Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο φωτεινότερος και μεγαλύτερος Άρης έως το 2035

Ο πλα­νή­της Αρης είναι αυτές τις μέρες ο φωτει­νό­τε­ρος και ο μεγα­λύ­τε­ρος που θα υπάρ­ξει ποτέ έως το 2035. Ο γει­το­νι­κός πλα­νή­της θα βρε­θεί τo βρά­δυ της Τρί­της 13 Οκτω­βρί­ου σε «αντί­θε­ση», δηλα­δή ακρι­βώς απέ­να­ντι από τον Ήλιο, με τη Γη ευθυ­γραμ­μι­σμέ­νη στην ίδια πλευ­ρά ανά­με­σα στον Αρη και στο μητρι­κό άστρο μας.

Η «αντί­θε­ση» σημα­το­δο­τεί τη στιγ­μή που ο Αρης φαί­νε­ται φωτει­νό­τε­ρος. Οι τρο­χιές της Γης και του ‘Αρη έφε­ραν τους δύο πλα­νή­τες στην κοντι­νό­τε­ρη προ­σέγ­γι­ση τους στις 6 Οκτω­βρί­ου, σε μια από­στα­ση μόνο 62,07 εκα­τομ­μυ­ρί­ων χιλιο­μέ­τρων. Ο Αρης και η Γη δεν θα ξανα­πλη­σιά­σουν τόσο πολύ έως το 2035.

Το ρεκόρ των τελευ­ταί­ων 60.000 ετών ήταν η από­στα­ση μόλις 56 εκατ. χλμ. το 2003, ενώ ακό­μη και σε αντί­θε­ση η από­στα­ση Γης-Αρη μπο­ρεί να είναι αρκε­τά μεγά­λη, όπως πάνω από 100 εκατ. χλμ. το 2012 (η δια­κύ­μαν­ση της από­στα­σης οφεί­λε­ται στο ότι και οι δύο πλα­νή­τες έχουν ελλει­πτι­κές τροχιές).

Ο Αρης βρί­σκε­ται σε αντί­θε­ση κάθε περί­που 26 μήνες, όμως η φετι­νή αντί­θε­ση είναι ιδιαί­τε­ρη, επει­δή συμ­βαί­νει λίγες μόλις μέρες αφό­του ο «κόκ­κι­νος» πλα­νή­της πλη­σί­α­σε πολύ τη Γη, προ­τού στα­δια­κά οι τρο­χιές των δύο πλα­νη­τών απο­μα­κρυν­θούν ξανά ολο­έ­να περισσότερο.

Οι παρα­πλα­νη­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες που κυκλο­φό­ρη­σαν στο δια­δί­κτυο ότι «ο Αρης θα φαί­νε­ται στον ουρα­νό τόσο μεγά­λος όσο η παν­σέ­λη­νος», δεν ευστα­θούν. Ο ‘Αρης θα φαί­νε­ται με γυμνό μάτι όπως ένα φωτει­νό άστρο, σε νοτιο­α­να­το­λι­κή κατεύ­θυν­ση στον ουρανό.

Οι δια­στη­μι­κές υπη­ρε­σί­ες εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται συχνά το πλη­σί­α­σμα των δύο πλα­νη­τών κατά την περί­ο­δο της αντί­θε­σης του ‘Αρη, λίγους μήνες πριν ή μετά, για να εκτο­ξεύ­σουν ακρι­βώς τότε κάποιο δια­στη­μι­κό σκά­φος, ώστε αυτό να χρεια­στεί λιγό­τε­ρο χρό­νο να φθά­σει στον γει­το­νι­κό πλα­νή­τη. Ήδη «πλώ­ρη» για τον ‘Αρη έχουν βάλει τρεις απο­στο­λές που εκτο­ξεύ­θη­καν το καλο­καί­ρι: Hope των Ηνω­μέ­νων Αρα­βι­κών Εμι­ρά­των, Tianwen της Κίνας και Mars 2020/Perseverance των ΗΠΑ. Οι τρεις απο­στο­λές ‑εκ των οποί­ων οι δύο τελευ­ταί­ες περι­λαμ­βά­νουν και ρομπο­τι­κό ρόβερ για την εξε­ρεύ­νη­ση της επι­φά­νειας- ανα­μέ­νε­ται να φθά­σουν στον ‘Αρη το Φεβρουά­ριο του 2021.

Η ευρω-ρωσι­κή απο­στο­λή ExoMars/Rosalind Franklin, που θα στεί­λει και αυτή ρόβερ, έχα­σε το φετι­νό «παρά­θυ­ρο ευκαι­ρί­ας» και τώρα θα περι­μέ­νει έως το τέλος του 2022 για την εκτόξευση.

 

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο