Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο «πόλεμος των άστρων» για την…αιωνιότητα

Το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο 2022 στο Κατάρ, ολο­κλη­ρώ­νε­ται σήμε­ρα στον πυρε­τό ενός μεγά­λου τελι­κού (17:00) μετα­ξύ του αστέ­ρα της Αργε­ντι­νής Λιο­νέλ Μέσι και του…κομήτη της Γαλ­λί­ας Κιλιάν Μπα­πέ, με καθε­μιά από τις δύο ομά­δες να διεκ­δι­κούν ένα τρί­το αστέρι.

«Πάρ­τε αυτό το αστέ­ρι για εμάς!», εκλι­πα­ρεί η «Le Parisien» στην πρώ­τη της σελί­δα. Το «Star Wars» εμφα­νί­ζε­ται επί­σης στο πρω­το­σέ­λι­δο της «La Provence» και η «Ouest-France» μιλά­ει για «έναν τελι­κό τριών αστέ­ρων», έναν τίτλο που επέ­λε­ξε επί­σης η ισπα­νι­κή αθλη­τι­κή εφη­με­ρί­δα Marca.

«Για την αιω­νιό­τη­τα», ανα­φέ­ρει απευ­θυ­νό­με­νη στους «Μπλε» η εφη­με­ρί­δα «L’Equipe», στα­μα­τώ­ντας στην «πρό­κλη­ση μιας ζωής» για τον Μέσι.

Με τον λαμπρό ντρι­μπλέρ της, η Αργε­ντι­νή μπο­ρεί να «δώσει τέλος σε 36 χρό­νια απο­γο­ή­τευ­σης» στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο, υπεν­θυ­μί­ζει η La Nacion.

Η μονο­μα­χία με τον Μπα­πέ τρά­βη­ξε την προ­σο­χή της αργε­ντί­νι­κης εφη­με­ρί­δας Clarin: είναι «ο άλλος τελι­κός» μετα­ξύ «του αστέ­ρα που είναι ήδη θρύ­λος ενα­ντί­ον του φοβε­ρού Μπα­πέ που θέλει οπωσ­δή­πο­τε να κλη­ρο­νο­μή­σει τον θρό­νο του».

Μπρο­στά στη μάζα των φλο­γε­ρών οπα­δών της Αργε­ντι­νής, δύο φιλο­δο­ξί­ες θα συγκρου­στούν στο στά­διο Lusail σε έναν τελι­κό που θα προ­σφέ­ρει μέθη από τη μια πλευ­ρά, αγω­νία από την άλλη, και ένα μεγά­λο ντέρ­μπι της αφή­γη­σης αθλη­τι­κών ιστοριών.

Τέσ­σε­ρα χρό­νια μετά τη Μόσχα, η Γαλ­λία μπο­ρεί να κερ­δί­σει έναν δεύ­τε­ρο συνε­χό­με­νο τίτλο, μια πρω­τό­γνω­ρη επί­δο­ση από τη Βρα­ζι­λία των Πελέ, Βάβα και Γκα­ρίν­τσα το 1962. Οι ελπί­δες της στη­ρί­ζο­νται εν μέρει στον Μπα­πέ, που σε δύο ημέ­ρες θα γιορ­τά­σει τα 24α γενέ­θλιά του.

Οι «Μπλε» έφτα­σαν στο Κατάρ σε μια ομί­χλη απο­γοη­τευ­τι­κών απο­τε­λε­σμά­των, μαστι­ζό­με­νοι από αμφι­βο­λί­ες τακτι­κής και κυριευ­μέ­νοι από έναν καται­γι­σμό τραυ­μα­τι­σμών. Αλλά μετα­τρά­πη­καν σε ένα «ψυχρό τέρας» που ξεπέ­ρα­σε τα εμπό­δια το ένα μετά το άλλο με αντο­χή, αλλη­λεγ­γύη και την εμπει­ρία των επι­ζώ­ντων του Μου­ντιάλ Ρωσί­ας (Ολι­βιέ Ζιρού, Αντουάν Γκριεζ­μάν, Ραφα­έλ Βαράν…).

Στο λυκό­φως της καριέ­ρας του, ο Μέσι (35 χρο­νών) ονει­ρεύ­ε­ται να χαρί­σει στη χώρα και τον εαυ­τό του το μονα­δι­κό τρό­παιο που του λεί­πει για να γίνει επι­τέ­λους «Βασι­λιάς Λιο­νέλ», 36 χρό­νια μετά τον τίτλο του «θεού» Μαραντόνα.

Ο Μέσι με τις επτά «Χρυ­σές Μπά­λες» συνο­δεύ­ε­ται από έναν στρα­τό στην υπη­ρε­σία του: οι «υπο­λο­χα­γοί» του Ροντρί­γκο Ντε Πολ και Αλέ­ξις Μακ Άλι­στερ στη μέση, ο «στρα­τιώ­της» Νίκο­λας Οτα­μέ­ντι και ο «σύντρο­φός» του Κρι­στιάν Ρομέ­ρο στην άμυ­να, ο μονα­δι­κός τερ­μα­το­φύ­λα­κας Εμι­λιά­νο Μαρ­τί­νες και ο εκπλη­κτι­κός Χου­λιάν Άλβα­ρες στην επίθεση.

Η Αργε­ντι­νή θα οδη­γη­θεί επί­σης από τη φαντα­στι­κή ορμή των δεκά­δων χιλιά­δων φιλά­θλων της.

Το αφε­ντι­κό των «Μπλε», Ντι­ντιέ Ντε­σάνμπ είχε και άλλες ανη­συ­χί­ες στο μυα­λό του. Η κυκλο­φο­ρία ενός ιού (Covid-19, γρί­πη, άλλη ίωση ή ο «ιός της καμή­λας» οι διά­φο­ρες εκδο­χές) εντός του γκρουπ έχει όντως επη­ρε­ά­σει την εθνι­κή Γαλ­λί­ας τις τελευ­ταί­ες ημέρες.

Η θερ­μο­κρα­σία θα ανέ­βει στα­δια­κά από τώρα μέχρι την έναρ­ξη, στις 17:00 μ.μ. ώρα Ελλά­δας, ενός πρω­τό­γνω­ρου τελι­κού στην ιστο­ρία της διοργάνωσης.

Το τελευ­ταίο σφύ­ριγ­μα θα προ­σφέ­ρει δάκρυα χαράς σε έναν από τους δύο σού­περ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν,την γαλ­λι­κής ομά­δας, ιδιο­κτη­σί­ας Κατάρ, σε έναν τελι­κό που διορ­γα­νώ­νε­ται την ημέ­ρα της εθνι­κής εορ­τή του Κατάρ, αφή­νο­ντας εκεί­να της λύπης για τον έτερο.

Το μικρό εμι­ρά­το πλού­σιο σε φυσι­κό αέριο, προ­σφέ­ρει στον εαυ­τό του τη μέγι­στη έκθε­ση στο τέλος του πρώ­του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου που διορ­γα­νώ­θη­κε στον αρα­βι­κό κόσμο, μετα­δό­θη­κε στις τέσ­σε­ρις γωνιές του πλα­νή­τη και αμφι­σβη­τή­θη­κε όσα κανέ­να άλλο.

Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν, ήδη παρών για τον ημι­τε­λι­κό, έφτα­σε στη Ντό­χα, μετέ­δω­σε το πρα­κτο­ρείο Τύπου του Κατάρ το πρωί της Κυρια­κής. Ο ομό­λο­γός του της Αργε­ντι­νής Αλμπέρ­το Φερ­νά­ντες, επέ­λε­ξε να παρα­κο­λου­θή­σει τον τελι­κό από την τηλε­ό­ρα­ση στο σπί­τι του.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο