Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο όψιμος αντιφασισμός του Κ. Μητσοτάκη

Κάλ­πι­κος και βαθιά υπο­κρι­τι­κός. Μόνο έτσι μπο­ρεί να χαρα­κτη­ρι­στεί ο όψι­μος «αντι­φα­σι­σμός» που έχει κυριεύ­σει την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ το τελευ­ταίο διάστημα.

Απο­κο­ρύ­φω­μα αυτού του ψεύ­τι­κου αντι­φα­σι­σμού ήταν η σύντα­ξη και ψήφι­ση, με δια­δι­κα­σί­ες fast-track, της τρο­πο­λο­γί­ας για την απα­γό­ρευ­ση του ναζι­στι­κού μορ­φώ­μα­τος Κασι­δά­ρη στις επερ­χό­με­νες εκλο­γές. Μιας τρο­πο­λο­γί­ας που με όχη­μα την αντι­με­τώ­πι­ση της «αντι­συ­στη­μι­κό­τη­τας» αφή­νει ανοι­χτή την πόρ­τα για επι­κίν­δυ­νες γενι­κεύ­σεις και ερμη­νεί­ες, «κλεί­νο­ντας» το μάτι στην χυδαία και ανι­στό­ρη­τη θεω­ρία των δύο άκρων (εξί­σω­ση ναζι­σμού-κομ­μου­νι­σμού) στη βάση της οποί­ας απα­γο­ρεύ­ε­ται η δρά­ση κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των σε μια σει­ρά χώρες της ΕΕ.

Εύλο­γα το ΚΚΕ κατα­ψή­φι­σε την εν λόγω τρο­πο­λο­γία στη Βου­λή, τονί­ζο­ντας ότι ο ναζι­σμός-φασι­σμός δεν αντι­με­τω­πί­ζε­ται με νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις, αλλά από τον ίδιο το λαό, τους εργα­ζό­με­νους και τη νεο­λαία μέσα από την οργα­νω­μέ­νη πάλη σε γει­το­νιές, χώρους δου­λειάς, σχο­λεία και σχολές.

Αξί­ζει, όμως, να στα­θού­με στον όψι­μο αντι­φα­σι­σμό της κυβέρ­νη­σης και προ­σω­πι­κά του πρω­θυ­πουρ­γού. Διό­τι, αν μη τι άλλο, απο­τε­λεί ωμή πρό­κλη­ση απέ­να­ντι στο λαό η προ­σπά­θεια της ΝΔ και του κ. Μητσο­τά­κη να παρα­στή­σουν τους «σημαιο­φό­ρους» του αγώ­να απέ­να­ντι στα ναζι­στι­κά μορ­φώ­μα­τα τύπου Χρυ­σής Αυγής, Κασι­διά­ρη, κλπ.

Ποιόν νομίζουν ότι κοροϊδεύουν;

Στην κυβέρ­νη­ση του κ. Μητσο­τά­κη δεν συμ­με­τέ­χουν ως κορυ­φαί­οι υπουρ­γοί τρια «δια­λε­χτά» φυντά­νια της πιο μαύ­ρης ακρο­δε­ξιάς, οι άλλο­τε βου­λευ­τές του ΛΑ.Ο.Σ. και θια­σώ­τες της Χού­ντας, Άδω­νις Γεωρ­γιά­δης, Μάκης Βορί­δης, Θάνος Πλεύρης;

Τον αρχι­να­ζί Μιχα­λο­λιά­κο δια­δέ­χθη­κε στην ηγε­σία της νεο­λαί­ας της χου­ντι­κής ΕΠΕΝ ο Μ. Βορί­δης. Ο ίδιος που, πριν εντα­χθεί στο ΛΑ.Ο.Σ του Καρα­τζα­φέ­ρη, κινού­νταν για χρό­νια στο περι­θώ­ριο της ακρο­δε­ξιάς, του εθνι­κι­σμού και του ρατσι­σμού, ως οπα­δός του Γάλ­λου φασί­στα Λεπέν.

Συνο­μι­λη­τής του αμε­τα­νό­η­του χου­ντι­κού καθάρ­μα­τος, αρχι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Πατ­τα­κού, ήταν ο Αδ. Γεωρ­γιά­δης που απ’ τις τηλε­ο­πτι­κές εκπο­μπές του εκθεί­α­ζε τα εμε­τι­κά πονή­μα­τα του άλλου αρχι­φα­σί­στα, δηλω­μέ­νου χου­ντι­κού, Κων­στα­ντί­νου Πλεύρη.

Όσο για τον σημε­ρι­νό υπουρ­γό Υγεί­ας Θάνο Πλεύ­ρη, πολύ πρω­τού μεταμ­φιε­στεί σε «φιλε­λεύ­θε­ρο» πολι­τι­κό, πέρα­σε με επι­τυ­χία από τα τσι­κό της ακρο­δε­ξιάς σαπί­λας. Κι’ αν το σημε­ρι­νό επι­τη­δευ­μέ­να μιλί­χειο ύφος που επι­βάλ­λει η θέση του υπουρ­γού ξεγε­λά ορι­σμέ­νους, ας ανα­τρέ­ξουν στις προ δεκα­ε­τί­ας φασί­ζου­σες εκρή­ξεις του στα τηλε­πα­ρά­θυ­ρα ενά­ντια στους μετα­νά­στες και υπέρ της «καθα­ρό­τη­τας της ελλη­νι­κής φυλής».

Που νομί­ζουν πως απευ­θύ­νο­νται ο κ. Μητσο­τά­κης και η ΝΔ;

Το 2017, ο βου­λευ­τής Ιωαν­νί­νων της ΝΔ και σημε­ρι­νός πρό­ε­δρος της Βου­λής Κώστας Τασιού­λας, ξιφουλ­κού­σε με αντι­κομ­μου­νι­στι­κό μίσος από το βήμα της Βου­λής κατά του ήρωα Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη. Είναι ο ίδιος κύριος που τον Σεπτέμ­βρη του 2019 έστελ­νε «συγ­χα­ρη­τή­ριο τηλε­γρά­φη­μα» στην ακρο­δε­ξιά σύνα­ξη μίσους στην Κόνιτσα.

Διό­λου τυχαίο. Επί δεκα­ε­τί­ες, βου­λευ­τές και στε­λέ­χη της ΝΔ είχαν πιά­σει στα­σί­δι τις επε­τεια­κές γιορ­τές των φασι­στοει­δών στο Γράμ­μο, πλάι σε νεο­να­ζί, νοσταλ­γούς ταγ­μα­τα­σφα­λη­τών, χου­ντι­κούς και άλλα «φυντά­νια». Δεν θα πάμε πολύ πίσω: Το 2015 η τότε βου­λευ­τής Καστο­ριάς της ΝΔ και αργό­τε­ρα επι­κε­φα­λής του πρω­θυ­πουρ­γι­κού γρα­φεί­ου στη Θεσ­σα­λο­νί­κη Μαρία Αντω­νί­ου εμφα­νί­ζο­νταν στην εμφυ­λιο­πο­λε­μι­κή σύνα­ξη πια­σμέ­νη χέρι-χέρι με την τότε κοι­νο­βου­λευ­τι­κή εκπρό­σω­πο της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής.

Από την φασι­στο­σύ­να­ξη στο Γράμ­μο το 2021.

Για να μην ανα­φερ­θού­με στη«ΝΔ-φυτώριο» φιλο­βα­σι­λι­κών και φιλο­χου­ντι­κών στε­λε­χών που έδι­ναν το παρών σε «γλέ­ντια» για την «21η Απρί­λη», στη ΝΔ και την ΟΝΝΕΔ των «Καλα­μπο­κά­δων» και των πολι­τι­κών τέκνων του λυσ­σα­σμέ­νου αντι­κομ­μου­νι­στή Αβέ­ρωφ, θα αρκε­στού­με στο εξής: Μόνο ως κακό­γου­στο ανέκ­δο­το και ειρω­νεία μπο­ρεί να εκλη­φθεί η προ­σπά­θεια της ΝΔ να παρου­σια­στεί ως «αντι­φα­σι­στι­κή» πολι­τι­κη δύναμη.

Οι ίδιοι που τις προη­γού­με­νες δεκα­ε­τί­ες επώ­α­ζαν το χρυ­σαυ­γί­τι­κο αυγό του φιδιού, ως χρή­σι­μο μέσο απο­τρο­πής της ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης του λαού και εκφο­βι­σμού του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος, καμώ­νο­νται σήμε­ρα τους «αντι­φα­σί­στες».

Αυτοί που, πριν έναν χρό­νο, χει­ρο­κρο­τού­σαν όρθιοι τον Ζελέν­σκι και τους «μαχη­τές» των φασι­στι­κών ταγ­μά­των Αζόφ στη Βου­λή, σηκώ­νουν τάχα σήμε­ρα την σημαία του αγώ­να ενά­ντια στους ναζιστοκασιδιάρηδες.

Χει­ρο­κρο­τώ­ντας τους φασί­στες του τάγ­μα­τος «Αζόφ» στη Βου­λή, 7 Απρί­λη 2022.

Όσο κάλ­πι­κος, όμως, είναι ο «αντι­φα­σι­σμός» της ΝΔ, άλλο τόσο κάλ­πι­κο είναι το αφή­γη­μα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ περί «αντι-ακρο­δε­ξιών μετώπων».

Τι να πρω­το­θυ­μη­θεί κανείς: Τις χυδαί­ες αντι­κομ­μου­νι­στι­κές συκο­φα­ντί­ες του Πάγκα­λου που υιο­θε­τή­θη­καν απ’ τους χρυ­σαυ­γί­τες; Την συγκυ­βέρ­νη­ση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ υπό τον Λ. Παπα­δή­μο το 2011; Τις ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ για την καθυ­στέ­ρη­ση της δίκης της Χρυ­σής Αυγής; Τις κοι­νές φωτο­γρα­φί­ες στο Καστε­λό­ρι­ζο; Τα κοι­νά ψηφο­δέλ­τια ΝΔ-ΣΥΡΙ­ΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Χρυ­σής Αυγής σε εργα­τι­κά κέντρα και σωμα­τεία (Βλ. Εργα­τι­κό Κέντρο Πύρ­γου); Τα κοι­νά αντι­κομ­μου­νι­στι­κά ψηφί­σμα­τα δια­στρέ­βλω­σης της Ιστο­ρί­ας στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο που φέρουν τις ψήφους των ευρω­βου­λευ­τών της ΝΔ (Ευρω­παϊ­κό Λαϊ­κό Κόμ­μα), του ΠΑΣΟΚ (Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες) και του ΣΥΡΙΖΑ (Αρι­στε­ρά «GUE/NGL»); Ατέ­λειω­τος ο κατάλογος …

Αυτό που για άλλη μια φορά απο­δει­κνύ­ε­ται πόσο ψεύ­τι­κος είναι ότι ο δήθεν «αντι­φα­σι­σμός» των εγχώ­ριων αστι­κών κομ­μά­των. Ένας «αντι­φα­σι­σμός» κενός περιε­χο­μέ­νου, δια­τυ­πω­μέ­νος με σκό­πι­μη δημιουρ­γι­κή ασά­φεια, που εντάσ­σε­ται σε προ­ε­κλο­γι­κά τερ­τί­πια με απώ­τε­ρο στό­χο να συσκο­τι­σθούν οι τερά­στιες ευθύ­νες που δια­χρο­νι­κά φέρουν οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις για την άνο­δο του φασι­σμού και της ακροδεξιάς.

Όσο για τους χρυ­σαυ­γί­τες, τους κασι­διά­ρη­δες και τα λοι­πά «ορφα­νά» του Χίτλερ απο­δει­κνύ­ο­νται, για άλλη μια φορά, πολ­λα­πλά χρή­σι­μο εργα­λείο για το αστι­κό σύστη­μα, τα συμ­φέ­ρο­ντα του οποί­ου άλλω­στε υπηρετούν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο