Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο τυφώνας Elsa πλησιάζει την Hispaniola και αποδυναμώνεται

Με μέγι­στους συνε­χείς ανέ­μους 120 km|h και υψη­λό­τε­ρες ριπές, ο τυφώ­νας Elsa, ο οποί­ος εξα­σθέ­νη­σε ελα­φρώς νωρίς το πρωί, πλη­σιά­ζει την La Española (Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία και Αϊτή) με ρυθ­μούς της τάξης των ~50 km|h.

Σύμ­φω­να με την προει­δο­ποί­η­ση τρο­πι­κού κυκλώ­να αριθ. 8 του Κέντρου Πρό­γνω­σης του Ινστι­τού­του Μετε­ω­ρο­λο­γί­ας της Κού­βας, το μετε­ω­ρο­λο­γι­κό φαι­νό­με­νο, κατη­γο­ρί­ας 1 στην κλί­μα­κα Saffir-Simpson (σσ. 1–5 max), βρί­σκε­ται στα 998 hpa (εκτο­πα­σκάλ) με κατεύ­θυν­ση δυτι­κά – βορειοδυτικά

Σσ. η μονά­δα μέτρη­σης mmHg εχει καταρ­γη­θεί και την βαρο­με­τρι­κή πίε­ση πια την μετρά­με σε hpa.
Mια μέση τιμή της βαρο­με­τρι­κής πίε­σης στο επί­πε­δο της θάλασ­σας σε περί­ο­δο που δεν έχου­με αντι­κυ­κλώ­να (βαρο­με­τρι­κό υψη­λό) η ύφε­ση (βαρο­με­τρι­κό χαμη­λό ) είναι 1013,25 hpa και πέφτει 1 hpa κάθε 8,3 μέτρα ύψος.
Η πίε­ση δεν έχει σχέ­ση αν έξω υπάρ­χει ηλιο­φά­νεια ή συν­νε­φιά, παρά αν στην περιο­χή έχου­με έλευ­ση αντι­κυ­κλώ­να που τις περισ­σό­τε­ρες φορές αλλά όχι πάντα συνε­πά­γε­ται με καλοκαιρία

El huracán Elsa intensificaΣτις έξι το πρωί το κέντρο του υπο­λο­γί­στη­κε σε 16,3ο Βόρειο γεω­γρα­φι­κό πλά­τος και 69,4ο Δυτι­κό (γεω­γρα­φι­κό) μήκος, μια θέση που το τοπο­θε­τεί στα νερά της ανα­το­λι­κής Θάλασ­σας της Καραϊ­βι­κής, περί­που 250 χιλιό­με­τρα νοτιο­α­να­το­λι­κά του Ακρω­τη­ρί­ου Beata, Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία και περί­που 800 χιλιό­με­τρα ανα­το­λι­κά νοτιο­α­να­το­λι­κά από Κίν­γκ­στον, Τζαμάικα.

Στις επό­με­νες 12 έως 24 ώρες, ο τυφώ­νας θα συνε­χι­στεί με παρό­μοια πορεία, μειώ­νο­ντας στα­δια­κά την ταχύ­τη­τα την Κυρια­κή και με μικρή αλλα­γή έντα­σης, για να συνε­χί­σει να κινεί­ται κατά τη διάρ­κεια του πρω­ι­νού μέσω των θαλασ­σών νότια της Española, πλη­σιά­ζο­ντας στα ακραία νοτιο­δυ­τι­κά της Αϊτής από το από­γευ­μα και μπαί­νο­ντας στο Estrecho de Colón από τα μεσά­νυ­χτα σήμε­ρα. (Columbus Channel ή Serpent’s Mouth, ένα στε­νό που βρί­σκε­ται ανά­με­σα στο σημείο Icacos στο νοτιο­δυ­τι­κό Τρι­νι­ντάντ και Τομπά­γκο και τη βόρεια ακτή της Βενε­ζου­έ­λας με πλά­τος περί­που εννέα μίλια)

Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη την προ­βλε­πό­με­νη πορεία αυτού του τυφώ­να και την επο­χή του χρό­νου, το Κέντρο Προ­γνώ­σε­ων του Ινστι­τού­του Μετε­ω­ρο­λο­γί­ας παρα­κο­λου­θεί στε­νά αυτόν τον τρο­πι­κό οργα­νι­σμό, λόγω του πιθα­νού κιν­δύ­νου που αντι­προ­σω­πεύ­ει για την Κούβα.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από adelante.cu

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο