Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Andreas Sörensen πρόεδρος του ΚΚ Σουηδίας για τη δήθεν ουδετερότητα και το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Απο­σπά­σμα­τα συνέ­ντευ­ξης του Andreas Sörensen προ­έ­δρου του ΚΚ Σου­η­δί­ας στο Sol του ΚΚ Τουρ­κί­ας λίγες μέρες πριν τις Ευρω­ε­κλο­γές. Απο­κα­λύ­πτει τον υπο­κρι­τι­κό ρόλο της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, τονί­ζει την επιρ­ροή της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης στην δημιουρ­γία του κοι­νω­νι­κού κρά­τους της Σου­η­δί­ας, σκια­γρα­φεί την απα­τη­λή εικό­να της τάχα ουδέ­τε­ρης Σου­η­δί­ας που που­λά­ει όπλα στην Σ.Αραβία, μιλά για τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης που υπη­ρε­τούν οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες καθώς και την αντε­πί­θε­ση του κεφα­λαί­ου μετά την ανα­τρο­πή στις χώρες του υπαρ­κτού σοσιαλισμού.

-Ερώ­τη­ση του Τούρ­κου δημο­σιο­γρά­φου της ιστο­σε­λί­δας Sol του ΚΚ Τουρκίας:

Έχει αλλά­ξει ο ρόλος της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας τα τελευ­ταία χρόνια;

Andreas Sörensen:“Ο ρόλος της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας δεν έχει αλλάξει.

Ο σκο­πός της είναι η δια­τή­ρη­ση του καπι­τα­λι­σμού με το δέσι­μο της εργα­τι­κής τάξης στον καπι­τα­λι­σμό. Αυτό παθη­τι­κο­ποιεί τους εργάτες.

Υπό αυτή την έννοια τα ίδια έκα­νε και την δεκα­ε­τία του 20 και του 30. Είχε αντι­κομ­μου­νι­στι­κή κατεύ­θυν­ση και συμ­βι­βά­στη­κε ενερ­γά με την αστι­κή τάξη. 

Και στον β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο συνέ­χι­σε να συμ­βι­βά­ζε­ται για να κρα­τή­σει ουδέ­τε­ρη και αμέ­το­χη την εργα­τι­κή τάξη. Σήμε­ρα προ­ε­τοι­μά­ζει την μεγά­λη επί­θε­ση ενά­ντια στους εργά­τες και την ίδια στιγ­μή τους κρα­τά­ει παθητικοποιημένους.

Έτσι βλέ­που­με πως ο ρόλος της Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας δεν έχει αλλά­ξει, μπο­ρεί όμως  να αλλά­ζει μορφή.

Στην Ελλά­δα για παρά­δειγ­μα ο ΣΥΡΙΖΑ αντι­κα­θι­στά το ΠΑΣΟΚ, στην Σου­η­δία μπο­ρεί στο τέλος να αντι­κα­τα­στα­θεί με κάτι άλλο. 

Η Σου­η­δία είναι ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους προ­μη­θευ­τές όπλων στον κόσμο. Δια­θέ­τει όπλα υψη­λής ποιό­τη­τας που είναι πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κά. Τα που­λά­με σε όποια χώρα θέλου­με παρό­λο που υπάρ­χουν θεω­ρη­τι­κά πάντα κάποιοι περιορισμοί. 

Ο πρω­θυ­πουρ­γός μας για παρά­δειγ­μα ταξί­δε­ψε στην Σ.Αραβία πριν από μερι­κά χρό­νια ένα ταξί­δι για το οποίο δέχτη­κε μεγά­λη κριτική.

Πήγε για να διευ­κο­λύ­νει τις πωλή­σεις όπλων προς την Σ.Αραβία. Ταυ­τό­χρο­να δια­κυ­ρή­σουν, (οι Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες) πως είναι ένα φεμι­νι­στι­κό κόμ­μα, πράγ­μα που δεί­χνει την διπλή ηθι­κή που χρη­σι­μο­ποιούν και την δια­φο­ρά των δια­κη­ρύ­ξε­ων και της πρά­ξης τους.

Δια­κη­ρύσ­σουν πως είναι φεμι­νι­στι­κό κόμ­μα και πωλούν όπλα σε μια από τις πιό κατα­πιε­στι­κές και εχθρι­κές προς τις γυναί­κες δικτα­το­ρί­ες του κόσμου

Την ίδια στιγ­μή που πωλούν όπλα στην Σ.Αραβία που τα χρη­σι­μο­ποιεί στην Υεμέ­νη, προ­σπα­θούν να βοη­θή­σουν να επι­κρα­τή­σει ειρή­νη μετα­ξύ τους.

Οι Σου­η­δοί πολι­τι­κοί και ο Σου­η­δι­κός καπι­τα­λι­σμός έχει ανά­γκη να δημιουρ­γή­σει μια “βιτρί­να” και μια ψευ­δαί­σθη­ση. Γιαυ­τό θέλουν η ρητο­ρι­κή της κυβέρ­νη­σης και των πολι­τι­κών να  συζη­τιέ­ται ξεχω­ρι­στά από τις ενέρ­γειες τους. Έτσι για παρά­δειγ­μα δια­κη­ρύσ­σουν ότι είναι υπέρ της ειρή­νης ενώ την κατα­στρέ­φουν που­λώ­ντας όπλα. 

Μας λένε πως είμα­στε μια ουδέ­τε­ρη χώρα ότι επί 200 χρό­νια είμα­στε ουδέ­τε­ροι ενώ έχου­με συμ­με­τά­σχει στην κατά­λη­ψη του Αφγανιστάν.

 Με ποιό τρό­πο είμα­στε ουδέτεροι; 

Την περί­ο­δο του “Ψυχρού Πολέ­μου” συνερ­γα­ζό­μα­σταν με το  ΝΑΤΟ και οργα­νώ­να­με αντι­κομ­μου­νι­στι­κά τάγ­μα­τα εφό­δου που απο­τε­λού­νταν από πρώ­ην Ναζι­στές που βρι­σκό­ταν σε μυστι­κή ετοι­μό­τη­τα έτοι­μοι να επέμ­βουν αν οι κομ­μου­νι­στές απο­τε­λού­σαν κίνδυνο.

Με ποιό τρό­πο είμα­στε ουδέτεροι;

Συνερ­γα­στή­κα­με με την Μεγά­λη Βρε­τα­νία ενα­ντί­ον της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης όταν δια­θέ­σα­με τον θαλάσ­σιο χώρο μας σε υπο­βρύ­χιο τους και δίνα­με πλη­ρο­φο­ρί­ες στην κατα­σκο­πευ­τι­κή τους υπη­ρε­σία Μ16.

Δεν είμα­στε ουδέ­τε­ροι. Είναι μια “βιτρί­να” η ουδε­τε­ρό­τη­τα που προ­σπα­θούν να δια­τη­ρή­σουν. Έχουν ανά­γκη να δημιουρ­γή­σουν  αυτή την ψευδαίσθηση. 

Δια­τη­ρούν αυτήν την ψευ­δαί­σθη­ση και στις Ευρω­ε­κλο­γές. Δια­κη­ρύσ­σουν πως θέλουν να ενι­σχύ­σουν τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων. Αυτό είναι το σύν­θη­μα τους για τις εκλο­γές, αλλά τι κάνουν στην πραγματικότητα;

Την Πρω­το­μα­γιά δια­δή­λω­ναν με αυτό το σύν­θη­μα και στις 2 Μαΐ­ου κατέ­θε­σαν πρό­τα­ση για περιο­ρι­σμό του δικαιώ­μα­τος στην απεργία. 

Περι­φρο­νούν τους ανθρώ­πους όταν δηλώ­νουν πως θέλουν την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων. Και το λένε χωρίς κανέ­ναν δισταγμό.

Αν δεις στο λεξι­κό την ερμη­νεία του όρου οπορ­του­νι­στής θα δεις μια εικό­να τους. Το ίδιο συμ­βαί­νει σε ό,τι και να κάνουν. Αν εμπι­στευ­τείς τα λόγια τους θα σου ακού­γο­νται πολύ όμορφα. 

Προει­δο­ποιού­με τους εργα­ζό­με­νους, χρεια­ζό­μα­στε ισό­τη­τα, χρεια­ζό­μα­στε τα πάντα αλλά οι πρά­ξεις τους (των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών) είναι το ακρι­βώς αντίθετο. 

Δρουν ενα­ντί­ον της εργα­τι­κής τάξης, δρουν μέσα στον καπι­τα­λι­σμό και συντη­ρούν την ψευ­δαί­σθη­ση για την εργα­τι­κή τάξη να απο­δε­χτεί τον καπιταλισμό.

20190726 000438

Το κοι­νω­νι­κό κρά­τος της Σου­η­δί­ας  δημιουρ­γή­θη­κε από δύο δυνά­μεις. Μια οργα­νω­μέ­νη ριζο­σπα­στι­κή εργα­τι­κή τάξη και την ανά­γκη του κεφα­λαί­ου να συγκε­ντρώ­σει την εργα­τι­κή τάξη σε διά­φο­ρους τομείς και περιοχές. 

Χρειά­ζε­ται όμως να είμα­στε σαφείς ότι η δημιουρ­γία του σοσια­λι­σμού των Σοβιέτ στην άλλη πλευ­ρά της Βαλ­τι­κής είχε μεγά­λη επιρροή. 

Μπο­ρού­με να πού­με πως σε κάθε δια­πραγ­μά­τευ­ση μετα­ξύ των Συν­δι­κά­των  και των καπι­τα­λι­στών υπήρ­χε και η σκιά ενός σοβιε­τι­κού διαπραγματευτή. 

Ήταν πάντα εκεί. Οι καπι­τα­λι­στές έπρε­πε πάντα να έχουν στην σκέ­ψη τους την Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Αν πίε­ζαν πολύ μπο­ρεί ο ριζο­σπα­στι­σμός της εργα­τι­κής τάξης να τους έστρε­φε στο υπαρ­κτό ενδε­χό­με­νο του σοσιαλισμού. 

Αυτό δεν μπο­ρού­σαν να το επι­τρέ­ψουν. Για παρά­δειγ­μα στην Γερ­μα­νία λένε πως σε κάθε δια­πραγ­μά­τευ­ση υπήρ­χε και ένας “εκπρό­σω­πος ” της Λαι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Γερ­μα­νί­ας, ένα γεγο­νός που τους ανά­γκα­ζε να προ­σαρ­μο­στούν στον υπαρ­κτό σοσιαλισμό.

Σήμε­ρα με την απου­σία της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης πιέ­ζουν (οι καπι­τα­λι­στές). Η πίε­σή τους στην εργα­τι­κή τάξη,  στον λαό της Σου­η­δί­ας γίνε­ται συνεχώς

ισχυ­ρό­τε­ρη.

Για παρά­δειγ­μα το σχο­λι­κό μας σύστη­μα έχει αλλά­ξει πλή­ρως μετα την δεκα­ε­τία του 90.

Έχουν απο­κε­ντρώ­σει το σύστη­μα και έχουν ανοί­ξει τις ευκαι­ρί­ες για ιδιω­τι­κή παι­δεία και αυτό για την εργα­τι­κή τάξη είναι μια καταστροφή.

Οι εται­ρεί­ες ενοι­κί­α­σης εργα­ζο­μέ­νων αυξά­νο­νται ολο­έ­να, χρη­σι­μο­ποιού­νται για να μειω­θούν οι μισθοί και για να προ­σαρ­μο­στούν οι εργα­ζό­με­νοι σε ευέ­λι­κτα ωρά­ρια σύμ­φω­να με τις ανά­γκες του κεφαλαίου”.

Αυτό είναι το πρό­τυ­πο της Σου­η­δί­ας που μας προ­τεί­νουν. Του συμ­βι­βα­σμού, της ηττο­πά­θειας, της παθη­τι­κο­ποί­η­σης της εργα­τι­κής τάξης στα γρα­νά­ζια του κεφα­λαί­ου και του εργο­δο­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού. Αυτό το ονο­μά­ζουν παρά­δειγ­μα ευη­με­ρί­ας στον καπιταλισμό!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο