Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός της τελευταίας δεκαετίας

Ο Οκτώ­βριος του 2021 ήταν ο δεύ­τε­ρος πιο ψυχρός της τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας στην Ελλά­δα, καθώς χαρα­κτη­ρί­στη­κε από ιδιαί­τε­ρα χαμη­λές για την επο­χή θερ­μο­κρα­σί­ες και από μεγά­λα ύψη βρο­χής στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της χώρας. Οι μέγι­στες τιμές της θερ­μο­κρα­σί­ας τις περισ­σό­τε­ρες μέρες του μήνα κυμάν­θη­καν κάτω από τον μέσο όρο της τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας, σύμ­φω­να με τις κατα­γρα­φές 53 μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr.

Τις μεγα­λύ­τε­ρες απο­κλί­σεις κατέ­γρα­ψαν οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί στη Μακε­δο­νία, όπου κατά την κακο­και­ρία «Μπάλ­λος» η θερ­μο­κρα­σία κυμάν­θη­κε έως και 12 βαθ­μούς Κελ­σί­ου κάτω από τα κανο­νι­κά για την επο­χή επί­πε­δα. Ενδει­κτι­κά, στη Φλώ­ρι­να οι χιο­νο­πτώ­σεις πλη­σί­α­σαν τις παρυ­φές της πόλης στις 15/10 και την τελευ­ταία εβδο­μά­δα σημειώ­θη­κε παγε­τός. Η μέση τιμή της μέγι­στης θερ­μο­κρα­σί­ας στον μετε­ω­ρο­λο­γι­κό σταθ­μό του ΕΑΑ-meteo στη Φλώ­ρι­να κυμάν­θη­κε 4 βαθ­μούς κάτω από τον μέσο όρο της περιό­δου 2010–2019, όπως και στο Κιλκίς.

Οι τιμές των απο­κλί­σε­ων για τη Μακε­δο­νία, τη Θρά­κη, τη Δυτι­κή Ελλά­δα, τα Επτά­νη­σα, τη Θεσ­σα­λία, τη Στε­ρεά και την Κρή­τη ήταν ελα­φρώς πάνω (περί­που 0,3 βαθ­μούς) από τις αντί­στοι­χες του Οκτω­βρί­ου 2010, του ψυχρό­τε­ρου Οκτω­βρί­ου την τελευ­ταία δεκα­ε­τία. Στις Κυκλά­δες, στα νησιά του Ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και στα Δωδε­κά­νη­σα η θερ­μο­κρα­σία κυμάν­θη­κε πιο κοντά στον μέσο όρο της περιό­δου 2010–2019, κατά έναν βαθ­μό χαμηλότερα.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο