Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο «πόλεμος» της ηρωίνης στο Αφγανιστάν

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Το περιο­δι­κό Research Global παρα­θέ­τει στοι­χεία για τις κερ­δο­φό­ρες επι­χει­ρή­σεις του όπιου του στρα­τού κατο­χής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν

Το 2000–2001, η κυβέρ­νη­ση των Ταλι­μπάν – σε συνερ­γα­σία με τα Ηνω­μέ­να Έθνη – είχε επι­βάλ­λει επι­τυ­χη­μέ­νη απα­γό­ρευ­ση καλ­λιέρ­γειας παπα­ρού­νας. Η παρα­γω­γή του όπιου  μειώ­θη­κε κατά περισ­σό­τε­ρο από 90% το 2001.

Το τερά­στιο κύμα της καλ­λιέρ­γειας παπα­ρού­νας και παρα­γω­γής όπιου συνέ­πε­σε με την στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ  και την πτώ­ση του καθε­στώ­τος των Ταλι­μπάν. Από τον Οκτώ­βριο μέχρι το Δεκέμ­βριο του 2001, οι αγρό­τες άρχι­σαν την επα­να­φύ­τευ­ση της παπα­ρού­νας σε εκτε­τα­μέ­νη βάση.

Το γρα­φείο των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα «Ναρ­κω­τι­κά και το έγκλη­μα» (UNODC) με έδρα την Βιέν­νη δημο­σιεύ­ει ότι η καλ­λιέρ­γεια παπα­ρού­νας το 2012 εκτεί­νε­ται σε  μια περιο­χή μεγα­λύ­τε­ρη από 154.000 εκτά­ρια, αύξη­ση 18% πάνω, από το 2011. Εκπρό­σω­πος του UNODC επι­βε­βαιώ­νει το 2013 ότι η παρα­γω­γή όπιου οδεύ­ει προς επί­πε­δα ρεκόρ.

opium afganistan

Το 2014 η καλ­λιέρ­γεια όπιου του Αφγα­νι­στάν θα χτυ­πή­σει ρεκόρ, ανα­κοι­νώ­νει το ίδιο γρα­φείο των Ηνω­μέ­νων Εθνών όπως φαί­νε­ται και στο διά­γραμ­μα. Η ελα­φρά μεί­ω­ση του 2015 και 16 έχει να κάνει με τις και­ρι­κές συν­θή­κες.  Η έκτα­ση  καλ­λιέρ­γειας αφγα­νι­κής παπα­ρού­νας εκτο­ξεύ­τη­κε από 8.000 εκτά­ρια το 2001 σε 201.000 εκτά­ρια το 2016. (Ένα αμε­ρι­κά­νι­κο εκτά­ριο ισο­δυ­να­μεί με περί­που 2,5 στρέμματα).

Το Αφγα­νι­στάν παρά­γει πάνω από 90% του όπιου που τρο­φο­δο­τεί την αγο­ρά της ηρω­ί­νης στις ΗΠΑ.

“Παρά­πλευ­ρες απώλειες”.

Το 2001, πριν από την εισβο­λή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο Αφγα­νι­στάν υπήρ­χαν 189.000 χρή­στες ηρω­ί­νης στις ΗΠΑ.

Μέχρι το 2016 ο αριθ­μός αυτός έφτα­σε τα 4.500.000 (2,5 εκα­τομ­μύ­ρια ηρω­ι­νο­μα­νείς και 2 εκα­τομ­μύ­ρια περι­στα­σια­κοί χρή­στες). Οι θάνα­τοι οφει­λό­με­νοι στην ηρω­ί­νη από 1.779 το 2001 έφτα­σαν  το 2014 τους 10.574.

Η λεγό­με­νη επι­χεί­ρη­ση  “εκρί­ζω­σης” της τρο­μο­κρα­τί­ας των ΗΠΑ στο Αφγα­νι­στάν έχει κοστί­σει περί­που 8,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στον φορο­λο­γού­με­νο Αμε­ρι­κά­νο από τότε που άρχι­σε η εισβο­λή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο Αφγα­νι­στάν  τον Οκτώ­βριο του 2001.

Ο πόλε­μος είναι καλός για τις μπίζ­νες. Η οικο­νο­μία του Αφγα­νι­κού όπιου τρο­φο­δο­τεί ένα επι­κερ­δές εμπό­ριο ναρ­κω­τι­κών και ξέπλυ­μα βρώ­μι­κου χρήματος.

Κανείς βέβαια δεν μπο­ρεί να ισχυ­ρι­στεί πως η εισβο­λή και η κατο­χή του Αφγα­νι­στάν έγι­νε μόνον για το όπιο. Όμως η δυνα­τό­τη­τα κέρ­δους ακό­μη και με βρώ­μι­κες μπίζ­νες έδω­σε την ευκαι­ρία για μαζι­κή επέν­δυ­ση. Κύριοι επεν­δυ­τές ο στρα­τός κατο­χής και οι βαρώ­νοι των ναρ­κω­τι­κών των ΗΠΑ σε αγα­στή συμ­φω­νία. Οι άλλοι κατα­κτη­τές κάνουν πως δεν βλέ­πουν όπως και οι διε­θνείς οργα­νι­σμοί που απλά διαπιστώνουν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο