Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Joe Biden θα κλείσει το Γκουαντάναμο; -|φωτο-βίντεο

(η είδη­ση ‑όπως ανα­πα­ρά­χτη­κε από τα αστι­κά ΜΜΕ πχ εδώ+ΑΜΠΕ )
Επί­ση­μη αξιο­λό­γη­ση για το μέλ­λον της στρα­τιω­τι­κής φυλα­κής στο Γκουα­ντά­να­μο της Κού­βας ξεκί­νη­σε η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν, με στό­χο ‑όπως ανέ­φε­ρε υψη­λό­βαθ­μη αξιω­μα­τού­χος του Λευ­κού Οίκου – το ορι­στι­κό κλεί­σι­μό της.

Δύο πηγές που μίλη­σαν στο πρα­κτο­ρείο Reuters είπαν ότι οι σύμ­βου­λοι που συμ­με­τέ­χουν στις συζη­τή­σεις επί του θέμα­τος αυτού εξε­τά­ζουν το ενδε­χό­με­νο να υπο­γρά­ψει ο Μπάι­ντεν ένα εκτε­λε­στι­κό διά­ταγ­μα μέσα στις επό­με­νες εβδο­μά­δες ή μήνες. Κάτι τέτοιο θα σημα­το­δο­τού­σε μια νέα προ­σπά­θεια για να σβή­σει η «κηλί­δα» αυτή από τη διε­θνή εικό­να των ΗΠΑ, όπως την χαρα­κτη­ρί­ζουν ορι­σμέ­νες οργα­νώ­σεις για τα ανθρώ­πι­να δικαιώματα.
Μια τέτοια πρω­το­βου­λία ωστό­σο είναι μάλ­λον απί­θα­νο να «ρίξει την αυλαία» σύντο­μα στη φυλα­κή υψί­στης ασφα­λεί­ας του Γκουα­ντά­να­μο, κυρί­ως λόγω των πολι­τι­κών και νομι­κών εμπο­δί­ων που θα αντι­με­τω­πί­σει η κυβέρνηση.

Η φυλα­κή της Ναυ­τι­κής Βάσης του Γκουα­ντά­να­μο ιδρύ­θη­κε μετά τις επι­θέ­σεις της 11ης Σεπτεμ­βρί­ου 2001 στη Νέα Υόρ­κη και την Ουά­σιγ­κτον, με σκο­πό «να στε­γά­σει ξένους υπό­πτους για τρο­μο­κρα­τία».
Έφτα­σε όμως να συμ­βο­λί­ζει τις υπερ­βο­λές του «πολέ­μου κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας» που κήρυ­ξαν οι ΗΠΑ, κυρί­ως λόγω των σκλη­ρών μεθό­δων ανά­κρι­σης που κάποιοι λένε (σσ. sic!!) «ότι ισο­δυ­να­μούν με βασα­νι­στή­ρια».
Η εκπρό­σω­πος του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφά­λειας Έμι­λι Χορν είπε στο Reuters ότι ξεκι­νά «μια δια­δι­κα­σία για να εκτι­μή­σου­με την κατά­στα­ση που κλη­ρο­νό­μη­σε η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση, σε συν­δυα­σμό με τον ευρύ­τε­ρο στό­χο μας του κλει­σί­μα­τος του Γκουα­ντά­να­μο».
Πρό­σθε­σε ότι το Συμ­βού­λιο θα συνερ­γα­στεί στε­νά με τα υπουρ­γεία Άμυ­νας, Δικαιο­σύ­νης και Εξω­τε­ρι­κών, καθώς και με το Κογκρέσο.

Η άμε­ση επί­πτω­ση αυτής της προ­σέγ­γι­σης θα ήταν η επα­να­φο­ρά, σε κάποιο βαθ­μό, της πολι­τι­κής κλει­σί­μα­τος του Γκουα­ντά­να­μο που ακο­λου­θού­σε ο πρώ­ην πρό­ε­δρος Μπα­ράκ Ομπά­μα. (σσ. |> αυτό είναι ψέμα –βλ παρακάτω)

Ο Τραμπ ανέ­τρε­ψε αυτήν την πολι­τι­κή όταν ανέ­λα­βε την προ­ε­δρία, το 2017 αλλά, μολο­νό­τι κρά­τη­σε ανοι­χτή τη φυλα­κή, ποτέ δεν την γέμι­σε με «κακούς τύπους», όπως είχε πει κάπο­τε ότι θα έκανε.
Σήμε­ρα απο­μέ­νουν στο Γκουα­ντά­να­μο 40 κρα­τού­με­νοι και οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς βρί­σκο­νται εκεί επί δύο δεκα­ε­τί­ες, χωρίς να έχουν δικα­στεί ή να τους έχουν απαγ­γελ­θεί κατη­γο­ρί­ες.

Guantanamo Γκουαντάναμο Gitmo bay base map

Κατά τη διάρ­κεια της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου, το επι­τε­λείο του Μπάι­ντεν έλε­γε ότι στη­ρί­ζει την προ­σπά­θεια κλει­σί­μα­τος της φυλα­κής, αλλά δεν διευ­κρί­νι­σε πώς θα γίνει αυτό.
Η ομο­σπον­δια­κή κυβέρ­νη­ση απα­γο­ρεύ­ε­ται δια νόμου να μετα­φέ­ρει κρα­τού­με­νους σε φυλα­κές στην ηπει­ρω­τι­κή χώρα. Μια στρα­τη­γι­κή που θα μπο­ρού­σε να ακο­λου­θή­σει ο Μπάι­ντεν είναι να μειώ­σει περαι­τέ­ρω τον αριθ­μό τους, επα­να­πα­τρί­ζο­ντάς τους ή βρί­σκο­ντας άλλες χώρες, πρό­θυ­μες να τους δεχτούν.
(Πηγή: Reuters)

ΣΣ.
Πρό­κει­ται για περιο­χή στην Nοτιο-Ανα­το­λι­κή περιο­χή της Κού­βας, κρά­τος εν κρά­τει στο νησί της επα­νά­στα­σης, ο «ποτα­μός της γης» ή «γη των ποτα­μών» που εμφα­νί­ζε­ται για πρώ­τη φορά σε επί­ση­μο έγγρα­φο το 1524, του Diego Velázquez, κατα­κτη­τή και πρώ­του κυβερ­νή­τη του νησιού.

Guantanamo Bay

Δηλώσεις εντυπωσιασμού και πραγματικότητα

Το σχέ­διο του Τζο Μπάι­ντεν να κλεί­σει το Γκουα­ντά­να­μο –«Gitmo» made in USA –τόσο τη φυλα­κή, όσο και τη βάση στον ομώ­νυ­μο κόλ­πο, που από παλιά έχει γίνει στό­χος κρι­τι­κής από οργα­νώ­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, όπως οι Code Pink, Human Rights Watch (HRW) και Amnesty International (AI), που έχουν καταγ­γεί­λει απα­ρά­δε­κτες πρα­κτι­κές για την ανθρώ­πι­νη αξιο­πρέ­πεια (βασα­νι­στή­ρια, στέ­ρη­ση ύπνου, εγκλει­σμός γυμνών κρα­του­μέ­νων σε ψυχρούς θαλά­μους, εξα­ντλη­τι­κές ανα­κρί­σεις και αυτο­κτο­νί­ες), σε συν­δυα­σμό και με τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες των αμε­ρι­κά­νων φορο­λο­γού­με­νων (540  εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια το χρό­νο κοστί­ζει <|2018|> σύμ­φω­να με τους The New York Times) απο­τε­λεί μια (φαι­νο­με­νι­κά;) μετα­τό­πι­ση πολι­τι­κής των ΗΠΑ;

Ο όρος dystopia (δυστο­πία) επι­νο­ή­θη­κε στα τέλη του 19ου αιώ­να από τον John Stuart Mill σε αντί­θε­ση με τον όρο ουτο­πία, που χρη­σι­μο­ποί­η­σε  ο Tomas Moro, για να ορί­σει ένα ιδα­νι­κό μέρος ή κοι­νω­νία και θα ήταν «μια αρνη­τι­κή ουτο­πία όπου η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα εμφα­νί­ζε­ται σε αντα­γω­νι­στι­κούς όρους με αυτούς μιας κοι­νω­νί­ας ιδανικής».
Οι «δυστο­πί­ες»  κατά Netanyahu «πλαι­σιώ­νο­νται σε αντι­δη­μο­κρα­τι­κά συστή­μα­τα, σε κλει­στά ή κλει­στο­φο­βι­κά περι­βάλ­λο­ντα όπου η άρχου­σα ελίτ πιστεύ­ει ότι δια­τη­ρεί το δικαί­ω­μα να εισβάλ­λει σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώ­πων με τα  φυσι­κά και εικο­νι­κά αερο­πλά­να της και επί πλέ­ον στο όνο­μα της ιερής κρα­τι­κής ασφά­λειας, στην εξά­λει­ψη της αρχής του απα­ρα­βί­α­στου (habeas corpus)της καθη­με­ρι­νό­τη­τας- όλα αυτά συμ­πτώ­μα­τα μιας ολο­κλη­ρω­τι­κής παρακ­μής του συστή­μα­τος, που σύντο­μα θα έρθει».

Στα υπό­γεια της CIA, σφυ­ρη­λα­τή­θη­κε και εφαρ­μό­στη­κε ένα πραγ­μα­τι­κό εικο­νι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα με έναυ­σμα για την επί­θε­ση στους Δίδυ­μους Πύρ­γους (γνω­στή ως 9–11), που απο­δί­δε­ται στην Αλ Κάι­ντα, και στον αγώ­να ενα­ντί­ον της.
Ο Άξο­νας Του Κακού (Ιράκ, Ιράν & Βόρεια Κορέα –στη συνέ­χεια και η Κού­βα) τέθη­κε έκτο­τε σε εφαρ­μο­γή ως το επί­κε­ντρο της πολι­τι­κής (μυω­πί­ας;) του George W. Busch παρου­σιά­ζο­ντας τον «χαϊ­δε­μέ­νο» Bin Laden ως εικό­να της Κακής Αυτοκρατορίας.
Έτσι, ένα μήνα μετά η επί­θε­ση 9–11 η κυβέρ­νη­ση Τζορτζ Μπους απο­φά­σι­σε στα κρυ­φά να ακυ­ρώ­σει μία από τις –στα χαρ­τιά του­λά­χι­στον κύριες συνταγ­μα­τι­κές προ­στα­σί­ες στις ΗΠΑ αυτής της χώρας (habeas corpus) μέσω του νόμου γνω­στού «πατριω­τι­κή πρά­ξη» (μετέ­πει­τα έγι­νε η Patriot Day των αμε­ρι­κα­νών για κάθε χρό­νο) «κατα­πο­λέ­μη­σης της« τρο­μο­κρα­τί­ας », σύμ­φω­να με επί­ση­μα έγγρα­φα που απο­κα­λύ­φθη­καν στα τέλη του 2005 σε μια σει­ρά ανα­φο­ρών στους New York Times και την επα­κό­λου­θη απο­κά­λυ­ψη από την εφη­με­ρί­δα της ύπαρ­ξης ενός πολύ δια­βαθ­μι­σμέ­νου προ­γράμ­μα­τος για την παρα­κο­λού­θη­ση των e‑mail και τηλε­φω­νι­κές κλή­σεις σε όλο τον κόσμο για να ανα­ζη­τή­σουν ύπο­πτους (η πλατ­φόρ­μα δημιουρ­γή­θη­κε από τον Rumsfeld και είναι γνω­στή ως Talon).

Επι­πλέ­ον, σύμ­φω­να με έρευ­να της Washington Post, από το 2002 ιδρύ­θη­κε το Γρα­φείο Στρα­τη­γι­κής Υπο­στή­ρι­ξης (SSB), το οποίο λει­τούρ­γη­σε παρά­νο­μα χωρίς νομι­κούς περιο­ρι­σμούς και υπό τις εντο­λές του Υπουρ­γού Άμυ­νας, Ρόναλντ Ράμ­σφελντ μετα­ξύ των οποί­ων αιμα­τη­ρά επει­σό­δια παρα­βί­α­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στο Αμπού Γκράιμπ και το Γκουα­ντά­να­μο.Guantanamo Γκουαντάναμο Gitmo bay base Deer Point 26 Απρ 1911Στρα­τό­πε­δο Deer Point, Κόλ­πος του Γκουα­ντά­να­μο, Κού­βα, 26-Απρ-1911

Η νομική πλευρά του Γκουαντάναμο

Μετά τη σημα­ντι­κή διά­βρω­ση της εικό­νας των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών στον κόσμο μετά από τα αιμα­τη­ρά επει­σό­δια παρα­βιά­σε­ων των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στο Αμπού Γκράιμπ και το Γκουα­ντά­να­μο, μία από τις πρώ­τες απο­φά­σεις του Ομπά­μα μετά την πρώ­τη εκλο­γή του το 2009 ήταν να «υπο­γρά­ψει» εκτε­λε­στι­κή εντο­λή για να απαι­τή­σει το κλεί­σι­μο του φυλά­κι­ση στη ναυ­τι­κή βάση του Γκουα­ντά­να­μο μέσα σε ένα χρό­νο, αλλά στη δεύ­τε­ρη θητεία του, οι σύμ­βου­λοί του εξα­κο­λου­θού­σαν να ανα­ζη­τούν νομι­κούς μηχα­νι­σμούς για να τερ­μα­τί­σουν το «νόμι­μο άκρο» του Γκουα­ντά­να­μο, ένα εικο­νι­κό δια­στη­μι­κό φρού­το της νομι­κής μηχα­νι­κής της λεγό­με­νης «Πολε­μι­κής Επι­τρο­πής» (κωδι­κός το όνο­μα της επι­λεγ­μέ­νης ομά­δας νομι­κών και συμ­βού­λων που εργά­στη­καν υπό τις δια­τα­γές της ισχυ­ρής Τρόι­κας Ράμ­σφελντ- Χέιντεν-Τσέινι.

Και μετά ήρθε ο «δια­βο­λι­κά καλός» Τραμπ, που ενέ­πλε­ξε και άλλους «κακούς» (Υεμέ­νης κλπ) μιλώ­ντας για πιθα­νή μετα­δο­τι­κή επί­δρα­ση εγκα­τά­στα­σης στις ΗΠΑ τρο­μο­κρα­τι­κών ομά­δων που συν­δέ­ο­νται με την Αλ Κάιντα.

Guantanamo Γκουαντάναμο Gitmo bay base aero map

Σχέδιο του Τζο Μπάιντεν να κλείσει τον κόλπο του Γκουαντάναμο;

Καταρ­χήν άλλο ο κόλ­πος με την ναυ­τι­κή βάση και άλλο το στρα­τό­πε­δο – φυλα­κή (ένα το κρατούμενο)
Μετά από τις «πιέ­σεις» στον Μπάι­ντεν και «δεσμεύ­σεις», που ανα­φέ­ρα­με παρα­πά­νω (Διε­θνής Αμνη­στία κλπ) «να δεσμευ­τεί για το κλεί­σι­μο της εξω­δι­κα­στι­κήςέτσι την λένε, φυλα­κής» και επί­σης του πρώ­ην γενι­κού εισαγ­γε­λέα της στρα­τιω­τι­κής επι­τρο­πής του Γκουα­ντά­να­μο Ντέι­βις, ο οποί­ος σε δηλώ­σεις του στο Change.org συνέ­στη­σε το κλεί­σι­μο της εν λόγω φυλα­κής, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι «εάν κάποια άλλη χώρα μετα­χει­ρι­ζό­ταν τους κρα­τού­με­νους της όπως εμείς στο Γκουα­ντά­να­μο, θα την επι­κρί­να­με –ορι­ζο­ντί­ως και καθέ­τως» (sic!!)  + το κόστος της «συντή­ρη­σής του» (οι The New York Times επα­νήλ­θαν), ξεκί­νη­σε πάλι το «γαϊ­τα­νά­κι».
ΣΣ|>
Στο κολα­στή­ριο κρα­τού­νται 40 όλοι κι όλοι κρα­τού­με­νοι «περιο­ρι­σμέ­νοι» για περισ­σό­τε­ρο από μια δεκα­ε­τία σε «αόρι­στη κρά­τη­ση» (detainees indefinitely).
Το καθε­στώς του «αόρι­στου κρα­τού­με­νου» καθιε­ρώ­θη­κε από το Κογκρέ­σο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών το 2001 ως τύπος αιχ­μά­λω­του πολέ­μου «Κάφ­κα» ‑καθη­με­ρι­νής τρέ­λας –φυλα­κι­σμνέ­νου εφ όρου ζωής, σύμ­φω­να με το Πεντά­γω­νο, για «σοβα­ρό κίν­δυ­νο εθνι­κής ασφά­λειας», που δεν μπο­ρεί καν να δικα­στεί, καθώς δεν υπάρ­χουν επαρ­κή απο­δει­κτι­κά στοι­χεία ενα­ντί­ον του ή τα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία είναι άκυ­ρα, αφού έχουν ληφθεί «μέσω ακα­τάλ­λη­λων πρα­κτι­κών», (δια­βά­στε βασανιστήρια).
Σύμ­φω­να με την προ­α­να­φερ­θεί­σα έκθε­ση της ΜΚΟ Διε­θνής Αμνη­στία, από τους 40 κρα­του­μέ­νους, μόνο ένας κατα­δι­κά­στη­κε επί­ση­μα και εκτί­ει ποινή.
15 παρα­μέ­νουν φυλα­κι­σμέ­νοι χωρίς καμιά κατη­γο­ρία και θα μπο­ρού­σαν να αφε­θούν ελεύ­θε­ροι και 24 βρί­σκο­νται σε …προ­φυ­λά­κι­ση !!, χωρίς καμία κατη­γο­ρία ενα­ντί­ον τους.

Κατά συνέ­πεια (θεω­ρη­τι­κά), ο Μπάι­ντεν θα μπο­ρού­σε πολύ απλά να διο­ρί­σει έναν αξιω­μα­τού­χο στον Λευ­κό Οίκο για να συντά­ξει ένα σχέ­διο για το κλεί­σι­μο της φυλα­κής με απο­στο­λή των 39 κρα­του­μέ­νων χωρίς ενερ­γές κατη­γο­ρί­ες εντός Αμε­ρι­κής και του μονα­δι­κού κατα­δι­κα­σθέ­ντος (Kalid Sheikh Mohamed, «αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νου» εγκέ­φα­λου της 9–11) σε φυλα­κή –ακό­μη και ύψι­στης ασφά­λειας στις ΗΠΑ (υπάρ­χει η Standish στο Μίσι­γκαν), όμως…Guantanamo Γκουαντάναμο Gitmo base Στιλέτο στην καρδιά της Κούβας

«Στιλέτο στην καρδιά της Κούβας»

Ήταν άνθρω­ποι και όχι ζώα αυτά τα κορ­μιά, μέσα στις πορ­το­κα­λί φόρ­μες, με κου­κού­λες στο πρό­σω­πο, αλυ­σο­δε­μέ­να πισθά­γκω­να και ναρ­κω­μέ­να, που μετα­φέρ­θη­καν μια Πέμ­πτη του Γενά­ρη 2002 από τη βάση της Καντα­χάρ στην αμε­ρι­κα­νι­κή ναυ­τι­κή βάση στον κόλ­πο του Γκουα­ντα­νά­μο, στην Κούβα.

Στις εξε­λιγ­μέ­νες εγκα­τα­στά­σεις, που είχαν ήδη τη δυνα­τό­τη­τα να φιλο­ξε­νή­σουν σε ειδι­κές φυλα­κές περί τους 100 κρα­του­μέ­νους (στα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του ’90, είχαν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για την κρά­τη­ση μέρους Αϊτι­νών αλλά και Κου­βα­νών προ­σφύ­γων), βάση που –όπως είδα­με, θεω­ρεί­ται αμε­ρι­κα­νι­κό έδα­φος, λάφυ­ρο της λήξης του ισπα­νο­α­με­ρι­κα­νι­κού πολέ­μου υπέρ των ΗΠΑ και κατο­χυ­ρω­μέ­νο βάσει της συμ­φω­νί­ας του 1903 αλλά και του 1934 μετα­ξύ των αμε­ρι­κα­νι­κών και κου­βα­νι­κών κυβερ­νή­σε­ων που ο Φιντέλ Κάστρο χαρα­κτή­ρι­σε «στι­λέ­το καρ­φω­μέ­νο στην καρ­διά της Κού­βας».

Fidel

Στον κάλαθο των αχρήστων το Διεθνές Δίκαιο

Guantanamo Γκουαντάναμο Gitmo bay int rights

Επι­σή­μως, το επι­χεί­ρη­μα για την επι­λο­γή τοπο­θε­σί­ας δεν ήταν άλλο από το …«πλε­ο­νέ­κτη­μα της βάσης είναι ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει κανε­νός είδους πρό­σβα­ση σε αυτήν, εκτός από τον αμε­ρι­κα­νι­κό στρατό».
Και θα κρα­τη­θούν στο «Camp X-Ray», μία προ­σω­ρι­νή φυλα­κή στρα­το­πέ­δου που απο­τε­λεί­ται από μικρά κελιά με ανοι­χτούς τοί­χους που συν­δέ­ο­νται με αλυ­σί­δες, πάτω­μα από μπε­τόν και ξύλι­νη ορο­φή περι­βαλ­λό­με­να από φρά­χτες με αγκα­θω­τό συρ­μα­τό­πλεγ­μα, ενώ, σύμ­φω­να με τον τότε Αμε­ρι­κα­νό υπΕ­θΑ, Ντό­ναλντ Ράμ­σφελντ, όντας «παρά­νο­μοι μαχη­τές», είναι κατ’ αρχήν χωρίς δικαιώ­μα­τα, σύμ­φω­να με τις Συν­θή­κες της Γενεύης!

Το 2006 ο εν Ελλά­δι εκπρό­σω­πος των βασα­νι­στών του Αμπού Γκράιμπ, Τσαρλς Ρις ‑πρε­σβευ­τής στην Αθή­να, σε άρθρο στην «Ελευ­θε­ρο­τυ­πία» (18-Φεβ) δήλω­νε: «Η αλή­θεια για το Γκουα­ντά­να­μο είναι ότι απο­τε­λεί την καλύ­τε­ρη λύση που δια­θέ­του­με αυτή τη στιγ­μή, προ­κει­μέ­νου να προ­στα­τεύ­σου­με τους πολί­τες των ΗΠΑ και άλλων χωρών…»!

Θυμί­ζου­με πως όταν μιλού­σαν στον Γκαί­μπελς για τα βασα­νι­στή­ρια και τη γενο­κτο­νία των Εβραί­ων, απα­ντού­σε: «Απο­κλεί­ε­ται. Αν συνέ­βαι­νε κάτι τέτοιο θα το γνώ­ρι­ζα»!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο