Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία!!!

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ, πασί­γνω­στος επι­χει­ρη­μα­τί­ας του κλά­δου των ακι­νή­των πριν κατέ­βει στην πολι­τι­κή κονί­στρα και γίνει ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, επι­θυ­μεί δια­κα­ώς την αγο­ρά του μεγα­λύ­τε­ρου νησιού του κόσμου: της Γροιλανδίας.

Η εφη­με­ρί­δα The Wall Street Journal έγρα­ψε χθες Πέμ­πτη ότι ο νεο­ϋ­ορ­κέ­ζος επι­χει­ρη­μα­τί­ας έχει συζη­τή­σει πολ­λές φορές με συμ­βού­λους του στον Λευ­κό Οίκο το ενδε­χό­με­νο η χώρα του να αγο­ρά­σει την περιο­χή αυτή της Δανί­ας, στην οποία ζουν 56.000 κάτοι­κοι, και δια­τύ­πω­σε την πρό­θε­σή του να υπο­βλη­θεί σχε­τι­κό αίτη­μα στην Κοπεγ­χά­γη με «διά­φο­ρους βαθ­μούς σοβαρότητας».

Η Γροι­λαν­δία, το γιγα­ντιαίο αρκτι­κό νησί με έκτα­ση τετρα­πλά­σια από εκεί­νη της Γαλ­λί­ας, είναι μια περιο­χή όπου οι επι­πτώ­σεις της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής εκδη­λώ­νο­νται θεαματικά.

Η τήξη των πάγων, που οδη­γεί στην αύξη­ση του επι­πέ­δου των θαλασ­σών, τετρα­πλα­σιά­στη­κε εκεί μετα­ξύ του 2003 και του 2013.

Κατά το δημο­σί­ευ­μα, ο Τραμπ — ο οποί­ος έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί να κάνει την πρώ­τη του επί­σκε­ψη στη Δανία στις αρχές του επό­με­νου μήνα — έχει εκφρά­σει επα­νει­λημ­μέ­να έντο­νο ενδια­φέ­ρον για τους πόρους και τη γεω­πο­λι­τι­κή σημα­σία της αυτό­νο­μης δανι­κής περιοχής.

Αφό­του εξε­λέ­γη πρό­ε­δρος το 2016 και ανέ­λα­βε την εξου­σία το 2017, ο Τραμπ, ο οποί­ος αντι­με­τω­πί­ζει με δυσπι­στία την επι­στη­μο­νι­κή συναί­νε­ση ως προς την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, απέ­συ­ρε τις ΗΠΑ από τη Συμ­φω­νία του Παρι­σιού για το Κλί­μα και ακυ­ρώ­νει με συστη­μα­τι­κό τρό­πο μέτρα περι­βαλ­λο­ντι­κής προ­στα­σί­ας που είχαν υιο­θε­τη­θεί τα οκτώ χρό­νια του προ­κα­τό­χου του στον Λευ­κό Οίκο, του Δημο­κρα­τι­κού Μπα­ράκ Ομπάμα.

Ο Λευ­κός Οίκος και το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ δεν απά­ντη­σαν όταν το Γερ­μα­νι­κό Πρα­κτο­ρείο τους ζήτη­σε σχό­λιο για το δημο­σί­ευ­μα της WSJ. Πάντως το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο CNN μετέ­δω­σε ότι δύο πηγές, που δεν κατο­νό­μα­σε, επι­βε­βαί­ω­σαν πως οι πλη­ρο­φο­ρί­ες της Γουόλ Στριτ Τζέρ­ναλ είναι ακριβείς.

Η Γροι­λαν­δία λαμ­βά­νει περί­που 560 εκα­τομ­μύ­ρια τον χρό­νο σε επι­χο­ρη­γή­σεις από τη Δανία, ποσό που ανα­λο­γεί σχε­δόν στα μισά έσο­δά της.

Αυτή δεν είναι η πρώ­τη φορά που η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ επο­φθαλ­μιά τη Γροι­λαν­δία. Το 1946, επί των ημε­ρών του Χάρι Τρού­μαν στην αμε­ρι­κα­νι­κή προ­ε­δρία, η Ουά­σινγ­κτον είχε προ­σφέ­ρει στην Κοπεγ­χά­γη 100 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για να της παρα­χω­ρή­σει το νησί έκτα­σης 2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων. Οι Δανοί αρνήθηκαν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο