Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Πωλ Ελυάρ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ)

Στα τέλη Μάη 1949 ο Πωλ Ελυάρ και πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία από την Γαλ­λία επι­σκέ­φθη­κε την Ελεύ­θε­ρη Ελλά­δα. Ο Γάλ­λος κομ­μου­νι­στής ποι­η­τής αφιέ­ρω­σε τα παρα­κά­τω λόγια στους ηρω­ϊ­κούς μαχη­τές του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού Ελλάδας:

«Το Βίτσι και ο Γράμ­μος, οι δυο αυτές κορ­φές του λεύ­τε­ρου κόσμου, δεν είναι καθό­λου πιο κάτω από κει που τις είχε βάλει η φαντα­σία μου. Αντί­θε­τα, για­τί είδα εκεί τους μαχη­τές που τις στο­λί­ζουν με τον απί­στευ­το ηρω­ι­σμό τους, τους μαχη­τές πού­ναι η φωτιά των βου­νών και ολό­κλη­ρης της Ελλά­δας, τιμή για τον πολι­τι­σμέ­νο κόσμο που δε θέλει να πεθά­νει κάτω απ’ την ασφυ­κτι­κή πίε­ση μιας μειο­ψη­φί­ας εκμε­ταλ­λευ­τών, εμπρη­στών του πολέ­μου. Ο ήλιος και η γης είναι ολό­τε­λα δικοί τους.

Αδελ­φοί μου, αδελ­φές μου με το καλο­συ­νά­το και ωραίο χαμό­γε­λο, πόσες φορές δε δάκρυ­σα ακού­γο­ντας σας να τρα­γου­δά­τε, βλέ­πο­ντας όλους έτσι ενω­μέ­νους στην αγά­πη για την πατρί­δα σας, στην εμπι­στο­σύ­νη σας για το μέλ­λον. Μισού­με τον πόλε­μο αλλά δυστυ­χία σε κεί­νους που θα μας τον επιβάλλουν.

Φεύ­γω και φυλάω στην καρ­διά μου σαν δια­μά­ντι την αξέ­χα­στη θύμη­ση της σωμα­τι­κής και ψυχι­κής σας υγεί­ας, τον ενθου­σια­σμό σας, την αδελ­φο­σύ­νη σας, την πίστη σας για τη νίκη. Το μέλ­λον είναι δικό σας. Επει­δή είσα­στε ενω­μέ­νοι τα κατα­πιε­σμέ­να αδέλ­φια σας αύριο θάρ­θου­νε μαζί σας. Η λευ­τε­ριά και η αδελ­φο­σύ­νη είναι μετα­δο­τι­κές. Δεν μπο­ρούν να κάνουν τίπο­τα ενά­ντια σ’ ένα λαό πού­ναι ενω­μέ­νος. Κι η θάλασ­σα καρ­τε­ρι­κά θα δεχτεί τους σκλά­βω­νές σας.

Ζήτω η Ελλά­δα ενω­μέ­νη και λεύτερη!

Ζήτω η αδελ­φο­σύ­νη των λαών!

Ζήτω η ειρή­νη που χτίζεται!

Με σεβα­σμό σας χαιρετώ

Πωλ Ελυάρ».

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο