Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο COVID-19 δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος

Παρό­λο που δεν υπήρ­ξαν ‑μέχρι σήμε­ρα, τεκ­μη­ριω­μέ­νες περι­πτώ­σεις βρε­φών που προ­σβλή­θη­καν από COVID-19 λόγω κατα­νά­λω­σης μολυ­σμέ­νου μητρι­κού γάλα­κτος, το κρί­σι­μο ερώ­τη­μα παρα­μέ­νει ως προς το εάν υπάρ­χει έστω και η παρα­μι­κρή πιθα­νό­τη­τα αυτής.

ℹ️  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τη Σχολή Ιατρικής του Σαν Ντιέγκο και στο Λος Άντζελες συνεργάστηκαν για να δώσουν απάντηση.

Η μελέ­τη τους, που δημο­σιεύ­θη­κε στο περιο­δι­κό JAMA, εξέ­τα­σε 64 δείγ­μα­τα μητρι­κού γάλα­κτος από 18 γυναί­κες στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες που είχαν μολυν­θεί με τον κοροναϊό.
Αν και ένα από τα δείγ­μα­τα ήταν θετι­κά ως προς το ARN viral, περαι­τέ­ρω δοκι­μές δια­πί­στω­σαν ότι ο ιός δεν μπό­ρε­σε να ανα­πα­ρα­χθεί και ως εκ τού­του δεν μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει μόλυν­ση στο μωρό που θηλάζει.

«Η ανί­χνευ­ση του ιικού ARN δεν είναι ισο­δύ­να­μη με τη μόλυν­ση ‑πρέ­πει να ανα­πτυ­χθεί και να πολ­λα­πλα­σια­στεί για να είναι μολυ­σμα­τι­κή και δεν το βρή­κα­με σε κανέ­να από τα δείγ­μα­τά μας.
Τα ευρή­μα­τά μας δεί­χνουν ότι το ίδιο το μητρι­κό γάλα δεν απο­τε­λεί πηγή μόλυν­σης για το μωρό
» εξη­γεί η επι­κε­φα­λής της μελέ­της Christina Chambers.

Μητρικός θηλασμός

Οι τρέ­χου­σες συστά­σεις για την απο­φυ­γή μετά­δο­σης κατά τη διάρ­κεια του θηλα­σμού είναι οι συνή­θεις ‑υγιει­νή των χεριών και απο­στεί­ρω­ση του εξο­πλι­σμού μετά από κάθε χρήση.
Ελλεί­ψει δεδο­μέ­νων, ορι­σμέ­νες γυναί­κες που έχουν μολυν­θεί με SARS-CoV‑2 έχουν επι­λέ­ξει να μην θηλά­σουν καθόλου.
Ελπί­ζου­με ότι τα απο­τε­λέ­σμα­τα και οι μελ­λο­ντι­κές μελέ­τες μας θα δώσουν στις γυναί­κες την ασφά­λεια που χρειά­ζο­νται για να θηλάσουν.

Το ανθρώ­πι­νο γάλα παρέ­χει ανε­κτί­μη­τα οφέ­λη για τον θηλα­σμό την μητέ­ρα και μωρό, επι­ση­μαί­νει μια άλλη από τους μελε­τη­τές, η Grace Aldrovandi.

Ο θηλα­σμός σχε­τί­ζε­ται με χαμη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο για σύν­δρο­μο ξαφ­νι­κού βρε­φι­κού θανά­του και παχυ­σαρ­κί­ας στα παι­διά, καθώς και με βελ­τί­ω­ση της υγεί­ας του ανο­σο­ποι­η­τι­κού και των επι­δό­σε­ων σε τεστ νοημοσύνης.
Στις μητέ­ρες, ο θηλα­σμός έχει συσχε­τι­στεί με χαμη­λό­τε­ρους κιν­δύ­νους καρ­κί­νου του μαστού και των ωοθη­κών, καρ­διαγ­γεια­κών παθή­σε­ων και δια­βή­τη τύπου 2.

Οι ερευ­νη­τές προ­σο­μοί­ω­σαν επί­σης τις συν­θή­κες δια­δι­κα­σί­ας παστε­ρί­ω­σης του Holder που χρη­σι­μο­ποιού­νται συνή­θως σε τρά­πε­ζες γάλα­κτος ανθρώ­πι­νου δότη προ­σθέ­το­ντας SARS-CoV‑2 σε δείγ­μα­τα μητρι­κού γάλα­κτος από δύο δια­φο­ρε­τι­κούς δότες που δεν είχαν μολυνθεί.
Τα δείγ­μα­τα θερ­μάν­θη­καν στους 62,5°C για 30 λεπτά και μετά ψύχθη­καν στους 4°C.
Μετά την παστε­ρί­ω­ση, δεν εντο­πί­στη­κε μολυ­σμα­τι­κός ιός σε κανέ­να από τα δείγματα.

«Αυτό είναι ένα πολύ θετι­κό εύρη­μα για το γάλα του δότη, το οποίο εμπι­στεύ­ο­νται τόσα πολ­λά μωρά, ειδι­κά εκεί­να που γεν­νή­θη­καν πρό­ω­ρα. Τα ευρή­μα­τά μας συμπλη­ρώ­νουν ορι­σμέ­να σημα­ντι­κά κενά, αλλά απαι­τού­νται περισ­σό­τε­ρες μελέ­τες με μεγα­λύ­τε­ρα δείγ­μα­τα για να επι­βε­βαιω­θούν αυτά τα ευρή­μα­τα» κατα­λή­γει η Chambers.

Μελ­λο­ντι­κή έρευ­να από αυτούς τους ερευ­νη­τές δεν θα εξε­τά­σει μόνο εάν το μητρι­κό γάλα είναι απαλ­λαγ­μέ­νο από ιούς, αλλά και εάν περιέ­χει ενερ­γά αντι­ι­ι­κά συστατικά.
Για παρά­δειγ­μα, τα αντι­σώ­μα­τα SARS-CoV‑2 που μπο­ρούν να παρά­γουν οι γυναί­κες μετά την έκθε­ση στον ιό και στη συνέ­χεια μετα­φέ­ρο­νται στα μωρά τους μέσω μητρι­κού γάλα­κτος, προ­στα­τεύ­ο­ντάς τα από το COVID-19.

Πηγή |>cubadebate.cu
(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από τον Europa Press)
Λεπτο­μέ­ρειες της μελέ­της, δεί­τε και |> εδώ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο