Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο μεγάλο τελικό του Australian Open

Στον τελι­κό του Australian Open προ­κρί­θη­κε ο Στέ­φα­νος Τσι­τσι­πάς. Νίκη­σε με 3–1 σετ τον Κάρεν Κατσά­νοφ (7–6, 6–4, 6–7, 6–3) στον πρώ­το ημι­τε­λι­κό και πανη­γύ­ρι­σε με τους Έλλη­νες ομο­γε­νείς που τον στή­ρι­ξαν γι΄ άλλη μια φορά στη Μελ­βούρ­νη την «παρ­θε­νι­κή» του πρό­κρι­ση στο μεγά­λο τελι­κό της Κυρια­κής (27/01), όπου θ΄ αντι­με­τω­πί­σει το νικη­τή του ζευ­γα­ριού που θ΄ ακο­λου­θή­σει (10:30), Τζόκοβιτς-Πολ.

Ο Έλλη­νας αθλη­τής δια­τή­ρη­σε την εξαι­ρε­τι­κή παρά­δο­ση που έχει απέ­να­ντι στο Ρώσο αντί­πα­λό του, τον οποίο νίκη­σε για 6η φορά, όσες έχουν συνα­ντη­θεί μέχρι τώρα στα κορτ.

Σε δύο 24ωρα θα διεκ­δι­κή­σει τον πρώ­το Grand Slam τίτλο στην καριέ­ρα του, στη δεύ­τε­ρη παρου­σία του σε ανά­λο­γο τελι­κό, μετά από εκεί­νον του Roland Garros το 2021, όταν είχε ηττη­θεί με 3–2 από το Νόβακ Τζόκοβιτς.

Παράλ­λη­λα, το νο3 του ταμπλό «ξόρ­κι­σε την κατά­ρα» των ημι­τε­λι­κών που τον ακο­λου­θού­σε (1–4) στον 3ο δια­δο­χι­κό και 4ο συνο­λι­κά που έδω­σε στην Αυστρα­λία και πήρε το «εισι­τή­ριο» για τον κατα­λη­κτι­κό αγώ­να του τουρ­νουά, τον οποίο εφό­σον κερ­δί­σει θ΄ ανε­βεί στο νο1 της παγκό­σμιας κατά­τα­ξης για πρώ­τη φορά στην καριέ­ρα του!

Ο Τσι­τσι­πάς έγι­νε επί­σης, ο νεα­ρό­τε­ρος τενί­στας στους άνδρες μετά το 2006, που κατα­φέρ­νει να προ­κρι­θεί σε τρεις συνε­χό­με­νους ημι­τε­λι­κούς του Australian Open. Το είχε κατα­φέ­ρει πρώ­τος ο «βασι­λιάς» Ρότζερ Φέντε­ρερ, την τριε­τία 2004 — 2006, σε ηλι­κία 24 ετών. Έκτο­τε, κανέ­νας κάτω των 25 ετών, δεν μπό­ρε­σε να το πετύ­χει, με τον Έλλη­να πρω­τα­θλη­τή να καταρ­ρί­πτει αυτό το ρεκόρ.

Οι δύο τενί­στες «βάδι­ζαν»… χέρι-χέρι μέχρι το 6ο game. Ο Τσι­τσι­πάς κρά­τη­σε το σερ­βίς του και προη­γή­θη­κε με 4–3, ενώ στη συνέ­χεια «έσπα­σε» του αντι­πά­λου του και πήρε προ­βά­δι­σμα με 5–3. Κι ενώ σέρ­βι­ρε για το 1–0, ξεκί­νη­σε με δύο «διπλά λάθη» κι έδω­σε την ευκαι­ρία στον Κατσά­νοφ να «απα­ντή­σει» στα break και να ξανα­μπεί στο ματς (4–5).

Παρό­τι έδει­ξε να χάνει λίγο τη συγκέ­ντρω­σή του, ο 24χρονος πρω­τα­θλη­τής κατά­φε­ρε στο τάι μπρέικ να δεί­ξει την κλά­ση του, έχα­σε μόλις 2 πόντους και με 7–6 (2) πήρε το πρώ­το σετ και προη­γή­θη­κε (1–0). Κι όσες φορές στο παρελ­θόν ο Τσι­τσι­πάς είχε κατα­φέ­ρει να μπει μπρο­στά στο τέλος πανηγύριζε.

Στα 26 (με το σημε­ρι­νό) ματς που έχει δώσει στο κυρί­ως ταμπλό του Australian Open στη διάρ­κεια της καριέ­ρας του, ο Τσι­τσι­πάς δεν έχει χάσει ποτέ μετά την κατά­κτη­ση του πρώ­του σετ. Συνο­λι­κά το έχει κατα­κτή­σει 15 φορές στο τουρ­νουά και μετρά, πλέ­ον, 15 στις 15 νίκες. Αντι­θέ­τως, όταν έχα­σε το πρώ­το σετ γνώ­ρι­σε την ήττα 5 φορές!

Για 8 game στο δεύ­τε­ρο σετ υπήρ­χε από­λυ­τη ισορ­ρο­πία. Όπως και στο πρώ­το, Τσι­τσι­πάς και Κατσά­νοφ κρα­τού­σαν εύκο­λα ή, δύσκο­λα το σερ­βίς τους (4–4), με τον Έλλη­να πρω­τα­θλη­τή να κάνει το break στο 9ο και να παίρ­νει σημα­ντι­κό προ­βά­δι­σμα με 5–4. Σέρ­βι­ρε για το 2–0 κι αυτή την φορά δεν έδω­σε περι­θώ­ρια στον Ρώσο να «απα­ντή­σει» και με το 6–4 έβα­λε τις βάσεις για την πρό­κρι­ση στον τελικό.

Με τη ψυχο­λο­γία στα ύψη, ο Τσι­τσι­πάς έκα­νε break… με το καλη­μέ­ρα στο τρί­το σετ και προη­γή­θη­κε με 3–1, δεί­χνο­ντας έτοι­μος να φτά­σει άνε­τα στο 3–0. Κι ενώ είχε το σερ­βίς για τη νίκη, ο Κατσά­νοφ αντέ­δρα­σε και ισο­φά­ρι­σε σε 5–5 δίνο­ντας ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο ενδια­φέ­ρον στη συνέχεια.

Ο Ρώσος «πήρε τα πάνω του» και προη­γή­θη­κε με 6–5, ισο­φά­ρι­σε ο Τσι­τσι­πάς και όλα κρί­θη­καν στο τάι μπρέικ. Εκεί, όπου ο 24χρονος τενί­στας προη­γή­θη­κε με 6–4 και είχε δύο ευκαι­ρί­ες να κλεί­σει το ματς, ωστό­σο, ο Κατσά­νοφ κατά­φε­ρε να φέρει τα πάνω κάτω και με 8–6 να μειώ­σει σε 2–1 και να ξανα­μπεί στη διεκ­δί­κη­ση του αγώνα.

Κι ενώ ο Κατσά­νοφ είχε το μομέ­ντουμ στο παι­χνί­δι, ο Τσι­τσι­πάς μπή­κε απο­φα­σι­σμέ­νος στο 4ο σετ. Με γρή­γο­ρο break κι αφού δια­τή­ρη­σε το σερ­βίς του προη­γή­θη­κε 3–0, κρα­τώ­ντας την κατά­στα­ση στα χέρια του. Κι αυτή την φορά απο­δεί­χθη­κε από­λυ­τα συνε­πής στο ραντε­βού του και με 6–3 έφτα­σε στο 3–1 και απο­θε­ώ­θη­κε από το κοι­νό στην Rod Laver Arena.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο