Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «σύντροφος Μορένο» του Εκουαδόρ

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Η χθε­σι­νή σύλ­λη­ψη του ιδρυ­τή των WikiLeaks Τζού­λιαν Ασάνζ στο Λον­δί­νο φέρει την «σφρα­γί­δα» του σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη προ­έ­δρου του Εκουα­δόρ Λένιν Μορένο.

Με εντο­λή του τελευ­ταί­ου αφαι­ρέ­θη­κε τόσο η διπλω­μα­τι­κή ασυ­λία όσο και η υπη­κο­ό­τη­τα που είχε χορη­γη­θεί στον Ασάνζ, οδη­γώ­ντας έτσι στην επι­χεί­ρη­ση σύλ­λη­ψης του από τη βρε­τα­νι­κή αστυ­νο­μία. Την σύλ­λη­ψη του είχαν ζητή­σει επα­νει­λημ­μέ­να και οι ΗΠΑ, που κατη­γο­ρούν τον Αυστρα­λό για «συνω­μο­σία κυβερνοπειρατείας».

Πέραν του τι κρύ­βε­ται πίσω από την υπό­θε­ση Ασάνζ και τους ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς ΗΠΑ-Ρωσί­ας για τις απο­κα­λύ­ψεις των WikiLeaks, αξί­ζει να στα­θεί κάποιος στην περί­πτω­ση του ηγέ­τη του Εκουα­δόρ. Για όσους τυχόν δεν θυμού­νται, ο Λένιν Μορέ­νο εκλέ­χθη­κε στη θέση του προ­έ­δρου τον Απρί­λη του 2017 ως υπο­ψή­φιος του σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού-κεντρο­α­ρι­στε­ρού κόμ­μα­τος «Συμ­μα­χία για την Χώρα». Από το 2007 μέχρι το 2013, ο Μορέ­νο είχε δια­τε­λέ­σει αντι­πρό­ε­δρος της κυβέρ­νη­σης του- έτε­ρου σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη- Ραφα­έλ Κορέα.

Την εκλο­γή του Μορέ­νο είχαν πανη­γυ­ρί­σει μια σει­ρά σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές και οπορ­του­νι­στι­κές δυνά­μεις, τόσο στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή όσο και στην Ευρώ­πη, κάνο­ντας λόγο για… συνέ­χεια της λεγό­με­νης «επα­νά­στα­σης των πολι­τών» που είχε εγκαι­νιά­σει η κυβέρ­νη­ση Κορέα.

Στις 3/4/2017, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ έστελ­νε συγ­χα­ρη­τή­ρια επι­στο­λή στο νέο πρό­ε­δρο του Εκουα­δόρ γρά­φο­ντας μετα­ξύ άλλων προς τον «αγα­πη­τό σύντρο­φο» Μορέ­νο: «Η εκλο­γή του σ. Λένιν Μορέ­νο απο­τε­λεί εγγύ­η­ση για την συνέ­χεια της Επα­νά­στα­σης των Πολι­τών στο Εκουα­δόρ, σε μια κρί­σι­μη περί­ο­δο, που οι δυνά­μεις του νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρου κατε­στη­μέ­νου και της ακρο­δε­ξιάς επι­χει­ρούν να απο­δο­μή­σουν τις κοι­νω­νι­κές και εθνι­κές κατα­κτή­σεις των λαών της Καραϊ­βι­κής και της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής». Μάλι­στα η ανα­κοί­νω­ση του ΣΥΡΙΖΑ έβλε­πε «στο πρό­σω­πο του σ. Λένιν Μορέ­νο» ενα φίλο και συνα­γω­νι­στή «στο μεγά­λο, κοι­νό μας αγώ­να για την ειρή­νη, τη λαϊ­κή κυριαρ­χία, την ισό­τη­τα, την κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη…».

Ωστό­σο, οι σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές αυτα­πά­τες δια­ψεύ­στη­καν από την ίδια την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Η κυβέρ­νη­ση Μορέ­νο ακο­λού­θη­σε ενα απρο­κά­λυ­πτα φιλο­μο­νο­πω­λια­κό πρό­γραμ­μα, επι­χει­ρώ­ντας να σαρώ­σει ακό­μη και τα ψίχου­λα κοι­νω­νι­κών παρο­χών που είχε δώσει στα λαϊ­κά στρώ­μα­τα η προη­γη­θεί­σα ηγε­σία του Κορέα. Σαν να μην έφτα­νε αυτό, ο «αρι­στε­ρός Μορέ­νο» κρά­τη­σε ανοι­χτά εχθρι­κή στά­ση απέ­να­ντι στη Βενε­ζου­έ­λα, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την «απο­τυ­χη­μέ­νη χώρα» και στη­ρί­ζο­ντας τον δοτό «πρό­ε­δρο-μαριο­νέ­τα» των ΗΠΑ Χ. Γκουαϊδό.

GUAIDO MORENO

Ο σοσιαλ­δη­μο­κρά­της Μορέ­νο (δεξιά) με τον βενε­ζου­ε­λά­νο πρα­ξι­κο­πη­μα­τία, πρό­ε­δρο-μαριο­νέ­τα των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό.

Το περί­φη­μο αφή­γη­μα του «Σοσια­λι­σμού του 21ου αιώ­να»- που απο­τέ­λε­σε πρό­τυ­πο τα προη­γού­με­να χρό­νια για μια σει­ρά οπορ­του­νι­στι­κές δυνά­μεις συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ΣΥΡΙΖΑ — κατέρ­ρευ­σε πατα­γω­δώς, δια­λύ­ο­ντας το μύθο των λεγό­με­νων «αρι­στε­ρών προ­ο­δευ­τι­κών κυβερνήσεων».

Απο­δει­κνύ­ε­ται περί­τρα­να ότι δεν υπάρ­χει φιλο­λαϊ­κή δια­χεί­ρι­ση στα πλαί­σια του καπι­τα­λι­σμού και όσο τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα εγκλω­βί­ζο­νται σε τέτοιες αυτα­πά­τες θα μετρά­νε απώ­λειες και θα εγκλω­βί­ζο­νται στο λεγό­με­νο «μικρό­τε­ρο κακό», που απο­τε­λεί όμως τη διαιώ­νι­ση της ίδιας βαρβαρότητας.

____________________________________________________________________________

Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο