Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Τραμπ πήρε εξιτήριο, επέστρεψε στον Λευκό Οίκο και συνεχίζει να υποβαθμίζει την πανδημία

Ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ, που επέ­στρε­ψε χθες Δευ­τέ­ρα στον Λευ­κό Οίκο έπει­τα από τέσ­σε­ρις ημέ­ρες σε στρα­τιω­τι­κό νοσο­κο­μείο όπου του προ­σφέρ­θη­καν φρο­ντί­δες μετά τη μόλυν­σή του από τον κορο­νο­ϊό, παρό­τρυ­νε σε μαγνη­το­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μά του τους συμπα­τριώ­τες του να «βγουν εκεί έξω» και «να μη φοβού­νται» την πανδημία.

Μολο­νό­τι οι για­τροί του τονί­ζουν πως δεν έχει ακό­μη ξεπε­ρά­σει ακό­μη τελεί­ως τον κίν­δυ­νο, ο Τραμπ, χωρίς μάσκα, επέ­μει­νε να υπο­βαθ­μί­ζει την παν­δη­μία, λίγο και­ρό προ­τού διε­ξα­χθούν οι προ­ε­δρι­κές εκλογές.

«Μην την αφή­νε­τε να κυριαρ­χεί στη ζωή σας. Μη τη φοβά­στε. Επι­στρέ­φου­με, επι­στρέ­φου­με στη δου­λειά. Θα βγού­με μπρο­στά (…). Βγεί­τε εκεί έξω, να προ­σέ­χε­τε», προ­τρέ­πει ιδί­ως ο μεγι­στά­νας στο βίντεο αυτό.

Πέταξε τη μάσκα

Φορώ­ντας μάσκα, βάδι­σε από την κεντρι­κή είσο­δο ως τη λιμου­ζί­να που τον μετέ­φε­ρε στο προ­ε­δρι­κό ελι­κό­πτε­ρο, το Marine One, για τη σύντο­μη πτή­ση της επι­στρο­φής στο κτί­ριο της αμε­ρι­κα­νι­κής προ­ε­δρί­ας, σφίγ­γο­ντας τη γρο­θιά και κατό­πιν υψώ­νο­ντας τον αντί­χει­ρα προς τις κάμε­ρες προ­τού μπει στο αυτο­κί­νη­το. Όταν δημο­σιο­γρά­φος φώνα­ξε την ερώ­τη­ση πόσοι άνθρω­ποι έχουν μολυν­θεί στον Λευ­κό Οίκο, ο Τραμπ απο­κρί­θη­κε «ευχα­ρι­στώ πάρα πολύ».

Βγή­κε από το ελι­κό­πτε­ρο, συνε­χί­ζο­ντας να φορά μάσκα, σε ένα σημείο του περι­βό­λου της προ­ε­δρί­ας με γρα­σί­δι. Ανέ­βη­κε μερι­κά σκα­λιά, έβγα­λε τη μάσκα, ύψω­σε ξανά τον αντί­χει­ρα και στά­θη­κε μπρο­στά στις κάμε­ρες, με το πρό­σω­πο ακά­λυ­πτο, για αρκε­τές στιγ­μές. Ο Ρεπου­μπλι­κα­νός δήλω­σε κατό­πιν πως αισθά­νε­ται «πολύ καλά».

Η απάντηση Μπάιντεν

Ο υπο­ψή­φιος των Δημο­κρα­τι­κών για τον Λευ­κό Οίκο Τζο Μπάι­ντεν αντι­πα­ρέ­θε­σε τον πολύ βαρύ απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στις ΗΠΑ στις καθη­συ­χα­στι­κές δηλώ­σεις του Ρεπου­μπλι­κά­νου προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ μετά την έξο­δό του από το νοσο­κο­μείο όπου του προ­σφέρ­θη­καν φρο­ντί­δες μετά τη μόλυν­σή του.

«Είδα το tweet που έκα­νε, μου το έδει­ξαν, είπε ‘μην αφή­νε­τε την παν­δη­μία να κυριαρ­χεί στη ζωή σας’. Να πάει να το πει αυτό στις 205.000 οικο­γέ­νειες που έχα­σαν κάποιον», είπε ο πρώ­ην αντι­πρό­ε­δρος, εμφα­νώς οργι­σμέ­νος, στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό Local 10 της Φλό­ρι­ντας, της πολι­τεί­ας όπου συνε­χί­ζει την προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία του.

Σε βίντεο που αναρ­τή­θη­κε στη ροή του στο Twitter λίγη ώρα αφού επέ­στρε­ψε στον Λευ­κό Οίκο από το στρα­τιω­τι­κό νοσο­κο­μείο Ουόλ­τερ Ριντ, ο Τραμπ δια­βε­βαιώ­νει ότι η χώρα του, η «σπου­δαιό­τε­ρη του κόσμου», θα «νική­σει» την παν­δη­μία, προ­τρέ­πει τους συμπα­τριώ­τες του να «μην την αφή­σουν να κυριαρ­χεί στη ζωή τους», να «μη φοβού­νται» και να «βγουν εκεί έξω» - ενώ πάνω από 210.000 άνθρω­ποι έχουν υπο­κύ­ψει στην COVID-19 στις ΗΠΑ ως αυτό το στάδιο.

Λίγη ώρα αργό­τε­ρα, μιλώ­ντας στο NBC, ο Τζο Μπάι­ντεν, 77 ετών, είπε ότι «ειλι­κρι­νά δεν εξε­πλά­γη» από την ανα­κοί­νω­ση του προ­έ­δρου Τραμπ την Παρα­σκευή ότι μολύν­θη­κε από τον SARS-CoV‑2, ενώ, ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με το προ­ε­δρι­κό βίντεο, δεν έκρυ­ψε την απα­ρέ­σκειά του, καθώς ο ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου προ­τρέ­πει τους Αμε­ρι­κα­νούς να «μην ανη­συ­χούν» ενώ «περί­που 210.000 άνθρω­ποι είναι νεκροί», διορ­θώ­νο­ντας τον απο­λο­γι­σμό στον οποίο ανα­φέρ­θη­κε νωρίτερα.

«Ελπί­ζω κανέ­νας να μην νομί­σει πως δεν υπάρ­χει πρό­βλη­μα. Υπάρ­χει σοβα­ρό πρό­βλη­μα», επέ­μει­νε ο Μπάιντεν.

Είπε ακό­μη πως ήλπι­ζε ο Τραμπ, αφού «πέρα­σε αυτό που πέρα­σε», θα έστελ­νε το σωστό μήνυ­μα στους Αμε­ρι­κα­νούς, ότι δηλα­δή «οι μάσκες είναι σημα­ντι­κές» και πρέ­πει να τηρεί­ται ο κανό­νας της λεγό­με­νης κοι­νω­νι­κής απόστασης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο