λε 12ωρα στην Αργο­λί­δα λόγω έλλει­ψης προ­σω­πι­κού από απο­λύ­σεις που έγι­ναν προηγούμενα.
  • Η εται­ρεία Περ­νιε­ντά­κης στην Κρή­τη έχει επι­βάλ­λει κανο­νι­κή άδεια σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Η επι­χεί­ρη­ση ΣΑΒΟΙΔΑΚΗΣ στην Κρή­τη έχει επι­βάλ­λει εκ περι­τρο­πής εργασία.
  • Η επι­χεί­ρη­ση Candeli επέ­βα­λε ανα­γκα­στι­κή άδεια στους εργα­ζό­με­νους από 23.03 και από τις 30/3 προ­χώ­ρη­σε σε ανα­στο­λή συμ­βά­σε­ων σε 10 εργαζόμενους.
  • Η εται­ρεία Οινού­ντας ΑΕ Τυπο­ποί­η­ση ελιάς Καλα­μών έχει εφαρ­μό­σει εκ περι­τρο­πής εργα­σία 15 ημέ­ρες το μήνα σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Στα Εργο­στά­σια Παπα­δη­μη­τρί­ου &Γυφτέα στη Μεσ­ση­νία η εργο­δο­σία επέ­βα­λε δου­λειά την Κυριακή.
  • Στην Οικο­νο­μά­κος λου­κά­νι­κα η εργο­δο­σία δεν δίνει άδεια ειδι­κού σκο­πού στους εργα­ζό­με­νους που την δικαιούνται.
  • Το εργο­στά­σιο ζύμης Τσα­μπά­σης έκλει­σε αφή­νο­ντας όλους τους εργα­ζό­με­νους στο δρόμο.
  • Στα εργο­στά­σια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ – ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και PELOPACστη Θεσ­σα­λο­νί­κη εφαρ­μό­ζο­νται ελλι­πή ατο­μι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας, δε χορη­γούν στους εργα­ζό­με­νους γάντια, μάσκες και απο­λυ­μα­ντι­κά, ενώ υπάρ­χει συνω­στι­σμός στις βάρ­διες και εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δουλειάς.
  • Το εργο­στά­σιο FreshSnacks στο Ηρά­κλειο επέ­βα­λε υπο­χρε­ω­τι­κές άδειες σε συν­δυα­σμό με ανα­στο­λή συμβάσεων.
  • Η κάβα Σιγα­νός στο Ηρά­κλειο δίνει στους εργα­ζό­με­νους υπο­χρε­ω­τι­κά κανο­νι­κές άδειες.
  • H Αλκή ΑΕ σοκο­λα­το­ποι­ί­α­δί­νει υπο­χρε­ω­τι­κές κανο­νι­κές άδειες, ενώ έχει προ­χω­ρή­σει και σε ανα­στο­λή συμ­βά­σε­ων μέρους του προσωπικού.
  • Η Ελλη­νι­κή Ζυθο­ποι­ία Ατα­λά­ντης (ΕΖΑ)ανέστειλε στα­δια­κά τις συμ­βά­σει­ςτων εργα­ζο­μέ­νων, ενώ ανά­γκα­σε τους πωλη­τές σε χρή­ση κανο­νι­κής και άδειας άνευ απο­δο­χών. Απο­λύ­θη­καν όλοι οι συμβασιούχοι.
  • Η εται­ρεία ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ ανα­κοί­νω­σε την καθυ­στέ­ρη­ση κατα­βο­λής δεδου­λευ­μέ­νων του μήνα Φλεβάρη.
  • ΗBAKE HELLAS, εται­ρεία τρο­φί­μων­στο Σχη­μα­τά­ρι Βοιω­τί­ας εξα­να­γκά­ζει τους εργα­ζό­με­νους να δου­λεύ­ουν εκ περι­τρο­πής 3 μέρες τη βδο­μά­δα χρη­σι­μο­ποιώ­ντας γι’ αυτό το σκο­πό την κανο­νι­κή τους άδεια. Πριν λίγες ημέ­ρες είχε προ­βεί και σε από­λυ­ση εργα­ζό­με­νου που ανή­κει στο κλα­δι­κό σωμα­τείο της περιο­χής και είχε απεργήσει.
  • Στην Αλλα­τί­νη, στο Παλίρ­ροια, στα πτη­νο­σφα­γείο, του ΜΙΜΙΚΟΥ (όμι­λος Φιλίπ­που), της ΠΙΝΔΟΥ και του ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ παντού η εντα­τι­κο­ποί­η­ση έχει ξεπε­ρά­σει κάθε προη­γού­με­νο και οι εργα­ζό­με­νοι δου­λεύ­ουν σαν τις σαρδέλες.
  • Στο Νιτσιά­κο λιπο­θύ­μη­σε εργα­ζό­με­νος εν ώρα εργα­σί­ας και μετα­φέρ­θη­κε με ασθε­νο­φό­ρο στο νοσο­κο­μείο, χωρίς να γίνει ενη­μέ­ρω­ση για την υγεία του.

Υγεία

  • Στο δια­γνω­στι­κό κέντρο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ η εργο­δο­σία ανέ­στει­λε τις συμ­βά­σεις του προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των στο μαγνη­τι­κό και τον αξο­νι­κό τομογράφο.
  • Η Βιο­κλι­νι­κή στα­μά­τη­σε τη συνερ­γα­σία με εται­ρεία καθα­ρι­σμού με απο­τέ­λε­σμα οι καθα­ρί­στριες που εργά­ζο­νταν για 10 χρό­νια εκεί, να μεί­νουν στο δρόμο.

Εκπαί­δευ­ση

  • Σε πολ­λά Κέντρα Μελέ­της και φρο­ντι­στή­ρια ζητά­νε από εργα­ζό­με­νους να κάνουν δια­δι­κτυα­κά μαθή­μα­τα και να πλη­ρω­θούν μόνο την απο­ζη­μί­ω­ση των 800 ευρώ.

Ενέρ­γεια

  • Η ΔΕΗ στα­μά­τη­σε τον εργο­λά­βο Δάγλας στη Μεγα­λό­πο­λη­και οι εργα­ζό­με­νοι είναι στον αέρα.
  • Στα ΕΛΠΕ­συ­πο­γρά­φτη­κε από την πλειο­ψη­φία του σωμα­τεί­ου η πρό­τα­ση της εται­ρί­ας που προ­βλέ­πει μέχρι 30/4 12ωρη απασχόληση.

Μέταλ­λο

  • Ο Όμι­λος Στα­σι­νο­πού­λου βάζει λου­κέ­το σε μία σει­ρά εργο­στά­σιά του, βγά­ζο­ντας σε δια­θε­σι­μό­τη­τα εκα­το­ντά­δες εργαζόμενους.
  • Η ΕΚΜΕ Α.Ε. στη Θεσ­σα­λο­νί­κη απέ­λυ­σε 10 εργο­λα­βι­κούς εργαζόμενους.
  • Η εται­ρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΧΥΤΗ­ΡΙΟυ­πο­χρέ­ω­σε στις 20/3 τους μισούς εργα­ζό­με­νους να υπο­γρά­ψουν 2 εβδο­μά­δες κανο­νι­κή άδεια.
  • Η εται­ρεία CERAMETAL στο Κορω­πί απέ­λυ­σε 6 εργαζόμενους.
  • Η εται­ρεία PassionFashion με πρό­σχη­μα τη μεί­ω­ση της οικο­νο­μι­κής της δρα­στη­ριό­τη­τας, ανα­στέλ­λει τη  λει­τουρ­γία της  χωρίς να υπάρ­χει κρα­τι­κή  εντο­λή ή κάποιο κρού­σμα  και ουσια­στι­κά εξα­να­γκά­ζει  τους εργα­ζό­με­νους  να ξοδέ­ψουν  τις ημέ­ρες κανο­νι­κής αδεί­ας, με ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να  ακο­λου­θή­σουν άδειες άνευ αποδοχών.

Χημι­κή βιομηχανία

  • Στο εργο­στά­σιο “Πλα­στι­κά Καρά­τζης” στο Ηρά­κλειο δεν τηρεί­ται κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας, ούτε στο εργο­στά­σιο, ούτε στα κεντρι­κά γρα­φεία του.Ελάχισταείναι τα αντι­ση­πτι­κά, μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση εργα­ζο­μέ­νων σε μικρούς χώρους και­δεν χορη­γού­νται καθό­λου άδειες ειδι­κού σκοπού.

Μέσα Μαζι­κή Ενημέρωσης

  • Οι ραδιο­σταθ­μοί SPORT 24 &LEGENT ανέ­στει­λαν τη λει­τουρ­γία τους, στέλ­νο­ντας στην ανερ­γία, χωρίς μέτρα στή­ρι­ξης, όλους τους εργαζόμενους.

Μετα­φο­ρές

  • Στο Ε/Γ‑Ο/Γ πλοίο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» που βρί­σκε­ται στο αγκυ­ρο­βό­λιο του Πει­ραιά έχουν δια­πι­στω­θεί 21 κρού­σμα­τα, ενώ η κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται την πρό­τα­ση των σωμα­τεί­ων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ το καρά­βι να προσ­δέ­σει άμε­σα στο χώρο της κρουα­ζιέ­ρας, να δια­σφα­λι­στούν όλα τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ, να εγκα­τα­στα­θεί ιατρι­κή μονά­δα για την ασφα­λή δια­μο­νή και την ασφα­λή δια­κο­μι­δή ασθε­νών σε νοσοκομείο.Το καρά­βι πρέ­πει να εξο­πλι­στεί άμε­σα με όλα τα απα­ραί­τη­τα υλι­κά για τον καθα­ρι­σμό και την απο­λύ­μαν­ση όλων των χώρων του, υλι­κά για την ατο­μι­κή προ­στα­σία των ναυ­τερ­γα­τών και των επι­βαι­νό­ντων, όπως κατάλ­λη­λα καθα­ρι­στι­κά, μάσκες, αντι­ση­πτι­κά κ.α.
  • Στα ΚΤΕΛ Χανί­ων και Ρεθύ­μνου έγι­ναν πάνω από 250 απολύσεις.
  • Στον ΟΑΣΘ και στον ΟΣΕ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη υπάρ­χει ελλι­πής απο­λύ­μαν­ση των χώρων δου­λειάς και χορη­γού­νταιε­λά­χι­στα μέσα προστασίας.
  • Στις ναυ­τι­λια­κές εται­ρεί­ες MINOAN LINES, ATTICA, SEAJET, ΑΝΕΚ έχουν γίνει απο­λύ­σεις ναυ­τερ­γα­τών και συνερ­γεί­ων επισκευής.

Τηλε­πι­κοι­νω­νί­ες

  • Η Forthnet ήταν η εται­ρεία στην οποία, από τις πρώ­τες κιό­λας μέρες που ξεκί­νη­σε η παν­δη­μία και πριν πάρει δια­στά­σεις, εντο­πί­στη­κε το πρώ­το επι­βε­βαιω­μέ­νο κρού­σμα στο κτή­ριο της επι­χεί­ρη­σης στην Καλ­λι­θέα. Η εργο­δο­σία αντί να δώσει άδειες κτλ, μετέ­φε­ρε εργα­ζό­με­νους σε άλλα κτή­ρια, ενώ τις προη­γού­με­νες μέρες πολ­λοί συνά­δελ­φοι από άλλα κτή­ρια βρέ­θη­καν στο κτή­ριο στην Καλ­λι­θέα. Οι εργα­ζό­με­νοι αρνή­θη­καν να πάνε για δουλειά.
  • Στον ΟΤΕ Ρεθύ­μνου οι εργα­ζό­με­νοι συνω­στί­ζο­νται σε μια κλει­στή αίθου­σα στον ημιώ­ρο­φο του κτη­ρί­ου, χωρίς κανέ­να μέτρο προφύλαξης.
  • Στην Teleperformance οι εργα­ζό­με­νοι που δου­λεύ­ουν από το σπί­τι παρα­κο­λου­θού­νται από κάμερα.
  • Στην TTEC (τηλε­φω­νι­κό κέντρο) έγι­ναν 27 απο­λύ­σεις με πρό­σχη­μα ότι έχει δεχτεί μεγά­λο πλήγ­μα ο του­ρι­σμός και ότι δεν υπάρ­χει δου­λειά. Οι απο­λύ­σεις έγι­ναν στο τμή­μα του booking (κλεί­σι­μο εισι­τη­ρί­ων, ξενο­δο­χεί­ων κτλ).
  • Εξω­τε­ρι­κοί πωλη­τές (doortodoor) του ΟΤΕ, ενοι­κια­ζό­με­νοι από την εται­ρία West υπο­χρε­ώ­νο­νται να πάρουν κανο­νι­κές άδειες. Το ίδιο και στην εται­ρεί­α­πλη­ρο­φο­ρι­κής Megasoft.
  • Στην εται­ρία πλη­ρο­φο­ρι­κής Openbet έγι­ναν 2 απολύσεις.

Τύπος – Χαρτί

  • Στη ΒΙΟΧΑΡΤΕΛ(χαρτοποιία στο Κορω­πί) απο­λύ­θη­κε Ινδός εργα­ζό­με­νος, που εργα­ζό­νταν εκεί 2 χρό­νια. Από καταγ­γε­λί­ες εργα­ζό­με­νων μετα­να­στών έγι­νε γνω­στό ότι η εργο­δο­σία εκμε­ταλ­λευό­με­νη ότι δεν γνω­ρί­ζουν ελλη­νι­κά, τους βάζει να υπο­γρά­ψουν οικειο­θε­λείς απο­χω­ρή­σεις για να μην πλη­ρώ­σει την απο­ζη­μί­ω­ση απόλυσης.

Καθα­ρι­σμός

  • Στην ISS η εργο­δο­σία έχει επι­βάλ­λει άδειες άνευ απο­δο­χών, εξα­να­γκα­σμούς σε παραί­τη­ση και εφαρ­μό­ζει ελλι­πή μέτρα προστασίας.
  • H εται­ρεία καθα­ρι­σμού SARPA.E (εξω­τε­ρι­κός συνερ­γά­της του ΙΚΕΑ) υπο­χρέ­ω­σε τους υπαλ­λή­λους της να υπο­γρά­ψουν υπεύ­θυ­νη δήλω­σηό­τι λαμ­βά­νουν άδεια άνευ απο­δο­χών χωρίς καμιά άλλη απαί­τη­ση από την εταιρεία.

Κλω­στο­ϋ­φα­ντουρ­γία

  • Στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ οι εργα­ζό­με­νοι είναι απλή­ρω­τοι 3 μήνες.

Κατα­σκευ­ές

  • Σε εργο­τά­ξιο στο ξενο­δο­χεί­ου Τρού­λη στο Πάνορ­μο Κρή­της 50 οικο­δό­μοι στοι­βά­ζο­νται σε διπλα­νό ξενο­δο­χείο για να συνε­χι­στούν οι εργασίες.
  • Σε εργο­τά­ξια στο Ηρά­κλειο στα ξενο­δο­χεία Λητώς και Stella δεν τηρού­νται τα μέτρα υγιεινής.

Δημό­σιο

  • Στην Απο­κε­ντρω­μέ­νη Διοί­κη­ση Μακε­δο­νί­ας Θρά­κη­ςοι υπη­ρε­σί­ες λει­τουρ­γούν σε πλή­ρη σύν­θε­ση, με ότι αυτό συνε­πά­γε­ται για την υγεία 1.800 εργα­ζο­μέ­νων. Επί­σης στις υπη­ρε­σί­ες της ίδιας απο­κε­ντρω­μέ­νης, δεν έχουν χορη­γη­θεί μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, μάσκες, γάντια, αντι­ση­πτι­κά και δεν έχουν γίνει απο­λυ­μάν­σεις κτι­ρί­ων και αυτοκινήτων.
  • Οι εργα­ζό­με­νοι – ωφε­λού­με­νοι των κοι­νω­φε­λών προ­γραμ­μά­των του ΟΑΕΔ δεν έχουν το δικαί­ω­μα να κάνουν χρή­ση της άδειας ειδι­κού σκο­πού σύμ­φω­να με επί­ση­μη απά­ντη­ση του ΟΑΕΔ και εξαι­ρού­νται από την εκ περι­τρο­πής – εξ απο­στά­σε­ως εργασία.

M B PAME 1

Καταγ­γε­λί­ες για τη λει­τουρ­γία των Δήμων και ΟΤΑ

  • Στη Νίσυ­ρο­δεν έχει παρ­θεί κανέ­να μέτρο προ­στα­σί­ας, δεν έχουν δοθεί ούτε γάντια, ούτε μάσκες, ούτε αντι­ση­πτι­κά. Απο­λυ­μάν­σεις δεν έχουν γίνει πουθενά.
  • Στα Χανιά τα γάντια και οι μάσκες δίνο­νται με το στα­γο­νό­με­τρο και τα αντι­ση­πτι­κά εξα­κο­λου­θούν να είναι σε έλλει­ψη. Απο­λυ­μάν­σεις δεν έχουν γίνει σε όλους τους χώρους αλλά και στα οχή­μα­τα του δήμου.
  • Στο Ρέθυ­μνο η καθα­ριό­τη­τα στο δημαρ­χείο δε γίνε­ται σωστά λόγο έλλει­ψης προ­σω­πι­κού. Η υπη­ρε­σία του Βοή­θεια στο Σπί­τι είναι και αυτή λιγο­στή σε σχέ­ση με τις ανά­γκες και οι εργα­ζό­με­νοι είναι απλή­ρω­τοι από το Δεκέμβριο.
  • Στο Ηρά­κλειο δεν υπάρ­χουν αντι­ση­πτι­κά στις υπη­ρε­σί­ες με απο­τέ­λε­σμα οι συνά­δελ­φοι να τα αγο­ρά­ζουν με δικά τους χρή­μα­τα. Και σε αυτό το δήμο δεν έχει γίνει καμιά απο­λύ­μαν­ση στο δημαρχείο.
  • Στη Σάμο δεν υπάρ­χουν γάντια, μάσκες και αντι­ση­πτι­κά. Δεν υπάρ­χει ούτε Ιατρός Εργασίας.
  • Στην Ικα­ρία υπάρ­χουν ελλεί­ψεις σε αρκε­τές δημο­τι­κές ενό­τη­τες σε γάντια και μάσκες.
  • Στη Νέα Σμύρ­νη στην Κοι­νω­νι­κή Υπη­ρε­σία και συγκε­κρι­μέ­να στις συνα­δέλ­φους που μοι­ρά­ζουν το συσ­σί­τιο και έρχο­νται σε επα­φή με χρή­στες ναρ­κω­τι­κών και άρρω­στους δεν δίνουν μάσκες, τους δηλώ­νουν να κρα­τούν μία μάσκα για μια εβδομάδα.
  • Στο Περι­στέ­ρι εξα­κο­λου­θούν να στοι­βά­ζουν τους εργα­ζό­με­νους σε επι­βα­τη­γά αυτο­κί­νη­τα πέντε – πέντε προ­κει­μέ­νου να μετα­φερ­θούν στα πόστα τους.
  • Στους Αγί­ους Αναρ­γύ­ρους δεν έχει γίνει στα οχή­μα­τα καμιά απο­λύ­μαν­ση­μέ­χρι και σήμερα.
  • Στην Πεντέ­λη η διοί­κη­ση του δήμου προ­χώ­ρη­σε σε ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση κομ­μα­τιού της καθα­ριό­τη­τας. Τα γάντια δίνο­νται με το στα­γο­νό­με­τρο ενώ εξα­κο­λου­θούν διά­φο­ρες υπη­ρε­σί­ες που υπο­δέ­χο­νται κοι­νό να μην έχουν προ­στα­τευ­τι­κό γκισέ.
  • Στο Χαλάν­δρι ο δήμος προ­χώ­ρη­σε στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση κομ­μα­τιού της καθα­ριό­τη­τας και συγκε­κρι­μέ­να των ογκωδών.
  • Στον Ασπρό­πυρ­γο ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του δήμου δήλω­σε στους εργα­ζό­με­νους ότι έχου­με στρα­τιω­τι­κό νόμο και ότι θα εκτε­λούν εντο­λές μόνο δικές του και του δημάρχου.
  • Στον Πει­ραιά η κατά­στα­ση στο χώρο του αμα­ξο­στα­σί­ου είναι απα­ρά­δε­κτη. Ο χώρος έχει μετα­τρα­πεί σε σκου­πι­δό­το­πο. Τα Μέσα Ατο­μι­κής Προ­στα­σί­ας (μάσκες, γάντια και αντι­ση­πτι­κά) δεν δίνο­νται με επάρ­κεια και τα ελά­χι­στα που χορη­γού­νται τους λένε ότι θα τα κρα­τή­σουν για ένα μήνα. Σε συνα­δέλ­φους που ανή­κουν σε ευπα­θείς ομά­δες τους βάζουν να κάνουν αίτη­ση για ειδι­κή άδεια και για να απο­δεί­ξουν την πάθη­ση τους, τους υπο­χρε­ώ­νουν να κατα­θέ­τουν στο γρα­φείο προ­σω­πι­κού συντα­γές, απο­τε­λέ­σμα­τα ιατρι­κών εξε­τά­σε­ων, ακό­μα και φωτο­γρα­φί­ες από φάρ­μα­κα που λαμβάνουν.
  • Στην Αθή­να­πα­ρα­μέ­νουν απλή­ρω­τοι και ανα­σφά­λι­στοι 23 εργα­ζό­με­νοι για τρεις μήνες. Πρό­κει­ται για ιατρι­κό και παρα-ιατρι­κό προ­σω­πι­κό με συμ­βά­σεις στο 6ο δημο­τι­κό Ιατρείο στο δήμο της Αθή­νας. Σε αυτό έρχε­ται να προ­στε­θεί και ότι δεν δίνο­νται σε εργα­ζό­με­νες μητέ­ρες ειδι­κές άδειες με την αιτιο­λο­γία ότι είναι στη πρώ­τη γραμμή.
  • Στο Πέρα­μα στο κτί­ριο του δήμου και στην κοι­νω­νι­κή υπη­ρε­σία δεν δίνο­νται γάντια, μάσκες και αντι­ση­πτι­κά με απο­τέ­λε­σμα οι συνά­δελ­φοι να βρί­σκο­νται σε άμε­σο κίνδυνο.
  • Η ΦΟΔΣΑ Α.Ε. του δήμου Χερ­σο­νή­σου υπο­χρέ­ω­σε καρ­κι­νο­πα­θή να πάρει ημέ­ρες από την κανο­νι­κή της άδεια και απαί­τη­σε από εργα­ζό­με­νο που είχε έρθει σε επα­φή με κρού­σμα και βρι­σκό­ταν σε καρα­ντί­να 14 ημε­ρών από τον ΕΟΔΥ, να επι­στρέ­ψει στη δου­λειά του.
  • Τα ΚΔΑΥ Τρί­πο­λης & Άστρου­ςλει­τουρ­γούν χωρίς Για­τρό Εργα­σί­ας και Τεχνι­κό Ασφά­λειας, ενώ οι μάσκες δίνο­νται με το σταγονόμετρο.

Τώρα μέτρα προστασίας της ζωής μας
και των εργατικών δικαιωμάτων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο