Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ρατσιστής μακελάρης του Μπάφαλο βρισκόταν στα «ραντάρ» των αρχών και είχε περάσει ψυχιατρική αξιολόγηση ένα χρόνο πριν

Οι αρχές της πολι­τεί­ας της Νέας Υόρ­κης ερευ­νούν πώς ένας 18χρονος, για τον οποίο η κυβερ­νή­τις δήλω­σε ότι βρι­σκό­ταν στα ραντάρ των αρχών από όταν φοι­τού­σε το λύκειο, μπό­ρε­σε να πυρο­βο­λή­σει και να σκο­τώ­σει δέκα ανθρώ­πους στο σού­περ μάρ­κετ του Μπάφαλο.

Ο Πέι­τον Τζέ­ντρον, που παρα­δό­θη­κε στην αστυ­νο­μία, ερευ­νά­ται για «ενέρ­γεια βίαιου εξτρε­μι­σμού με ρατσι­στι­κό κίνη­τρο». Συνό­δευ­σε την πρά­ξη του με την δημο­σί­ευ­ση ρατσι­στι­κού μανι­φέ­στο στο Ιντερνετ.

Η ενέρ­γειά του ακο­λου­θεί σει­ρά άλλων ρατσι­στι­κών πολύ­νε­κρων επι­θέ­σε­ων στις ΗΠΑ τα τελευ­ταία χρό­νια, ανά­με­σά του η επί­θε­ση στην συνα­γω­γή του Πίτσ­μπουργκ με 11 νεκρούς τον Οκτώ­βριο 2018 και την επί­θε­ση στην Ατλά­ντα τον Μάρ­τιο 2021 κατά την οποία ένας λευ­κός σκό­τω­σε οκτώ ανθρώ­πους στο­χεύ­ο­ντας Ασιάτες.

Ο Τζέ­ντρον είχε συλ­λη­φθεί πριν από έναν χρό­νο για ψυχια­τρι­κή αξιο­λό­γη­ση και αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος έπει­τα από μία ημέ­ρα, σύμ­φω­να με τον αρχη­γό της αστυ­νο­μί­ας του Μπά­φα­λο Τζό­ζεφ Γκραμάλια .

Η αστυ­νο­μία της πολι­τεί­ας της Νέας Υόρ­κης επι­βε­βαί­ω­σε ότι τον περα­σμέ­νο Ιού­νιο εκλή­θη σε λύκειο της πόλης Κόν­κλιν για την περί­πτω­ση 17χρονου μαθη­τή που είχε κάνει απει­λη­τι­κή δήλω­ση. Χωρίς να ανα­φέ­ρει τον Τζέ­ντρον η αστυ­νο­μία διευ­κρί­νι­σε ότι στον μαθη­τή έγι­νε ψυχια­τρι­κή αξιο­λό­γη­ση και αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρος χωρίς να ασκη­θεί δίωξη.

Οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι ο Τζέ­ντρον ήταν οπλι­σμέ­νος με αυτό­μα­το όπλο μάχης και ότι οδή­γη­σε πολ­λές ώρες από το σπί­τι του για να φθά­σει στο Μπά­φα­λο και να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει την επί­θε­ση που μετέ­δι­δε σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο μέσω της πλατ­φόρ­μας Twitch, υπη­ρε­σία live video της Amazon.com.

Οι 11 από τους 13 ανθρώ­πους που επλή­γη­σαν από τις σφαί­ρες ήταν μαύ­ροι και δύο ήταν λευκοί.

Μανι­φέ­στο 180 σελί­δων που κυκλο­φο­ρού­σε χθες στο Ιντερ­νετ και θεω­ρεί­ται ότι ανή­κει στον Τζέ­ντρον εστί­α­ζε στην «Θεω­ρία της Μεγά­λης Αντι­κα­τά­στα­σης», σύμ­φω­να με την οποία οι λευ­κοί αντι­κα­θί­στα­νται από μη λευ­κούς στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και άλλες χώρες.

«Αυτό το μανι­φέ­στο μάς λέει τα πάντα και αυτό είναι το ανα­τρι­χια­στι­κό», δήλω­σε η κυβερ­νή­τις της Νέας Υόρ­κης Κάθι Χόσαλ στο CNN.

Ακό­μη ένα ντο­κου­μέ­ντο που κυκλο­φο­ρεί στο Ιντερ­νετ φαί­νε­ται ότι έχει γρα­φτεί επί­σης από τον Τζέ­ντρον και είναι μία λίστα από δου­λειές που έπρε­πε να γίνουν εν όψει της επί­θε­σης, όπως το καθά­ρι­σμα του όπλου και δοκι­μές για την ζωντα­νή μετάδοση.

Η κυβερ­νή­τις της Νέας Υόρ­κης δήλω­σε στο ABC News ότι ο Τζέ­ντρον βρι­σκό­ταν στο «ραντάρ» των αρχών εξαι­τί­ας κει­μέ­νων του από την επο­χή του λυκεί­ου και πρό­σθε­σε ότι η έρευ­να θα πρέ­πει να εξα­κρι­βώ­σει πώς ο Τζέ­ντρον κατά­φε­ρε να βγει από τα ραντάρ, αφού ήταν γνω­στός στις αρχές και συνι­στού­σε απειλή.

«Θέλω να μάθω τι ήξε­ραν οι άνθρω­ποι και πότε το έμα­θαν», είπε η Κάθι Χόσαλ εκφρά­ζο­ντας την οργή της για το γεγο­νός ότι ο δρά­στης κατά­φε­ρε να κάνει ζωντα­νή μετά­δο­ση της επί­θε­σης στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, τα οποία κατη­γό­ρη­σε για τρο­φο­δό­τη­ση αμόκ βίαι­ης εξτρε­μι­στι­κής ιδεολογίας.

«Το γεγο­νός ότι αυτό μπο­ρεί να αναρ­τη­θεί σε μία πλατ­φόρ­μα είναι σοκα­ρι­στι­κό. «Αυτά τα μέσα πρέ­πει να είναι περισ­σό­τε­ρο σε επα­γρύ­πνη­ση στην επο­πτεία του περιε­χο­μέ­νου», είπε.

Το Twitch ανα­κοί­νω­σε ότι κατέ­βα­σε την ζωντα­νή μετά­δο­ση λιγό­τε­ρο από δύο λεπτά με την έναρ­ξή της και ότι κατα­βάλ­λει προ­σπά­θειες για να δια­σφα­λί­σει ότι το περιε­χό­με­νο αυτό δεν θα αναρ­τη­θεί σε άλλους λογα­ρια­σμούς. Η κυβερ­νή­τις της Νέας Υόρ­κης απά­ντη­σε ότι θα έπρε­πε να έχει κατέ­βει «σε ένα δευτερόλεπτο».

Ο Πέι­τον Τζέ­ντρον, από το Κόν­κλιν της Νέας Υόρ­κης, προ­σή­χθη στο δικα­στή­ριο με τις κατη­γο­ρί­ες του φόνου πρώ­του βαθ­μού που επι­σεί­ει ποι­νή έως και ισό­βιας κάθειρ­ξης χωρίς ανα­στο­λή. Ο δικα­στής όρι­σε ότι ο κατη­γο­ρού­με­νος θα παρα­μεί­νει υπό κρά­τη­ση χωρίς δικαί­ω­μα κατα­βο­λής εγγύ­η­σης και θα περά­σει από ιατρο­δι­κα­στι­κή εξέ­τα­ση. Ο Τζέ­ντρον δήλω­σε αθώος.

Το όπλο της επί­θε­σης ήταν νόμι­μα αγο­ρα­σμέ­νο, αλλά παρα­νό­μως ενι­σχυ­μέ­νο με ισχυ­ρό γεμιστήρα.

«Ο Μεγά­λος Ζωο­λο­γι­κός Κήπος» του Νικο­λάς Γκι­γιέν, από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο