Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο φετινός Μάιος ήταν ένας από τους θερμότερους ανοιξιάτικους μήνες της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα

Αρκε­τά πάνω από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επί­πε­δα κυμάν­θη­κε η θερ­μο­κρα­σία σε όλη τη χώρα τον Μάιο του 2021, σύμ­φω­να με το δίκτυο των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr. Στη Στε­ρεά Ελλά­δα, την Πελο­πόν­νη­σο και την Κρή­τη ήταν ο πιο θερ­μός Μάιος του­λά­χι­στον από το 2010, ενώ για τις Κυκλά­δες και τα Δωδε­κά­νη­σα ήταν ο δεύ­τε­ρος κατά σει­ρά πιο θερ­μός Μάιος την ίδια περίοδο.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, στη Μακε­δο­νία και στη Θρά­κη η μέση μέγι­στη θερ­μο­κρα­σία κυμάν­θη­κε 0,8 βαθ­μούς Κελ­σί­ου υψη­λό­τε­ρα από τη μέση τιμή (τέταρ­τη υψη­λό­τε­ρη της δεκα­ε­τί­ας), στη Δυτι­κή Ελλά­δα +0,9°C (η πέμ­πτη υψη­λό­τε­ρη της δεκα­ε­τί­ας), στη Θεσ­σα­λία κατα­γρά­φη­καν απο­κλί­σεις +1,5°C (δεύ­τε­ρη υψη­λό­τε­ρη της δεκα­ε­τί­ας μετά τον Μάιο του 2013), στη Στε­ρεά Ελλά­δα, στην Πελο­πόν­νη­σο και στην Κρή­τη +1,9°C +2ºC, και +2ºC αντί­στοι­χα (οι υψη­λό­τε­ρες της δεκα­ε­τί­ας), ενώ στα νησιά του Αιγαί­ου εκτός της Κρή­της κατα­γρά­φη­κε μικρό­τε­ρη από­κλι­ση κατά +1,2°C (δεύ­τε­ρη υψη­λό­τε­ρη μετά τον Μάιο του 2018).

Κύρια αιτία των παρα­τε­τα­μέ­να υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών στη χώρα μας ήταν η επι­κρά­τη­ση υψη­λών βαρο­με­τρι­κών πιέ­σε­ων στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, με απο­τέ­λε­σμα τη ροή θερ­μών αερί­ων μαζών από την Αφρι­κή προς τα Βαλ­κά­νια. Αντί­θε­τα με την Ελλά­δα, στην Κεντρι­κή και Δυτι­κή Ευρώ­πη η μέση θερ­μο­κρα­σία του Μαΐ­ου 2021 κυμάν­θη­κε περί­που 4–5 βαθ­μούς κάτω από τα φυσιο­λο­γι­κά για την επο­χή επίπεδα.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%cf%86%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82/

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο