Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο φαντάρος που απαίτησε να σβηστεί το ναζιστικό σύνθημα από το στρατόπεδο της Λέσβου μίλησε στον 902

Μεγά­λες αντι­δρά­σεις αλλά και πολ­λά θετι­κά σχό­λια, για τη δρά­ση των φαντά­ρων που το απέ­τρε­ψε, προ­κα­λεί το νέο απα­ρά­δε­κτο περι­στα­τι­κό δρά­σης φασι­στοει­δών, στο 265 Μηχα­νο­κί­νη­το Τάγ­μα Εθνο­φυ­λα­κής στο Μαντα­μά­δο Λέσβου, που με ευθύ­νη της διοί­κη­σης, τοί­χος του «στο­λί­στη­κε» με «ρητό» του στρα­τάρ­χη της ναζι­στι­κής Βέρ­μαχτ και εγκλη­μα­τία πολέ­μου, Έριχ Φον Μάιν­σταιν. Θυμί­ζου­με ότι για το θέμα κατέ­θε­σε ήδη ερώ­τη­ση στη Βου­λή το ΚΚΕ.

Το πόρ­ταλ του 902.gr επι­κοι­νώ­νη­σε με τον στρα­τευ­μέ­νο Δημή­τρη Ανδρο­νιά­δη που βγή­κε στην ανα­φο­ρά ζητώ­ντας να σβη­στεί το σύν­θη­μα, όπως και έγι­νε τελικά.

- Αρχι­κά, θα θέλα­με να μας πεις λίγα λόγια για το περι­στα­τι­κό και τι σε παρα­κί­νη­σε να βγεις στην αναφορά.

- Ανά­με­σα στα υπό­λοι­πα ρητά που είναι γραμ­μέ­να στο στρα­τό­πε­δο, δέσπο­ζε και αυτό το «ρητό» του ναζι­στή στρα­τάρ­χη και μάλι­στα έχο­ντας και φαρ­διά — πλα­τιά την υπο­γρα­φή του. Θεώ­ρη­σα ‑εγώ όπως και πολ­λοί ακό­μα φαντά­ροι- ότι πρό­κει­ται για πρό­κλη­ση απέ­να­ντι σε όλους μας που υπη­ρε­τού­με μια ανά­σα από τα σύνο­ρα, όσο και για το λαό της περιο­χής που έδω­σε εκα­το­ντά­δες θύμα­τα στον αγώ­να ενά­ντια στο φασι­σμό και το ναζι­σμό, και έχει βαθιές ρίζες με το λαϊ­κό κίνη­μα της χώρας μας που υπέ­φε­ρε τα πάν­δει­να από τους ναζί κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους.

- Τι έκανες;

- Βγή­κα αρχι­κά στην ανα­φο­ρά του λόχου μου και ρώτη­σα το αυτο­νό­η­το, δηλα­δή πώς είναι δυνα­τόν στον τοί­χο του στρα­το­πέ­δου μας να υπάρ­χει ρητό που έχει βγει από στό­μα ανθρώ­πων που έχουν σφά­ξει το λαό μας και πολύ πιο συγκε­κρι­μέ­να και το λαό της Μυτι­λή­νης, του νησιού που υπη­ρε­τού­με, και αιτή­θη­κα το σύν­θη­μα να σβηστεί.

- Ποια ήταν η συνέχεια;

- Στη συνέ­χεια δια­δο­χι­κά στε­λέ­χη με παρέ­πεμ­ψαν στους ανώ­τε­ρους, ως και στο διοι­κη­τή της μονά­δας. Εκεί­νος, μου είπε ότι τάχα το σύν­θη­μα γρά­φτη­κε για να εμπνεύ­σει και άλλα τέτοια. Στο τέλος δεσμεύ­τη­κε ότι θα σβή­σει το σύν­θη­μα όπως και τελι­κά έγινε.

- Πώς αντέδρασαν οι υπόλοιποι στρατευμένοι;

- Η στά­ση αυτή βρή­κε πολύ θετι­κή αντα­πό­κρι­ση από τη μεγά­λη πλειο­ψη­φία των στρα­τευ­μέ­νων, αλλά και στε­λέ­χη. Παράλ­λη­λα άνοι­ξε και τη συζή­τη­ση μέσα στο στρα­τό­πε­δο για το ότι ο ναζι­σμός είναι εγκλη­μα­τι­κή ιδε­ο­λο­γία που προ­σβά­λει κάθε πραγ­μα­τι­κό πατριώ­τη και ότι οι φαντά­ροι πρέ­πει να μη δεί­χνουν καμία ανο­χή σε όσους προ­σπα­θούν να χύσουν το φασι­στι­κό — ναζι­στι­κό δηλη­τή­ριο μέσα στα στρα­τό­πε­δα, να τους απο­μο­νώ­νουν παντού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο